thermaikos-roma
Με την ευκαιρία της 8ης Απριλίου, που είναι αφιερωμένη στους ανά τον κόσμο Ρομά, Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά, ίσως θα έπρεπε να σκεφτούμε ξανά μέσα σε ποια κοινωνία ζούμε. Οι κοινωνίες αλλάζουν καθημερινά. Η τεχνολογία εξελίσσει τον άνθρωπο αλλά “γεννά” και νέες ανάγκες. Κάποιοι συνάνθρωποι μας μετακινούνται ή μεταναστεύουν και κάποιοι άλλοι μένουν σε έναν τόπο για όλη τους την ζωή. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να καταφέρνουμε όλοι μαζί να ζούμε ειρηνικά και αρμονικά.

Η 8η Απριλίου αποτελεί μέρα γιορτής για τους τσιγγάνους όλου του κόσμου. Σήμερα οι Τσιγγάνοι (Ρομά, όπως αυτοαποκαλούνται),  ένα έθνος 15.000.000 ψυχών, χωρίς κρατική υπόσταση, γιορτάζουν με παρελάσεις, πορείες και συγκεντρώσεις, σε τουλάχιστον 150 πόλεις του κόσμου, εις ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου τους, που έγινε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1971 και έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από τη διεθνή κοινότητα.

Δυστυχώς όμως οι γείτονές μας στην περιοχή Τσαίρια στην Περαία εδώ στον Δήμο Θερμαϊκού, διάλεξαν έναν άλλο τρόπο (τον προσφιλή τους) να μας θυμίσουν την παρουσία τους. Νέες καύσεις πλαστικών και καλωδίων για αρκετές ώρες και σήμερα το πρωί, με δηλητηριώδεις καπνούς να ξεπηδούν από την περιοχή τους.

Δείτε το video που ανήρτησε σήμερα το πρωί στην ιστοσελίδα της στο facebook η

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ & ΘΕΡΜΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

Τσαιρια τωρα

Posted by Χρηστος Δαμασκος on Sunday, April 7, 2019

Δείτε επίσης μερικές από τις σημερινές φωτογραφίες όπως ανέβηκαν στο διαδίκτυο.
roma-tsairia
Για πάνω από μία δεκαετία οι κάτοικοι της Κάτω Περαίας του δήμου Θερμαϊκού βιώνουν μία άκρως επιβαρυντική κατάσταση για την υγεία τους, αντιμετωπίζοντας ένα χρόνιο πρόβλημα χωρίς επικείμενη λύση στον ορίζοντα. Η συνεχής καύση καλωδίων και ελαστικών για την εξαγωγή χαλκού και άλλων μετάλλων προς πώληση δημιουργεί έντονη δυσφορία στους πολίτες που μένουν στην περιοχή, αλλά κυρίως απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα επικίνδυνες τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

 

Διαψεύδει μετεγκατάσταση Ρομά από την Περαία ο δήμαρχος Λαγκαδά


Με μια αυστηρή ανακοίνωση απάντησε ο Δήμος Λαγκαδά στις δηλώσεις του δημάρχου Θερμαϊκού Γιάννη Μαυρομάτη περί μετεγκατάστασης του οικισμού Ρομά από την Περαία στο Λαγκαδά.

Ο κ. Μαυρομάτης μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη για τις παράνομες καύσεις καλωδίων και πλαστικών στο οικισμό Ρομά στα Τσαίρια Περαίας, έκανε ένα βήμα παραπέρα και ανέφερε πως βρέθηκε οικόπεδο για την μετεγκατάσταση τους στο Λαγκαδά. «Καταλήξαμε στην μετεγκατάσταση του οικισμού των Ρομά σε οικόπεδο έξω από τον Λαγκαδά», τόνισε ο δήμαρχος Θερμαϊκού και αναφέρθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην γ.γ. Ρομά του ΥΠΕΣ με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων και όπως είπε αναμένουν τις εξελίξεις.

Αμέσως μετά ο Δήμαρχος Λαγκαδά Γ. Καραγιάννης δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη: «Περίεργη η δήλωση του δημάρχου. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Είμαστε αντίθετοι στην μετεγκατάσταση του οικισμού» .

Στη συνέχεια εκδόθηκε σχετικό δελτίο τύπου από το δήμο Λαγκαδά:

Πληροφορηθήκαμε έκπληκτοι σήμερα το μεσημέρι τη δήλωση του Δημάρχου Θερμαϊκού στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», όπου μετέφερε τη συζήτησή του με τον εκπρόσωπο του οικισμού των Ρομά στην περιοχή της Περαίας, σχετικά με την υποτιθέμενη μελλοντική μετεγκατάστασή τους σε περιοχή έξω από τον Λαγκαδά. Η παραπάνω άστοχη αναφορά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και είναι απαράδεκτη από όποιον και αν ειπώθηκε.

Ο Δήμος Λαγκαδά δεν έχει φυσικά καμία σχέση με τον παραπάνω διάλογο, δεν έχει λάβει κανένα έγγραφο ή ενημέρωση, δεν έχει μιλήσει ποτέ και με κανέναν γι αυτό το ανύπαρκτο θέμα που κάποιοι ξαφνικά εφηύραν.

Όλοι γνωρίζουν ότι ως δημοτική αρχή έχουμε δώσει μακρόχρονες μάχες για την προάσπιση των συμφερόντων του Δήμου μας και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε δεσμευτεί να λειτουργούμε θεσμικά και υπεύθυνα και αυτό πράττουμε και τώρα.

Η προσπάθεια να δημιουργηθούν μέσα στην προεκλογική περίοδο προσδοκίες για τη μεταφορά του οικισμού των Ρομά από την Περαία σε περιοχή του Δήμου μας για προεκλογικούς λόγους και οφέλη, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα.

Συμβουλεύουμε οποιονδήποτε θελήσει στο μέλλον να αναφερθεί στο όνομα του Δήμου Λαγκαδά, να είναι πολύ προσεκτικός και με τον απαιτούμενο σεβασμό στην αλήθεια και ιδιαίτερα στον τόπο μας και τους ανθρώπους του.

Προηγούμενο άρθροΔράση παράκτιου καθαρισμού στην παραλία Αγγελοχωρίου το Σάββατο 13 Απριλίου
Επόμενο άρθροΦυλάκιση τεσσάρων ετών στον πρώην πρόεδρο του ΟΑΣΘ για οφειλές πάνω από 20 εκατ. ευρώ
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ