ΑΡΧΙΚΗ / ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ

Ο Δήμος Θερμαϊκού είναι δήμος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης το 2011. Προέκυψε από τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Επανομής, Νέας Μηχανιώνας και Θερμαϊκού.

Ο Δήμος Θερμαϊκού βρίσκεται ανατολικά του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και καταλαμβάνει έκταση 133.410 στρεμμάτων (3,62% της έκτασης του Νομού Θεσσαλονίκης, που είναι 3.682.736 στρ.). και ο πραγματικός πληθυσμός του 50.264 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Έδρα του νέου δήμου ορίστηκε η Περαία και ιστορική έδρα η Επανομή. Ο Δήμος Θερμαϊκού βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων περίπου από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και συνορεύει με τον Δήμο Θέρμης.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗΣ

Ο μόνιμος πληθυσμός του δήμου έχει αυξηθεί αλματωδώς την τελευταία εικοσαετία (πάνω από 157%), καθώς πολλοί από τους οικισμούς του έχουν μετατραπεί από παραθεριστικά κέντρα σε προάστια της συμπρωτεύουσας. Συγκεκριμένα, ο πληθυσμός των 19.492 μόνιμων κατοίκων της απογραφής του 1991 παρουσίασε αύξηση 90,47% μέσα σε μία δεκαετία, για να φτάσει τους 37.126 κατοίκους στην απογραφή του 2001, και συνέχισε με περαιτέρω αύξηση σχεδόν 35% την επόμενη δεκαετία, για να φτάσει στους περίπου 50.264 μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού του 2011. Από τους κατοίκους που απογράφηκαν στο δήμο Θερμαϊκού, οι 24.760 είναι άνδρες και οι 25.340 γυναίκες, ενώ η πυκνότητα του μόνιμου πληθυσμού ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο είναι 375,53. Θεμελιώδες χαρακτηριστικό του Δήμου Θερμαϊκού αποτελεί η ύπαρξη της παραθαλάσσιας ζώνης, η οποία σφραγίζει την περιβαλλοντική ταυτότητά του, προσδιορίζει τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά του, τροφοδοτεί το αναπτυξιακό πλεόνασμα του Δήμου και εν γένει σηματοδοτεί τη γενικότερη αναπτυξιακή προοπτική του στην κατεύθυνση της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης. Η εκκλησιαστική επαρχία της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς περιλαμβάνει εκτός τον Δήμο Καλαμαριάς και όλο τον Δήμο Θερμαϊκού (Νέοι Επιβάτες, Αγία Τριάδα, Αγγελοχώρι, Νέα Κερασιά, Νέα Μηχανιώνα και Επανωμή), εκτός από την Περαία και το Μεσημέρι, που υπάγονται στην Ιερά Μητρόπολη Κασσανδρείας. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ Περισσότερα ιστορικά στοιχεία για το πότε και πως δημιουργήθηκε η κάθε μία από τις οκτώ δημοτικές ενότητες και κοινότητες ( Επανομή, Περαία, Νέοι Επιβάτες, Αγία Τριάδα, Νέα Μηχανιώνα, Νέα Κερασιά, Αγγελοχώρι και  Μεσημέρι ) που συναπαρτίζουν το Δήμο Θερμαϊκού μπορείτε να δείτε εδώ —> ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ