thermaikos-2020

Σε λίγες ημέρες, από το βήμα της ΔΕΘ και από την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα γνωρίζουμε αν η μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει από την Aλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης, για τη δημιουργία του «Thess INTEC», ενός τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς, καρποφόρησε.

Σε ακίνητο που ανήκε στην ΕΡΤ φαίνεται πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να δημιουργηθεί το Thessintec , το Τεχνολογικό Πάρκο της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας. Αυτό τουλάχιστον προβλέπει το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο είχε παραχωρηθεί το ακίνητο της ΕΡΤ.

Το συγκεκριμένο ακίνητο, είναι κοντά στην περιοχή του αεροδρομίου, με πρόσοψη στη θάλασσα κι έχει έκταση 760, 8 στρεμμάτων. Σε αυτό βρίσκονται παλιά και ερειπωμένα κτίσματα συνολικής επιφάνειας 2.665 τ.μ.

Η «αφρόκρεμα» του ερευνητικού δυναμικού της χώρας και της ελληνικής βιομηχανίας θα «συγκατοικήσουν» στο πρώτο τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς της Ελλάδας που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη.

peraia-2020-2

Το πρώτο τεχνολογικό πάρκο 4ης Γενιάς στην Ελλάδα, το Thessaloniki International Technology Center/THESS-INTEC, θα φιλοξενεί βιομηχανίες και ερευνητικές ομάδες για την μεταφορά των αποτελεσμάτων της έρευνας από το εργαστήριο στην παραγωγή, και την παραγωγή πραγματικά καινοτόμων προϊόντων.

Καινοτόμες επιχειρήσεις και ερευνητικά εργαστήρια

Από τους βασικούς στόχους του Thess INTEC είναι η προσέλκυση μεγάλου αριθμού καινοτόμων επιχειρήσεων κάθε μεγέθους και καταξιωμένων ερευνητικών εργαστηρίων ΑΕΙ και Ινστιτούτων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ήδη 70 δυναμικές ελληνικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, πρωτοπόρες στον κλάδο τους και ιδιαιτέρως εξωστρεφείς στηρίζουν το εγχείρημα και έχουν συμφωνήσει να εγκαταστήσουν τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) εντός του τεχνολογικού πάρκου, με στόχο την ανάπτυξη συγκεκριμένων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών σε συνεργασία με 17 ερευνητικές ομάδες.

peraia-2020-3

Μεταξύ των εταιρειών που έχουν δεσμευτεί με έγγραφη συμφωνία για εγκατάσταση στο THESS-INTEC είναι οι Alumil, Sunlight, Kleemann, Exothermia, Isomat, MLS, Singular Logic, Raycap, Brite, METKA, Fraport, Intracom, ελίν, ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Brite, Chimar κ.α.

Μεταξύ των 17 ερευνητικών ομάδων που επιλέχθηκαν από τη βιομηχανική κοινότητα με βάση την αριστεία και την ετοιμότητα του τεχνολογικού τους αποτελέσματος, είναι το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας και το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και το Ινστιτούτο Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας.

Εκτός από τις ελληνικές εταιρείες που έχουν συμφωνήσει να εγκατασταθούν στο πάρκο, υπάρχουν και εταιρείες από το εξωτερικό που παρακολουθούν με ενδιαφέρον το εγχείρημα και σκοπεύουν να ενταχθούν σε αυτό μόλις αποκτήσει «σάρκα και οστά».

Σε πρώτη φάση οι 70 επιχειρήσεις και οι 17 ερευνητικές ομάδες έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν σε έξι τομείς αιχμής:

1.      Νέα υλικά και διαδικασίες βιομηχανικής παραγωγής,

2.      Ευέλικτα οργανικά υλικά

3.      Τεχνητή Νοημοσύνη και εφαρμογές προσομοίωσης,

4.      Καινοτόμες λύσεις καθαρής ενέργειας

5.      Ανάπτυξη δεξιοτήτων για ένταξη καινοτόμων λύσεων στις επιχειρήσεις και την εφοδιαστική αλυσίδα,

6.      Τεχνολογίες και εφαρμογές κινητικότητας του μέλλοντος.

Η έκταση αυτή που βρίσκεται στα ανατολικά του αεροδρομίου και διοικητικά ανήκει στο Δήμο Θερμαϊκού, είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ οπότε είναι θέμα πολιτικής απόφασης η παραχώρησή της, για να μπορέσει να προχωρήσει το μέγα project του «Τhess INTEC».

Λίγες ημέρες πριν αποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία, ο τότε υπουργός κ. Τσακαλώτος, είχε υποσχεθεί την παραχώρηση, μένει να δούμε αν και στην περίπτωση αυτή «το κράτος έχει συνέχεια», όπως συνηθίζεται να λέγεται.

peraia-2020-4

Ενδιαφέρον από το εξωτερικό

Το έργο έχει σχεδιαστεί, έχουν επιλεγεί  οι έξι κλάδοι στους οποίους θα εστιάσουν ακαδημαϊκά- ερευνητικά ιδρύματα και καινοτόμες μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ αν επιτέλους υπάρξει και πολιτική κινητροδότησης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έρθουν στο «Τhess INTEC» και επιχειρήσεις του εξωτερικού . Μάλιστα κάποιες ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε αυτό όπως πληροφορούμαστε, ενώ επαφές σε επίπεδο συνεργασίας έχουν γίνει και με την Αρχή Καινοτομίας του Ισραήλ, όπως και με το Ινστιτούτο Μεταφορών του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικό ενδιαφέρον για το «Τhess INTEC» έχει δείξει το Ίδρυμα Στ. Νιάρχου, το οποίο, εφ’ όσον παραχωρηθεί η γη στην ΑΖΚ, φέρεται να είναι πρόθυμο να συμμετάσχει στην χρηματοδότηση της Α’ Φάσης του έργου. Η Α’ Φάση έχει έναν προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ .

Σημειωτέον, ότι έχουν μελετηθεί διάφορα σενάρια ανάπτυξης του «Thess INTEC», μέσω ΣΔΙΤ, με την ΑΖΚ Α.Ε., εταιρεία του δημοσίου, να συμμετέχει εισφέροντας τη γη που αναμένει να της παραχωρηθεί με long lease, για περίοδο 60 – 70 ετών. Άλλωστε τέτοια projects μπορούν να προσελκύσουν χρηματοδοτήσεις όχι μόνο από εθνικούς αλλά και από ευρωπαϊκές και διεθνείς πηγές που υποστηρίζουν αναπτυξιακά έργα και ειδικά hubs καινοτομίας.

peraia-2020-5

Θεσσαλονίκη και ….Δραπετσώνα

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι προβληματισμό προκάλεσε στην «οικογένεια» του Οικοσυστήματος Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του, για τη δημιουργία διεθνούς κέντρου καινοτομίας στη Δραπετσώνα.

Η πρώτη αυθόρμητη σκέψη, στους φορείς της Έρευνας και Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, ήταν : « Θα μας φάει πάλι στη στροφή η Αθήνα, όταν αδιαμφισβήτητα η Θεσσαλονίκη είναι ο κατ’ εξοχήν πόλος της καινοτομίας στη χώρα, όταν έχει γίνει τόση προεργασία και προσπάθεια;»

Kανείς φυσικά  δεν αντιτίθεται στο να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα. Αλλά δεν μπορεί όλα να συγκεντρώνονται στην Αθήνα, όταν μάλιστα στο συγκεκριμένο τομέα η Θεσσαλονίκη έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που ξεπερνούν μάλιστα τον εθνικό χώρο, πλεονεκτήματα που αποδεικνύονται από τις δράσεις μεγάλων ερευνητικών ινστιτούτων, μεγάλων πανεπιστημίων και πολλές διακρίσεις σε διακρατικά έργα έρευνας και ανάπτυξης.

Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα της χώρας, αλλά η Καινοτομία και μάλιστα σε συγκεκριμένους τομείς όπως μεταφορές- logistics, αγροτεχνολογία, νανοτεχνολογίες, βιομηχανικά υλικά, τεχνητή νοημοσύνη, έχει βρει γόνιμο έδαφος στη Θεσσαλονίκη.

Ας σημειωθεί παρεμπιπτόντως ,  η εγκατάσταση γερμανικών επιχειρήσεων ΙΤ στη Θεσσαλονίκη, η δημιουργία του μεγάλου competence center της Deloitte στην Θεσσαλονίκη, αλλά και τα μεγάλα ενεργειακά έργα που βρίσκονται σε φάσεις εφαρμογής και σχεδιασμού στη βόρειο Ελλάδα, όπως επίσης τα έργα συνδυασμένων μεταφορών.  Σε όλους αυτούς τους τομείς και κλάδους, υπάρχουν επιχειρήσεις που πρωτοστατούν.

Προηγούμενο άρθροΔΕΗ: Από την 1η Σεπτεμβρίου τα νέα τιμολόγια – Τι ισχύει για την έκπτωση
Επόμενο άρθροΠεραία: Ποδοσφαιρικό τέρμα αποκολλήθηκε κι έπεσε πάνω σε 9χρονο
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ