thermaikos-sxedio

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ : Διατύπωση απόψεων επί του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) Παραλιακού Μετώπου Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

(Από τα πρακτικά υπ’ αριθ. 18/25.11.2019 της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θερμαϊκού. Αριθ. Απόφασης : 307/2019 )

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4447/2016 «Χωρικός Σχεδιασμός – Βιώσιμή Ανάπτυξη και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 241/Α΄/2016), τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια (ΕΧΣ) περιλαμβάνονται στο πρώτο επίπεδο του ρυθμιστικού χωρικού σχεδιασμού.

Τα σχέδια αυτά συντάσσονται για τη χωρική οργάνωση και ανάπτυξη περιοχών, ανεξάρτητα από τα όριά τους, όταν για τις περιοχές αυτές απαιτείται ειδική ρύθμιση χρήσεων γης και λοιπών όρων ανάπτυξης, αλλά και στις περιπτώσεις προγραμμάτων αστικών αναπλάσεων και περιβαλλοντικής προστασίας.

Με ένα ΕΧΣ μπορούν να καθοριστούν χρήσεις γης, γενικοί όροι και περί ορισμοί δόμησης, καθώς και κάθε άλλο μέτρο, όρος ή περιορισμός που είναι απαραίτητος ώστε οι υπό μελέτη περιοχές να καταστούν κατάλληλες για τη δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων δραστηριοτήτων ή για την πραγματοποίηση προγραμμάτων και παρεμβάσεων αστικής ανάπλασης, περιβαλλοντικής προστασίας ή αντιμετώπισης συνεπειών από φυσικές καταστροφές.

Η έγκριση των ΕΧΣ γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργών, μετά από εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας και γνώμη του Κεντρικού ΣΥΠΟΘΑ και ειδικά για τη Θεσσαλονίκη του Συμβουλίου Μητροπολιτικού Σχεδιασμού.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) ξεκίνησε τη διαδικασία για τη σύνταξη και θεσμοθέτηση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) για την περιοχή του παραλιακού μετώπου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (ΠΣΘ). Επίσης, με το υπ’ αριθ. πρωτ. ΓΠΚΜ/οικ. 3164/24.10.2019 έγγραφο του Γραφείου Περιφερειάρχη ΠΚΜ οι εμπλεκόμενοι Δήμοι προσκλήθηκαν σε συνάντηση εργασίας με θέμα την παρουσίαση της πρώτης φάσης της μελέτης. Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31.10.2019, αλλά και, εκ των υστέρων, με το με υπ’ αριθ. πρωτ. οικ. 684258(2031)/1.11.2019 έγγραφο της ΠΚΜ (Γενική Διεύθυνση Προγραμματισμού &Υποδομών, Τμήμα Χωρικού Σχεδιασμού), ορίστηκε προθεσμία για την υποβολή των απόψεων των ενδιαφερόμενων φορέων, ένα 20ήμερο μετά την πραγματοποιθείσα συνάντηση, δηλαδή μέχρι τις 20.11.2019.

Μετά τα παραπάνω και τη μελέτη της πρώτης φάσης του ΕΧΣ, τα στοιχεία της οποίας επισυνάπτονται στην παρούσα (Τεχνική Έκθεση, Χάρτης Χωρικών Δεδομένων και Παρεμβάσεων, Χάρτης Προέγκρισης), ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΝΤΑΙ τα ακόλουθα :

Τα όρια του ΕΧΣ καθορίσθηκαν με την υπ’ αριθ.108/2018 Απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΚΜ (ΑΔΑ: 6ΣΣ47ΛΛ-7ΟΝ).Καταρχάς, το όριο περιοχής διερεύνησης ΕΧΣ εκτείνεται από την παράκτια ζώνη της Δ.Ε Εχεδώρου του Δήμου Δέλτα έως την παράκτια ζώνη της Δ.Ε. Θερμαϊκού του Δήμου Θερμαϊκού.

Ειδικότερα, το όριο περιοχής διερεύνησης ΕΧΣ του Δήμου Θερμαϊκού, περιλαμβάνει την Ζώνη Ειδικής Μελέτης, όπως αυτή ορίζεται από το Γ.Π.Σ. του Δήμου (ΦΕΚ 110/ΑΑΠ/2007, παρ. 1Βα και 1Ββ), δηλαδή την υπαγωγή στο άρθρο 8 του Ν.2508/1997 (ΦΕΚ 124/Α’/1997) της παραλιακής περιοχής εντός εγκεκριμένου σχεδίου σε βάθος δύο περίπου οικοδομικών τετραγώνων, από το ανατολικό όριο της Κάτω Περαίας μέχρι τα Κ.Α.Α.Υ., καθώς και τον παλαιό προσφυγικό οικισμό Αγίας Τριάδας.

Α. ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟΥ

Προτείνεται η διεύρυνση των ορίων του ΕΧΣ στο σύνολο των διοικητικών ορίων του Δήμου Θερμαϊκού. Η αναγκαιότητα επέκτασης των ορίων του ΕΧΣ στοιχειοθετείται στο Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης του αναθεωρημένου ΠΠΧΣΑΑ Κεντρικής Μακεδονίας, στο οποίο περιλαμβάνεται ρητή αναφορά για το θαλάσσιο μέτωπο στις Κατευθύνσεις για την Λειτουργική Μητροπολιτική Περιοχή Θεσσαλονίκης (άρθρο 18), όπου μεταξύ των προτεραιοτήτων που τίθενται περιλαμβάνεται και ο:«Στρατηγικός ανασχεδιασμός του θαλάσσιου μετώπου, από την περιοχή του Εθνικού Πάρκου έως και την Επανομή, με σκοπό την προστασία του, την αποκατάσταση και ανάδειξή του, την εξασφάλιση της συνέχειας και προσβασιμότητάς του, και με μέριμνα για τη μη διατάραξη της φυσικής ακτογραμμής».

Άλλωστε, εντός των ορίων της μητροπολιτικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εμπίπτουν και οι Δ.Ε. Μηχανιώνας και Επανομής του Δήμου Θερμαϊκού. Την ενσωμάτωση επιτάσσει ακόμη η μεταστροφή του χαρακτήρα των παραθεριστικών περιοχών β΄ κατοικίας ιδιαίτερα μετά την περίοδο της οικονομικής κρίσης σε περιοχές α΄ κατοικίας επιπρόσθετα της σημαντικής πληθυσμιακής αύξησης και στους υφιστάμενους οικισμούς του Δήμου, με αυξανόμενες ανάγκες καθημερινής μετακίνησης προς το ΠΣΘ.

Εύλογα, η μη συμπερίληψη του συνόλου του Δήμου Θερμαϊκού προδικάζει τη μη ισόρροπα κατανεμημένη ανάπτυξη κατά μήκος του παραλιακού μετώπου και δη σε περιοχές που αναπτύσσονται σε δορυφόρο του ΠΣΘ, ενώ πρόσθετα συνιστούν κύρια ζώνη θαλάσσιας αναψυχής του ΠΣΘ.

Β. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΧΣ ΣΤΗ Δ.Ε. ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

Λαμβάνοντας υπόψη ότι, το όριο περιοχής διερεύνησης ΕΧΣ του Δήμου Θερμαϊκού, περιλαμβάνει μόνο τις Ζώνες Ειδικής Μελέτης, όπως αυτές ορίζονται από το Γ.Π.Σ. του Δήμου, δηλαδή την παραλιακή περιοχή εντός εγκεκριμένου σχεδίου σε βάθος δύο περίπου οικοδομικών τετραγώνων, από το ανατολικό όριο της Κάτω Περαίας μέχρι τα Κ.Α.Α.Υ., καθώς και τον παλαιό προσφυγικό οικισμό Αγίας Τριάδας, προτείνεται η περιοχή μελέτης να συμπεριλάβει το σύνολο του παραλιακού μετώπου, προκειμένου να διασφαλιστεί, αφενός, η συνέχεια του παραλιακού μετώπου του ΠΣΘ που πρεσβεύει το ΕΧΣ και αφετέρου να επιτευχθεί η σύνδεση των χρήσεων του κατακερματισμένου θαλάσσιου προσώπου της Δ.Ε. Θερμαϊκού και η αξιοποίησή τους.

Γ. ΛΟΙΠΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΧΣ

Γ1. ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Τίθεται ως κρίσιμο στοιχείο για τον Δήμο Θερμαϊκού η επαναθεώρηση των χρήσεων σε σημαντικές δημόσιες εγκαταστάσεις στο θαλάσσιο μέτωπο που δεν βρίσκονται σε λειτουργία και αποτελούν περιοχές – φαντάσματα του Δήμου της άλλοτε τουριστικής ακμής του. Ως τέτοιες αναφέρονται :
το πρώην ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ Περαίας (πρώην Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων – ΙΕΚ Θεσσαλονίκης), η κοινοτική πλαζ «Άκτιον» Αγίας Τριάδας, το ΠΙΚΠΑ Αγίας Τριάδας, το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας.
Οι εγκαταστάσεις αυτές δυσφημίζουν πλέον τον Δήμο μας με την εγκατάλειψή τους και την έλλειψη κεντρικής πρόνοιας, κρατώντας τον δέσμιο μιας κακής αναχρονιστικής εικόνας εγκατάλειψης και θα πρέπει να αναδιοργανωθούν, ώστε να προβληθεί το σύγχρονο πρόσωπο του Δήμου και η σύγχρονη δημόσια εικόνα σε όλο το εύρος του παραλιακού μετώπου της μητροπολιτικής περιοχής.
Εφόσον επεκταθούν τα όρια του ΕΧΣ στις υπόλοιπες Δ.Ε. του Δήμου, ως αντίστοιχες δημόσιες εγκαταστάσεις επισημαίνονται:
το κάμπινγκ ΕΟΤ Επανομής και οι κατασκηνώσεις Απόδημου Ελληνισμού Επανομής.

Γ2. ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΑΚΤΗΣ

Κρίνεται απαραίτητο να ληφθεί μέριμνα για τα έντονα φαινόμενα της διάβρωσης της ακτογραμμής, τα οποία διερευνήθηκαν στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος (Δήμος Θερμαϊκού – Α.Π.Θ., 2017) με τίτλο «Αποτίμηση και Αντιμετώπιση της διάβρωσης της ακτής Δήμου Θερμαϊκού», και η οποία με τη σειρά της αποτέλεσε το εφαλτήριο για τη σύνταξη Ακτομηχανικής Μελέτης Διάβρωσης της ακτής του Δήμου Θερμαϊκού: i) στην παράκτια περιοχή Νέων Επιβατών, ii) στην παράκτια περιοχή Αγ. Τριάδας και iii) στην παράκτια περιοχή ΚΑΠΠΑ. Η εν λόγω μελέτη έχει εγκριθεί από τη Δ/νση Λιμενικών Υποδομών της Γεν. Δ/νσης Συγκοινωνιακών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών σύμφωνα με την υπ’ αριθ. ΔΛΥ1398/Φ19Μ/06.10.2017 απόφαση. Ειδικότερα, σε ότι αφορά τα πορίσματα της μελέτης :

i) Στην παράκτια περιοχή Νέων Επιβατών έχουν εμφανιστεί έντονα φαινόμενα προσάμμωσης στη ¨σκιά¨ του υφιστάμενου κυματοθραύστη από τη μεταφορά υλικού λόγω της κυματογενούς κυκλοφορίας. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε εγκάρσια προώθηση της ακτής προς τον κυματοθραύστη, με άμεση αποτέλεσμα την τάση για δημιουργία προεξοχής, η οποία τείνει να εξελιχθεί σε tombolo. Η εν λόγω προώθηση της ακτής εξελίχθηκε σταδιακά στον χρόνο, ώστε σήμερα να έχει ένα μέσο πλάτος της τάξης των 80m και να απέχει (η ¨μύτη¨ του) 45μ. περίπου από την κατάντη παρειά του κυματοθραύστη.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η σημαντική ελάττωση του βάθους πίσω από τον κυματοθραύστη, καθώς και η εμφάνιση φαινομένων διάβρωσης στην ακτή, κυρίως στην περιοχή ανατολικά του κυματοθραύστη. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ενώ το 2002 το μέσο πλάτος της παραλίας ανατολικά του κυματοθραύστη ήταν της τάξης των 12μ., σήμερα αντιστοιχεί σε μόλις 5μ. Το πρόβλημα της προσάμμωσης, που επιδρά αρνητικά στη λειτουργικότητα του λιμενικού έργου των Ν. Επιβατών, αντιμετωπίζεται σήμερα μέσω περιοδικών βυθοκορήσεων, οι οποίες ωστόσο δεν συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος προτείνεται η τεχνητή αναπλήρωση της ακτής και η κατασκευή κυματοθραυστών χαμηλής στέψης για την περαιτέρω προστασία της. Ειδικότερα προβλέπεται: (α) η τοποθέτηση αμμώδους υλικού σε μήκος 1.300μ. στην ακτή των Νέων Επιβατών και (β) η κατασκευή τεσσάρων κυματοθραυστών χαμηλής στέψης (ενός δυτικά του υφιστάμενου έργου και τρεις ανατολικά αυτού) ή ενός προβόλου (δυτικά του υφιστάμενου λιμενικού έργου) και τριών κυματοθραυστών χαμηλής στέψης (ανατολικά του υφιστάμενου έργου), σε βάθος 2μ. περίπου με συντελεστή διάδοσης 0.5. Παράλληλα, η φάση κατασκευής των προτεινόμενων έργων θα συνοδευτεί με βυθοκόρηση τμήματος της περιοχής κατάντη του υφιστάμενου κυματοθραύστη (έως την ισοβαθή του 1μ.).

ii) Στην παράκτια Περιοχή Αγ. Τριάδας έχουν εμφανιστεί μέσα στην τελευταία δεκαπενταετία φαινόμενα διάβρωσης σε δύο θέσεις. Η πρώτη θέση αντιστοιχεί στο δυτικό τμήμα της παραλίας πλησίον του παραλιακού τοίχου (έντονη διάβρωση), ενώ η δεύτερη στην παράκτια περιοχή ανατολικά του υφιστάμενου βραχίονα (ήπια διάβρωση). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από το 2002 μέχρι σήμερα το μέσο πλάτος της παραλίας ανατολικά του παραλιακού τοίχου έχει μειωθεί κατά 15μ.περίπου, ενώ για την ίδια χρονική περίοδο το πλάτος της παράκτιας περιοχής ανατολικά του βραχίονα έχει μειωθεί κατά 7μ.(κατά μέσο όρο περίπου) περίπου.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης προτείνεται η τεχνητή αναπλήρωση της ακτής και η κατασκευή κυματοθραυστών χαμηλής στέψης. Ειδικότερα προβλέπεται: (α) η τοποθέτηση αμμώδους υλικού σε μήκος 1.200μ. στην ακτή Αγ. Τριάδας και (β) η κατασκευή πέντε (2 + 3) κυματοθραυστών χαμηλής στέψης: (β1) δύο ύφαλοι κυματοθραύστες μήκους 180μ. στο δυτικό τμήμα της περιοχής (περιοχή ΠΙΚΠΑ). Η απόσταση από την ακτή των κυματοθραυστών είναι 140μ. και η απόσταση μεταξύ τους 50μ. (β2) τρεις κυματοθραύστες, έμπροσθεν του οικισμού της Αγ. Τριάδας, μήκους 180μ. Η απόσταση από την ακτή των κυματοθραυτών είναι 130μ. και η απόσταση μεταξύ τους 50μ.

iii) Στην παράκτια Περιοχή ΚΑΠΠΑ το φαινόμενο της διάβρωσης έχει εξελιχθεί σταδιακά στον χρόνο, ώστε σήμερα η ακτή κατάντη του ανατολικού προβόλου να έχει υποχωρήσει κατά 17μ.περίπου.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης προτείνεται η τεχνητή αναπλήρωση της ακτής και η κατασκευή κυματοθραυστών χαμηλής στέψης για την περαιτέρω προστασία της. Ειδικότερα προβλέπεται: (α) η τοποθέτηση αμμώδους υλικού σε μήκος 260μ. στην περιοχή ΚΑΠΠΑ και (β) η κατασκευή ενός ύφαλου κυματοθραύστη μήκους 210μ. ή ενός ύφαλου κυματοθραύστη μήκους 190μ. σε βάθος 2μ. περίπου με συντελεστή διάδοσης 0.5.

Γ3. ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προτείνεται στο πλαίσιο του ΕΧΣ να συμπεριληφθούν στάσεις στην Ν. Μηχανιώνα, η οποία θα λειτουργήσει σε μεταγενέστερη φάση, καθώς και στην Περαία και στην Αγ. Τριάδα μετά την νομιμοποίηση των δύο λιμανιών, σύμφωνα και με την υπ’ αριθ. 100/16.03.2016 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Θερμαϊκού «Έγκριση της υπ’ αριθ. 6/2016 απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που αφορά στην ¨Γνωμοδότηση για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου ‘Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία Θεσσαλονίκης’¨».
Επίσης προτείνεται η διερεύνηση της σύνδεσης του Δήμου με Πιερία και Πήλιο και η ανάδειξή του σε Πύλη Εισόδου προς το Άγιο Όρος.

Γ4. ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ (ΝΑ.ΖΩ.)

Η μελέτη προτείνει τη χωροθέτηση ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Κεντρικής Μακεδονίας ανάλογης δυναμικότητας με τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις που λειτουργούν εκτός θεσμικού και αδειοδοτικού πλαισίου στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Πυλαίας -Χορτιάτη στα διοικητικά όρια του Δήμου Θέρμης και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ του Αεροδρομίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και των ορίων των Δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού.

Σε ότι αφορά την προτεινόμενη χωροθέτηση και λαμβάνοντας υπόψη τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας σε γειτνιάζουσα περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού, αλλά και το γεγονός ότι γειτνιάζει με τις εγκαταστάσεις του ΚΑΠΠΑ 2000, θεωρείται συγκρουόμενη με την αναπτυξιακή κατεύθυνση της περιοχής.

Υπό αυτό το πρίσμα και συνεκτιμώντας το γεγονός ότι στον Δήμο Θερμαϊκού ελλιμενίζεται ένας από τους μεγαλύτερους στόλους αλιευτικών στην Ελλάδα, ίσως και στα Βαλκάνια και συνακόλουθα βολεύει και τα ναυπηγεία και τα σκάφη (αλιευτικά – τουριστικά) να λειτουργήσει στον Δήμο μια τέτοια δραστηριότητα, προτείνεται η διερεύνηση της δυνατότητας χωροθέτησης της ΝΑ.ΖΩ. εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μετά από συνεκτίμηση στοιχείων χωροταξικού σχεδιασμού της ευρύτερης περιοχής και ιδίως της συμβατότητας της χρήσης με άλλες ήδη υφιστάμενες ή προγραμματιζόμενες χρήσεις και λειτουργίες, της προστασίας των – ανανεώσιμων ή μη – φυσικών πόρων, των κατευθύνσεων των περιφερειακών, τοπικών ή ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων και της ανάγκης προστασίας της απασχόλησης, της μορφολογίας του εδάφους και της δυνατότητας εξυπηρέτησης της προτεινόμενης Βιομηχανικής Επιχειρηματικής Περιοχής (Β.Ε.ΠΕ.) από υφιστάμενα δίκτυα και άλλες εξωτερικές υποδομές, ούτως ώστε να τεκμηριώνεται, τόσο η σκοπιμότητα της εν λόγω Β.Ε.ΠΕ., όσο και η καταλληλότητα του χώρου καθορισμού της, προκειμένου να διασφαλίζεται η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής σύμφωνα και την παρ. 4, άρθρο 1 του Ν. 2545/1997.

Είναι γεγονός ότι ούτε από το παραπάνω νομικό πλαίσιο δεν καθορίζονται γενικότερα, αλλά ούτε και από την πρόταση του ΕΧΣ δεν έχουν καθορισθεί ακόμη συγκεκριμένες προδιαγραφές της εν λόγω χωροθέτησης.

Κατόπιν αυτού, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνάς μας για τον καθορισμό πρότασης για την περαιτέρω αξιολόγηση περιοχής εγκατάστασης ΝΑ.ΖΩ., εξετάστηκαν αρχικά οι κάτωθι θέσεις :

– Σε επέκταση της λιμενικής ζώνης του Λιμένα Ν. Μηχανιώνας και νότια των υφιστάμενων εγκαταστάσεων της Ιχθυόσκαλας (συμπεριλαμβανομένης της έκτασης του παλαιού καρνάγιου), μήκος ακτογραμμής τουλάχιστον 500μ, χωρίς ικανή χερσαία έκταση.
– Σε επέκταση της υπό καθορισμό λιμενικής ζώνης και βόρεια του αλιευτικού καταφυγίου Επανομής, μήκος ακτογραμμής περίπου 400μ., χωρίς ικανή χερσαία έκταση.
– Σε επέκταση της υπό καθορισμό λιμενικής ζώνης και νότια του αλιευτικού καταφυγίου Αγγελοχωρίου έως το όριο της Λιμνοθάλασσας Αγγελοχωρίου (περιοχή NATURA), έκτασης περίπου 30 στρ. (δημόσια έκταση που εμπίπτει σε περιοχή επέκτασης ρυμοτομικού σχεδίου Αγγελοχωρίου με χρήσεις αθλητισμού – πολιτισμού), με μήκος ακτογραμμής περίπου 200μ. / ή εναλλακτικά χωρίς χερσαία έκταση, με την επιφύλαξη γειτνίασης με περιοχή NATURA.Σε έκταση βόρεια του καταφυγίου δεν εξετάζεται η χωροθέτηση, καθώς βρίσκεται στο πρόσωπο ιδιοκτησίας του Πολεμικού Ναυτικού.
– Στον Πάλιουρα Επανομής, σε τμήμα του υπ’ αριθ. 1517 αγροτεμαχίου (στην υπόλοιπη έκτασή του βρίσκεται ο χώρος των πρώην κατασκηνώσεων Πάλιουρα – περιοχή β΄ κατοικίας), έκτασης περίπου 60 στρ. με μήκος ακτογραμμής περίπου 700μ., όπου λόγω των περιορισμών της όμορης περιοχής «Λίμνες» – ζώνη ΠΕΠ2 (υγρότοπος που συγκαταλέγεται στον Πίνακα Υγροτόπων του ΕΚΒΥ και για τον οποίο απαιτείται η εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης), αλλά και λόγω: i) του τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής και ii) αρχαιολογικών ευρημάτων, δεν μπορεί να προκριθεί η εν λόγω θέση.
Επισημαίνεται ότι, για τις θέσεις που δεν διαθέτουν ικανή χερσαία έκταση απαιτούνται ακτομηχανικά-λιμενικά έργα για την εξασφάλιση της επιθυμητής έκτασης [ακόμη και της υπό μεταφορά εγκατάστασης (~30 στρ.) από τον Δήμο Πυλαίας–Χορτιάτη]. Στην περίπτωση της Μηχανιώνας απαιτείται επιπλέον τεχνική λύση λόγω της περιλαμβανόμενης εκβολής ρεμάτων. Η διαχείριση έκαστης περιοχής εφόσον ενταχθεί στην αντίστοιχη λιμενική ζώνη θα εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Αυτοτελούς Λιμενικού Γραφείου του Δήμου Θερμαϊκού.

Τέλος, είναι προφανές ότι για τις προκρινόμενες θέσεις απαιτείται περαιτέρω οικονομοτεχνική εξέταση για τη δημιουργία της ΝΑ.ΖΩ.
Σημειώνεται ότι, προκειμένου να καταστεί λειτουργική η εν λόγω ζώνη θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του οδικού άξονα Περαίας – Νέας Μηχανιώνας από τη θέση μείωσης του πλάτους του (πριν την είσοδο της Περαίας) έως την Ιχθυόσκαλα Νέας Μηχανιώνας, καθώς και η απαραίτητη προέκτασή του για τις περιπτώσεις χωροθέτησης εντός Δ.Ε. Επανομής.

Η Επαρχιακή Οδός 27, αν και σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ως επαρχιακή οδός προκειμένου να εξυπηρετήσει υπερτοπική κυκλοφορία, λόγω της έντονης οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής, διασχίζει πλέον εκτεταμένο τμήμα αστικής περιοχής του Δήμου Θερμαϊκού, σε μήκος που προσεγγίζει τα 6,5 χλμ. Το εν λόγω τμήμα της οδού διχοτομεί τον αστικό ιστό, που ενσωματώνει σημαντικό αριθμό δημοσίων χρήσεων γης με αυξημένη έλξη μετακινήσεων, στο δε τμήμα της μεταξύ Ν. Κερασιάς και Ν. Μηχανιώνας μεταπίπτει ουσιαστικά σε αστικό δρόμο, καθώς είναι εγκλωβισμένος μεταξύ οικισμού και ζώνης παραθεριστικής κατοικίας.

Η οδός εξυπηρετεί μετακινήσεις μόνιμων κατοίκων προς το ΠΣΘ από όλη την επικράτεια του Δήμου Θερμαϊκού, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει δραματικά τον μόνιμο πληθυσμό του ακόμη και στις περιοχές εκτός των νόμιμα υφιστάμενων οικισμών (περιοχές που προοριζόταν για β΄ κατοικία).

Παράλληλα, η οδός αυτή λειτουργεί και ως οδός σύνδεσης με το παραλιακό μέτωπο της Δ.Ε. Θερμαϊκού που περιλαμβάνεται εν μέρει στο ΕΧΣ και για το οποίο προτείνεται η συνολική συμπερίληψή του. Έτσι, θα διασφαλίσει και την οδική συνέχεια της σύνδεσης του παραλιακού μετώπου, δεδομένου ότι η γραμμή του μετρό δεν προβλέπεται να επεκταθεί ως την περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού.

Ωστόσο, τα ανεπαρκή γεωμετρικά χαρακτηριστικά της οδού και η χάραξή της με συνακόλουθο την περιορισμένη ορατότητα σε σημαντικό μήκος της, επιτάσσουν και για την εξυπηρέτηση των αναγκών της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, την απόδοση κατάλληλων και ενιαίων (ανά τμήμα) γεωμετρικών χαρακτηριστικών, τη βελτίωση της βατότητας και εν τέλει την αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας.
Εφόσον προκριθεί σχετική χωροθέτηση, για την κατασκευή όλων των εγκαταστάσεων βασικό κριτήριο θα πρέπει να είναι η ελάχιστη δυνατή/ηπιότερη επέμβαση στο περιβάλλον, τηρουμένων των όρων της απαιτούμενης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Δ. ΑΞΟΝΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Οι παραπάνω παρατηρήσεις ταυτίζονται με τους άξονες στρατηγικού χαρακτήρα του Δήμου :
– Αντιμετώπιση καίριων χωροταξικών και πολεοδομικών προβλημάτων στον αστικό χώρο και των συγκρούσεων στις χρήσεις γης – Διαμόρφωση ενός νέου και ενιαίου χωροταξικού και πολεοδομικού προτύπου – Εξειδίκευση κατευθύνσεων Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου σε επίπεδο Δήμου.
– Ολοκληρωμένες πολεοδομικές παρεμβάσεις με βιώσιμο και αειφορικό τρόπο.
– Βελτίωση συγκοινωνιακών συνδέσεων και υποδομών και αστικών περιφερειακών μετακινήσεων: Επίλυση χρόνιων προβλημάτων σύνδεσης του Δήμου με το ΠΣΘ – Θαλάσσια Συγκοινωνία: Σύνδεση με Πιερία και Πήλιο – Πύλη Εισόδου προς Άγιο Όρος.
– Προώθηση βιώσιμων μεταφορών: Ποδηλατόδρομοι.
– Προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών από τη διάβρωση.
– Ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, με παράλληλη προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού με προστασία του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος: Τουρισμός Λιμένων, Yachting, Οικοτουρισμός, Θρησκευτικός τουρισμός, Ημερήσιος τουρισμός από το ΠΣΘ.
– Προστασία και αειφορική διαχείριση των παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων, όπως του Θερμαϊκού Κόλπου, της Λιμνοθάλασσας Αγγελοχωρίου και του Υδροβιότοπου Επανομής.
– Βιώσιμη και δυναμική οικονομική ανάπτυξη με υποστήριξη της καινοτομίας σε αναβαθμισμένο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.
Τέλος, επισημαίνεται ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου Θερμαϊκού είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον τουρισμό, δηλαδή με το θαλάσσιο μέτωπο και την αξιοποίησή του. Ωστόσο, ο χαρακτήρας του δεν πρέπει να εξαντληθεί στην πληθώρα των υφιστάμενων επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας στην περιοχή, αλλά θα πρέπει να δοθεί νέα πνοή ανάπτυξης, τόσο σε δημόσιες, όσο και σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό.

Ε. ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΧΣ:

Α. Με γνώμονα τις προβλέψεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δ.Ε. Θερμαϊκού (ΦΕΚ110/ΑΑΠ/2007) κατά μήκος της ακτογραμμής, με αφετηρία το όριο με τον Δήμο Θέρμης επισημαίνονται :

1. Το Κέντρο Ανάπτυξης Αθλητισμού Προσαρμοσμένου Αθλητισμού – ΚΑΠΠΑ 2000, νότιο-δυτικά του Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, το οποίο περιλαμβάνει κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων, κλειστό γυμναστήριο, αμφιθέατρο, ξενώνα 28 δωματίων φιλοξενίας αθλητών, γραφεία διοίκησης και εστιατόριο. Η κατασκευή του πρότυπου προπονητικού κέντρου ειδικού αθλητισμού είχε κατασκευαστεί στο πλαίσιο του Προγράμματος ”Ελλάδα 2004”, με βασικό χαρακτηριστικό την πλήρη ένταξη των προδιαγραφών προσβασιμότητας σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του και ως εκ τούτου την αθλητική (προπονητική) κάλυψη των ατόμων με αναπηρίες. Οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις είναι έκτασης περίπου 30στρ., ενώ το σύνολο της δημοτικής έκτασης με χρήσεις αθλητισμού – αστικού πρασίνου και προβλεπόμενο αθλητικό πυρήνα είναι ~160στρ.Πέραν των κτιριακών του εγκαταστάσεων, το ΚΑΠΠΑ διαθέτει μαρίνα, με πλωτούς προβλήτες θεμελιωμένους επί πασσάλων, κατάλληλη για ελλιμενισμό σκαφών. Είναι χωροθετημένη σε ένα κανάλι βάθους 5μ., που διανοίχθηκε για τον σκοπό αυτό. Ωστόσο, δεν έχει πραγματοποιηθεί διάνοιξη εξόδου για την πλήρη επικοινωνία του καναλιού με τη θάλασσα. Σήμερα λειτουργούν το Κλειστό Γυμναστήριο με χρήση από διάφορους αθλητικούς συλλόγους και το Θέατρο με σποραδικές εκδηλώσεις. Για τη λειτουργία του συνόλου των υποδομών απαιτείται η ολοκλήρωσή τους και η σύνδεσή τους με νέο τεχνικό έργο με την παραλιακή οδό προς Περαία.

Λόγω των υφιστάμενων υποδομών στον χώρο αυτό προτείνεται να φιλοξενηθούν οι δραστηριότητες του Ναυταθλητικού Ομίλου Θερμαϊκού, οι οποίες φιλοξενούνται τώρα σε μικρή έκταση μεταξύ ΚΑΑΥ Αεροπορίας και της πρώην Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων – ΙΕΚ Θεσσαλονίκης (πρώην ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ). Σημειώνονται προβλήματα διάβρωσης – προτάσεις στην Ακτομηχανική Μελέτη Διάβρωσης της ακτής του Δήμου Θερμαϊκού.
H περιοχή αυτή περιλαμβάνεται στη Ζώνη Αναπτυξιακών Δραστηριοτήτων 1 του ισχύοντος ΓΠΣ, η οποία εντάσσεται σε υπό εκπόνηση πολεοδομική μελέτη επέκτασης. Όμως, μετά την αναγγελθείσα παραχώρηση όμορης έκτασης του ΤΑΙΠΕΔ στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ), θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί και να μελετηθεί εκ νέου η ΖΑΔ1.

2. Έκταση ιδιοκτησίας ΤΑΙΠΕΔ (πρώην ΕΡΤ), η οποία βρίσκεται στην υπό πολεοδόμηση ΖΑΔ1, και τελεί υπό πιθανή παραχώρηση στην ΑΖΚ.

3. Υπόλοιπη έκταση της ΖΑΔ1 ~100στρ., με χρήσεις τουρισμού – αναψυχής ιδιοκτησίας Δήμου Θερμαϊκού, η οποία εκτείνεται και έμπροσθεν των ΚΑΑΥ Αεροπορίας, η οποία θα πρέπει να μελετηθεί εκ νέου μετά την αναγγελθείσα παραχώρηση όμορης έκτασης στην ΑΖΚ.

4. Δημιουργία ποδηλατόδρομου κατά μήκος όλης της παράκτιας περιοχής της ΖΑΔ1.

5. Διάνοιξη παραλιακού πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου ο οποίος θα συνενώνει την παραπάνω παραλιακή έκταση με το υπόλοιπο διαμορφωμένο δίκτυο του οικισμού Περαίας στη συμβολή των οδών Φιλίππου και παραλιακής Κουντουριώτη μέσω έκτασης έμπροσθεν των ΚΑΑΥ Αεροπορίας και της πρώην Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων – ΙΕΚ Θεσσαλονίκης (πρώην ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ).

6. Αναθεώρηση/εξειδίκευση χρήσης για την περιοχή ΞΕΝΙΑ Περαίας, έκτασης ~13στρ. Βάσει του ισχύοντος ΓΠΣ προβλέπονται χρήσεις τουρισμού και περιλαμβάνεται στην επόμενα αναφερόμενη ζώνη ανάπλασης. Λόγω της θέσης της, που αποτελεί την αφετηρία της οικιστικής περιοχής του Δήμου – δίπλα στη Πλατεία Ιστορικής Μνήμης, χρήζει πιθανής ιδιαίτερης προκαταρκτικής διερεύνησης των χρήσεων ως σημείο αναφοράς του παραλιακού μετώπου της Περαίας. Σε μέρος των υφιστάμενων εγκαταστάσεων σήμερα φιλοξενείται η πρώην Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων (Ι.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης), ενώ το υπόλοιπο μέρος παραμένει αναξιοποίητο. Οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο σύνολο τους με ενιαία συμβατή χρήση, αίροντας τη σημερινή εικόνα εγκατάλειψης.

7. Περιοχή ανάπλασης Περαίας – Επιβατών, όπως συμπεριλαμβάνεται. Ειδικότερος καθορισμός απαιτούμενων μελετών, π.χ. προκαταρκτική μελέτη ανάπλασης, ειδικές μελέτες (οικονομοτεχνική, ειδική αρχιτεκτονική, κτιριακές, κα), πολεοδομικές μελέτες αναθεώρησης ενδεχομένως στο σύνολο των πολεοδομικών ενοτήτων ΠΕ1,ΠΕ2, ΠΕ3, ΠΕ4, ΠΕ5 του ΓΠΣ στις οποίες άλλωστε συμπεριλαμβάνονται. Επιπλέον η ευρύτερη περιοχή εμπίπτει στη ζώνη επιρροής του ΕΧΣ και ενσωματώνει τις κάθετες συνδέσεις του οδικού δικτύου με την ΕΠΟ-27. Η μελέτη άλλωστε θα πρέπει να προσαρμοστεί και στα υπό διευθέτηση ρέματα με απόληξη στην παραλιακή περιοχή, μέσω παραρεμάτιων πεζοδρόμων.

8. Λιμένας Νέων Επιβατών. Υπάρχει καθορισμένη λιμενική ζώνη. Σταθμός Θαλάσσιας Αστικής Συγκοινωνίας. Μελέτη ολοκλήρωσης – βελτίωσης υποδομών – Πιθανή ανάπτυξη Αλιευτικού Τουρισμού – Προβλήματα ακτομηχανικής φύσεως – προτάσεις στην «Ακτομηχανική Μελέτη Διάβρωσης της ακτής του Δήμου Θερμαϊκού». Προτείνεται να συμπεριληφθεί στις «Περιοχές με στοιχείο 6» υπό τον τίτλο «Αλιευτικά καταφύγια – Τουριστικοί λιμένες».

9. Καθορισμός περιοχής θαλάσσιου τουρισμού στο εύρος από τον Λιμένα Ν. Επιβατών έως και την παραλιακή έκταση έμπροσθεν του πρώην κάμπινγκ Αγίας Τριάδας (συνολικού μήκους περίπου 600μ. που έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά αποτελεί κοινόχρηστη έκταση βάσει του Ν.2971/2001). Παράλληλα αστική ανάπλαση στο ίδιο μήκος παραλιακού μετώπου, τοοποίο δεν είναι διαμορφωμένο, με κατασκευή ποδηλατόδρομου, συμπεριλαμβάνοντας την υφιστάμενη διαμόρφωση εντός των ΚΑΑΥ Αγίας Τριάδας που έχει διανοιχτεί.

10. Περιοχή ανάπλασης Αγίας Τριάδας, όπως συμπεριλαμβάνεται. Ειδικότερος καθορισμός απαιτούμενων μελετών, π.χ. προκαταρκτική μελέτη ανάπλασης, ειδικές μελέτες (οικονομοτεχνική, ειδική αρχιτεκτονική, κτιριακές, κα),πολεοδομική μελέτη αναθεώρησης της ευρύτερης πολεοδομικής ενότητας ΠΕ6 στην οποία συμπεριλαμβάνεται.

11. Διερεύνηση νέων χρήσεων από το τέλος του προσφυγικού οικισμού Αγίας Τριάδας έως και τις εγκαταστάσεις ΠΙΚΠΑ (Πατριωτικό Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αντιλήψεως), έκτασης ~30στρ. Ιδιαίτερη ανάδειξη της κοινοτικής πλαζ «ΑΚΤΙΟΝ», η οποία κατασκευάσθηκε από τον ΕΟΤ πριν το 1960.Πολιτιστικές δραστηριότητες – Προβολή στοιχείων 60-70. Επαναπροσδιορισμός χρήσης των εγκαταλειμμένων εγκαταστάσεων ΠΙΚΠΑ, όπου βάσει ισχύοντος ΓΠΣ προβλέπονται χρήσεις τουρισμού – αθλητισμού.

12. Αστική ανάπλαση της συνέχειας του παραλιακού μετώπου από τον προσφυγικό οικισμό Αγίας Τριάδας έως το τέλος του οικισμού (περιοχή Βράχια) με κατασκευή ποδηλατόδρομου. Υπάρχει σχετική μελέτη «Ανάπλαση Παραλιακής Ζώνης Οικισμού Αγίας Τριάδας (τμήμα της μελέτης έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ).

13. Προβλήματα διάβρωσης στην παραλιακή έκταση των εγκαταστάσεων ΠΙΚΠΑ και όμορα προς την περιοχή «Βράχια» – προτάσεις στην Ακτομηχανική Μελέτη Διάβρωσης της ακτής του Δήμου Θερμαϊκού.

14. Με την αστική ανάπλαση και δημιουργία πεζοδρόμων – ποδηλατοδρόμων στα προτεινόμενα παραπάνω τμήματα δημιουργείται αφενός ολοκληρωμένος άξονας πεζού και ποδηλάτου στο σύνολο του παραλιακού μετώπου Δ.Ε. Θερμαϊκού, που μέσω της θαλάσσιας συγκοινωνίας επικοινωνεί με τους αντίστοιχους προτεινόμενους του ΕΧΣ και προσφέρει επιλογή συνδυαστικών προεκτάσεων.

Β. Για τις Δ.Ε. Μηχανιώνας και Επανομής για τις οποίες προτείνεται ένταξη στο ΕΧΣ, δίδεται σημειακή αναφορά σε καθοριστικές περιοχές του παραλιακού μετώπου. Κάποιες από αυτές βρίσκονται σε άμεση επιρροή με το μητροπολιτικό κέντρο, ημερήσιου τουρισμού σε διαφορές μορφές, λιμενικές εγκαταστάσεις, θαλάσσιας συγκοινωνίας, κ.α.:
Για τη Δ.Ε. Μηχανιώνας, όπου λαμβάνονται υπόψη το εγκεκριμένο ΓΠΣ (ΦΕΚ 654/Δ΄/2002) και οι προβλέψεις της υπό έγκριση ΖΟΕ, καθώς και της υπό έγκριση Πολεοδομικής Μελέτης Επέκτασης Αγγελοχωρίου, ενδεικτικά αναφέρονται :
1. Χώρος πολιτισμικού τουρισμού: Φάρος Αγγελοχωρίου, Ναυτικά Οχυρά.
2. Χώρος αλιευτικού καταφυγίου Αγγελοχωρίου, χώρος τουρισμού αλιείας, υπό έγκριση η Λιμενική Ζώνη.
3. Χώρος αθλητισμού/ ναυταθλητισμού (υφιστάμενες δραστηριότητες Kite-surf) – πολιτισμού – ενυδρείου – αναψυκτήριο: περιοχή μεταξύ του λιμανιού Αγγελοχωρίου και της Λιμνοθάλασσας Αγγελοχωρίου.
4. Διερεύνηση στο πλαίσιο του ΕΧΣ περιοχής εγκατάστασης Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης σε επέκταση της υπό καθορισμό λιμενικής ζώνης και νότια του αλιευτικού καταφυγίου Αγγελοχωρίου έως το όριο της Λιμνοθάλασσας Αγγελοχωρίου (περιοχή NATURA).
5. Χώρος οικοτουρισμού: Περιοχή Λιμνοθάλασσας Αγγελοχωρίου (ΝΑΤURA), Αλυκές, Υδροβοτανικός κήπος.
6. Χώρος θαλάσσιου τουρισμού:«Aκτή Τουρμπαλί» [κολυμβητικός τουρισμός, ναυταθλητισμός (Kite-surf)], εντός περιοχής ΝΑΤURA.
7. Χώρος αρχαιολογικού τουρισμού «Αίνεια», υπό ανάδειξη.
8. Ευρύτερος Χώρος Λιμένα Ν.Μηχανιώνας, Ιχθυόσκαλα, προτεινόμενος χώρος επέκτασης θαλάσσιας συγκοινωνίας, χώρος τουριστικής αλιείας.
(α) Υπό διαμόρφωση πρόταση από πλευράς του Δήμου για κατασκευή Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών – καθοριστικής σημασίας για την αναπτυξιακή κατεύθυνση του Δήμου.
(β) Προγραμματισμένη δημιουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και Θάλασσας στο παρακείμενο κτίριο ¨ΔΙΑΣ¨(με την επανάχρηση του εγκαταλελειμμένου και ανεκμετάλλευτου επί δεκαετίες δημοτικού κτηρίου, το οποίο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ).
(γ) Διερεύνηση χρήσεων βόρεια του Λιμένα, όπου σήμερα υπάρχουν χώροι αναψυχής εν μέρει διαμορφωμένοι, ιχθυοπωλεία, ταβέρνες, κ.α., που εμπίπτουν στο σχέδιο πόλης, συνολικής έκτασης ~13στρ.
(δ) Διερεύνηση στο πλαίσιο του ΕΧΣ περιοχής εγκατάστασης Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης σε επέκταση της λιμενικής ζώνης του Λιμένα Ν. Μηχανιώνας και νότια των υφιστάμενων εγκαταστάσεων Ιχθυόσκαλας (συμπεριλαμβανομένης της έκτασης του παλαιού καρνάγιου).

Για τη Δ.Ε. Επανομής, όπου λαμβάνονται υπόψη το εγκεκριμένο ΓΠΣ (ΦΕΚ 101/ΑΑΠ΄/2010), ενδεικτικά αναφέρονται :

1. Χώρος οικοτουρισμού στην περιοχή «Λίμνες» (υπ’ αριθ.1058& 6364 αγροτεμάχια) που εμπίπτει σε ζώνηΠΕΠ2 από το ισχύον ΓΠΣ (υγρότοπος που συγκαταλέγεται στον Πίνακα Υγροτόπων του ΕΚΒΥ και για τον οποίο απαιτείται η εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης), καθώς και διερεύνηση χρήσεων στην όμορη έκταση που συνιστά τμήμα του υπ’ αριθ. 1517 αγροτεμαχίου.
2. Διερεύνηση χρήσεων στον χώρο των πρώην κατασκηνώσεων (Πάλιουρα) εντός δημοτικής έκτασης ~ 25στρ. (τμήμα του υπ’ αριθ. 1517 αγροτεμαχίου) που εμπίπτει σε περιοχή β΄ κατοικίας.
3. Ευρύτερος Χώρος Αλιευτικού Καταφυγίου Επανομής: υπό καθορισμό Λιμενική Ζώνη, χώρος τουριστικής αλιείας.
(α) Διερεύνηση χρήσεων νότια του καταφυγίου, όπου σήμερα υπάρχουν χώροι αναψυχής μη διαμορφωμένοι, ταβέρνες, κ.α., έμπροσθεν του οικισμού Όρμος που εμπίπτουν σε περιοχή για την οποία – βάσει του ισχύοντος ΓΠΣ – προτείνεται η πολεοδόμηση ως περιοχή Α΄ κατοικίας, με στόχο την εξυγίανσή της και την εξασφάλιση κοινόχρηστων χώρων και χώρων κοινωνικής υποδομής και επιτρεπόμενη χρήση γενική κατοικία ~30στρ.
(β) Κατασκηνώσεις του Απόδημου Ελληνισμού, βόρεια του υφιστάμενου καταφυγίου, έκτασης ~50στρ., οι οποίες παραμένουν αναξιοποίητες.
(γ)Διερεύνηση στο πλαίσιο του ΕΧΣ περιοχής εγκατάστασης Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης σε επέκταση της υπό καθορισμό λιμενικής ζώνης βόρεια του υφιστάμενου καταφυγίου.

4. Χώρος οικοτουρισμού: Λιμνοθάλασσα Επανομής (NATURA).Εκκρεμεί η σύνταξη Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης.
(α) Η περιοχή Ποταμός είναι χώρος θαλάσσιου τουρισμού [περιοχή αναψυκτηρίων, περιοχή Φανάρι (Ναυάγιο)].
(β)Εντός της έκτασης NATURA υπάρχει το εγκαταλελειμμένο παλαιό κάμπινγκ του ΕΟΤ.
(γ) Υγρότοπος Λιμνοθάλασσας.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Προτείνεται η αποδοχή των ανωτέρω απόψεων – προτάσεων επί της πρότασης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου Παραλιακού Μετώπου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Σε συνέχεια των παραπάνω, η Πρόεδρος κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά. Το Συμβούλιο, μετά από διαλογική συζήτηση, όπως αυτή καταγράφεται στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά και αφού έλαβε υπόψη του, την εισήγηση του κ. Δημάρχου, τις διατάξεις του άρθρου 65 και του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, τις διατάξεις του Ν. 4447/2016 «Χωρικός Σχεδιασμός – Βιώσιμή Ανάπτυξη και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 241/Α΄/2016).

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

Αποδέχεται τις ανωτέρω απόψεις – προτάσεις – επισημάνσεις του Δήμου Θερμαϊκού επί της πρότασης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου Παραλιακού Μετώπου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, ως έχουν.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ν. Μηχανιώνας εγκρίνει την εισήγηση.
Η απόφαση αυτή έλαβε αριθμό 307/2019.

 

Προηγούμενο άρθροΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ : Πρόσληψη Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής
Επόμενο άρθροΕτήσιος προγραμματισμός προσλήψεων τακτικού προσωπικού του Δήμου Θερμαϊκού έτους 2020
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ