tzekos-neo

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο η παράταξή μας αποχώρησε διαμαρτυρόμενη για την στάση του δημάρχου και της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου να μη δώσουν το λόγο, όπως υποχρεούνται, σε εκπρόσωπο των εργαζόμενων καθαριστριών των σχολείων για να εκθέσουν ένα σοβαρό ζήτημά τους.

Η παραμονή μας στη συνεδρίαση θα νομιμοποιούσε παρόμοιες αντιδημοκρατικές τακτικές και συνεπώς η στάση μας αυτή ήταν επιβεβλημένη. Στη συνέχεια με την παρουσία των συμβούλων της πλειοψηφίας και 5 ακόμα συμβούλων που παρέμειναν στην αίθουσα και με οριακή απαρτία, συζητήθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, μεταξύ των οποίων ορισμένα ιδιαίτερα σημαντικά για τα οποία θέλουμε να τοποθετηθούμε.

ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

δείτε εδώ το σχέδιο

Καταρχήν πρέπει να γνωρίζουμε ότι η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου (108\2018 ΑΔΑ:6ΣΣ47ΛΛ-7ΟΝ) περιλαμβάνει μόνο ένα τμήμα του δήμου μας και συγκεκριμένα το τμήμα Περαίας έως Αγία Τριάδα. Έτσι οποιαδήποτε συζήτηση για το υπόλοιπο τμήμα του δήμου είναι προς το παρόν ανεδαφική.

Προτείνουμε λοιπόν να πιέσει ο δήμαρχος ώστε να ενταχθεί όλος ο δήμος μας στον εν λόγω σχεδιασμό. Αν δε γίνει αυτό, να μη συμμετέχει σε καμιά διαδικασία και να ζητήσει να εξαιρεθεί οποιοδήποτε τμήμα του δήμου.

Δε νοείται Ειδικό Χωρικό Σχέδιο παραλιακού μετώπου Θεσσαλονίκης χωρίς να περιλαμβάνει τις δημοτικές ενότητες Μηχανιώνας και Επανομής και αυτό πρέπει να τους δώσει να το καταλάβουν με κάθε τρόπο. Αρκετή συζήτηση έγινε (διαδικτυακά κυρίως) για το θέμα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης (φυσικά εάν δεν συμπεριληφθούν οι ενότητες Μηχανιώνας και Επανομής η συζήτηση αυτή είναι άνευ σημασίας).

Στο προσχέδιο του Ειδικού Χωρικού ο μελετητής προτείνει τη ΝΑ.ΖΩ. σε περιοχή εκτός δήμου Θερμαϊκού, κοντά στο αεροδρόμιο.

Συνεπώς για ποιο λόγο να μπούμε σε όλη αυτή τη συζήτηση; Με την υπάρχουσα πρόταση και τα οφέλη μιας ΝΑ.ΖΩ. θα αποκομίσουμε (κατά το μεγαλύτερο μέρος) και τον κίνδυνο υποβάθμισης της περιοχής μας θα αποφύγουμε.

Πρέπει ωστόσο να δεχτούμε ότι η ευρύτερη περιοχή έχει ανάγκη μιας υποδομής για συντήρηση και επισκευή σε αλιευτικά σκάφη και σκάφη αναψυχής, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαροι και αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας, χαμηλής έως μέτριας δυναμικότητας, για τέτοιου είδους αποκλειστικά σκάφη (αλιευτικά και αναψυχής). Κατά τα άλλα η εισήγηση της υπηρεσίας μας ήταν επαρκής.

Προτείνουμε να συμπεριληφθούν τα εξής που δεν υπάρχουν στην πρόταση του δήμου μας:

1) σύνδεση με μέσο σταθερής τροχιάς της Περαίας και των Νέων Επιβατών με το αεροδρόμιο μέσα από τα τσαΐρια,

2) συγκεκριμένοι όροι δόμησης των παραλιακών οικοδομών,

3) δημιουργία θέσεων στάθμευσης στην Περαία και τους Νέους Επιβάτες και

4) οδική σύνδεση του δήμου με τη Μουδανίων.

Επίσης δεν γίνεται καμία πρόταση για την περιοχή Πάλιουρα Επανομής (Κτήμα Καραγκιόζη) και για την παραλιακή περιοχή πέραν του ποταμού προς Νέα Ηράκλεια (Αγελαδάρικο, Τούμπα κλπ)

ΜΙΣΘΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ & ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Παρότι καταψηφίστηκε σε προηγούμενο συμβούλιο επανήλθε το θέμα της μίσθωσης χώρου για τη στέγαση υπηρεσιών του δήμου. Τότε το είχαμε καταψηφίσει το θέμα αυτό και το ίδιο υποστηρίζουμε και σήμερα.

Υπάρχουν πολλά δημοτικά ακίνητα αναξιοποίητα τα οποία ρημάζουν. Οκτώ παλιές κοινότητες ενώθηκαν σε ένα δήμο. Υπάρχουν οκτώ παλιά δημοτικά καταστήματα με άδειους χώρους και γραφεία και πολλοί άλλοι δημοτικοί χώροι και εμείς πάμε να νοικιάσουμε καινούριους χώρους.

Πριν να προχωρήσουμε σε μίσθωση νέων χώρων πρέπει πρώτα να δούμε πώς αξιοποιούμε αυτούς που έχουμε.

Συνεπώς πρέπει να προηγηθεί καταγραφή των δημοτικών κτισμάτων, μελέτη αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών και χωροταξική μελέτη κατανομής των δημοτικών υπηρεσιών. Η φυσική παρουσία και επαφή άλλωστε των υπηρεσιών γίνεται όλο και λιγότερο αναγκαία. Αν πράγματι οι παραπάνω ενέργειες κατέληγαν στο πόρισμα της ανάγκης μίσθωσης νέων ακινήτων τότε θα συντασσόμασταν και εμείς με την πρόταση. Το ίδιο ισχύει και για τη μεταφορά νέου δημαρχείου.

Η σωστή κατανομή των υπηρεσιών στα δημοτικά ακίνητα θα αρκούσε ώστε το σημερινό δημαρχείο με κατάλληλες παρεμβάσεις να στεγάσει μόνο τις απολύτως αναγκαίες ή τις επιτελικές υπηρεσίες και το γραφείο δημάρχου. Αυτή είναι η σύγχρονη οργάνωση και όχι η πληθώρα ακινήτων και η συσσώρευση υπηρεσιών. Εάν ωστόσο οι ανάγκες του δήμου πράγματι απαιτούν νέο δημαρχείο, πάλι η απόφαση μίσθωσης ακινήτου χωρίς έρευνα όλων των δυνατοτήτων είναι μια επιπόλαιη και πρόχειρη απόφαση.

symmetexw-thermaikos

Προηγούμενο άρθροΝέος χρυσός τα ακίνητα – Πότε αναμένεται η «έκρηξη» στη ζήτησή τους
Επόμενο άρθροΠρόγραμμα πανηγύρεως Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αγγελοχωρίου
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ