drasi-politwn-thermaikos

Μετά την ψήφιση του νόμου «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ», οι επερχόμενες εκλογές αποκτούν βαρύνουσα πολιτική σημασία. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής, μας βάζει όλους και όλες μπροστά στη μεγάλη πρόκληση, αλλά και την ιστορική αναγκαιότητα της εμβάθυνσης της δημοκρατίας και του ανοίγματος της αυτοδιοίκησης στην κοινωνία. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές πολιτικές απόψεις, πρέπει όμως να βρούμε τρόπους συναίνεσης, σύνθεσης και υλοποίησης ιδεών και στόχων. Η απλή αναλογική, ως το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα, απαιτεί τη δυναμική συμμετοχή των πολιτών για τη διαμόρφωση στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής μας, αξιοποιώντας τόσο τις  δυνατότητες που έχουμε όσο και αυτές που μας παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε όλη την έκταση του Δήμου Θερμαϊκού – του Δήμου με τα ακριβότερα δημοτικά τέλη – επικρατεί μια οικτρή εικόνα. Τα σκουπίδια στους δρόμους, τα ακατάλληλα (ή μη ασφαλή) δίκτυα ύδρευσης, η έλλειψη δικτύου όμβριων υδάτων, τα κακοσυντηρημένα σχολεία, τα ανύπαρκτα πεζοδρόμια,  οι επικίνδυνοι απ΄ τις λακούβες δρόμοι, η πλημμελής καθαριότητα των ακτών και η απώλεια της γαλάζιας σημαίας, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με κομματικά μπλε, κόκκινα ή πράσινα ψηφοδέλτια. Επειδή πιστεύουμε ότι εχθρός της εγκατάλειψης είναι η συλλογική δράση των πολιτών, που αγαπούν το  Δήμο τους και θέτουν σε πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση των προβλημάτων του, παραμερίζοντας την κομματική μας ταυτότητα, αποφασίσαμε την ίδρυση της δημοτικής παράταξης Δράση Πολιτών, με σκοπό να δώσουμε στον Δήμο μας μια νέα προοπτική.

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

ΚΑΘΑΡΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Η Δράση Πολιτών θεωρεί το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων το κορυφαίο και το πλέον επείγον απ’ όσα έχει να αντιμετωπίσει ο Δήμος Θερμαϊκού.

Ο Δήμος μας είναι από τους πιο βρώμικους στην Ελλάδα, εξαιτίας του αποτυχημένου μοντέλου που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια. Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που θα ισχύσει από 1.1.2020, δημιουργεί υποχρεώσεις των Δήμων και άμεσο κίνδυνο για πρόστιμα, τα οποία θα κληθούν να πληρώνουν οι δημότες. Θα έπρεπε να έχει ήδη υλοποιηθεί η αδειοδότηση και η δημιουργία χώρων εναπόθεσης μπαζών, αδρανών υλικών και μονάδας επεξεργασίας τους, κομποστοποίησης κλπ, με αξιοποίηση  των προγραμμάτων χρηματοδότησης που υπάρχουν (ΠΕΠ, Περιφέρεια). Αντ’ αυτού έχει δημιουργηθεί αδιέξοδο, επειδή δεν έχει γίνει η παραμικρή προεργασία. Αντίθετα, ο Δήμος έχασε μια πολύτιμη πενταετία και πολύ χρήμα των δημοτών, επιμένοντας αποκλειστικά στο αποτυχημένο εγχείρημα της ανάθεσης της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη.

Στόχοι της Δράσης Πολιτών είναι η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει το νέο θεσμικό πλαίσιο. Ένας καθαρός Δήμος μέσα κι έξω από τα οικιστικά σύνολα, με ευθύνη και μέσα του Δήμου, η εκμετάλλευση των απορριμμάτων μετά το διαχωρισμό τους και η δημιουργία θέσεων εργασίας, μέσα από την αλληλέγγυα οικονομία (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις), αλλά και αξιοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπου απαιτείται.

Για την υλοποίηση αυτών των στόχων επιμένουμε στις βασικές αρχές, όπως έχουν διαμορφωθεί από την εμπειρία των πόλεων της Ευρώπης:

  • Μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Ανάπτυξη δικτύου συλλογής ειδικών ρευμάτων αποβλήτων (ογκώδη, ηλεκτρικές συσκευές, αδρανή, φυτικά απόβλητα)
  • Εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού (οχημάτων, κάδων κλπ)
  • Πλήρης εξοπλισμός και λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης.
  • Διαχωρισμός στην πηγή (οικίες, επιχειρήσεις). Κάδος οργανικών σε κάθε σπίτι. Κομποστοποίηση. Συλλογή λαδιών.
  • Προώθηση προγραμμάτων για τη διαχείριση των ξεβρασμένων φυκιών.
  • Άμεση τεχνική μελέτη χωροθέτησης των κάδων. Μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός μείωσης και απομάκρυνσης των κοινών κάδων από τις κατοικημένες περιοχές.
  • Προώθηση επισκευής και επανάχρησης.
  • Πράσινα σημεία συγκέντρωσης υλικών  για επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση.
  • Συνέπεια στις μέρες και ώρες της αποκομιδής απορριμμάτων. Η αποκομιδή γίνεται όλες τις εργάσιμες ημέρες και ειδικά για τους κεντρικούς δρόμους και τους τουριστικούς προορισμούς καθημερινά. Η υπηρεσία λειτουργεί όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού για τις παραλίες, σε δύο βάρδιες. Δημιουργούνται ομάδες οδοκαθαριστών. Η υπηρεσία καθαριότητας προμηθεύεται ειδικά οχήματα σάρωσης.
  • Διερεύνηση κάθε σύγχρονης τεχνολογικής δυνατότητας και αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας
  • Οργανωμένη και συνεχής καμπάνια ενημέρωσης και παρεμβάσεων σε σχολεία όλων των βαθμίδων, δημοτικά κτίρια και ιατρεία ΕΣΥ, βιοτεχνικές και αγροτικές μονάδες, ιχθυόσκαλα, καταστήματα, γειτονιές και κατοικίες.
  • Κίνητρα στους δημότες (μείωση δημοτικών τελών, αφαίρεση κόστους συσκευασίας με την επιστροφή της παλαιάς, επιβολή προστίμων κ.λ.π. Συνεταιρισμοί διαχείρισης και εκμετάλλευσης από παραγωγούς, π.χ. καταστήματα εστίασης / σούπερ μάρκετ κ.λ.π.]
  • Μέτρα – απαγορεύσεις –  για τις παράνομες καύσεις ελαστικών και άλλων υλικών και για τα επικίνδυνα ή ανεξέλεγκτα απορρίμματα σε οικισμούς, ελεύθερους χώρους, ακτογραμμή και χωράφια. Μέτρα για την καύση επικίνδυνων υλικών σε τζάκια – σόμπες.

Προχωράμε σε άμεση συνεργασία με το Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου σε εκπόνηση μελέτης για προσλήψεις προσωπικού και αγοράς μηχανολογικού εξοπλισμού. Ενισχύεται αποφασιστικά η απαξιωμένη σήμερα Τεχνική Υπηρεσία.

 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗΣ

Η ακτογραμμή υφίσταται αλλοιώσεις, διαβρώσεις και προσαμμώσεις,σε όλη της την έκταση, από το ΚΑΠΠΑ στην Περαία έως την Επανομή. Βασική αιτία είναι τα ακατάλληλα, μη μελετημένα σωστά, τεχνικά έργα, καθώς και η έλλειψη προστασίας από πλημμύρες (ρέματα κλπ). Το φαινόμενο αυτό είναι καταστροφικό για το περιβάλλον, την οικονομία και την ασφάλεια των κατοίκων (πεζόδρομος, δρόμος και οικοδομές μεταξύ Περαίας και Νέων Επιβατών, διάβρωση στη Νέα Μηχανιώνα κ.α.)

Έχει περάσει πολύς χρόνος, στον οποίο δεν έγινε η παραμικρή ουσιαστική ενέργεια. Υπάρχει ανάγκη για άμεση δράση, για την πρόληψη της επιδείνωσης και την αποκατάσταση. Θεωρούμε το πρόβλημα των ακτών ως πρώτης προτεραιότητας και προχωράμε στην αποτύπωση και αξιολόγησή του, με εκπόνηση μελέτης από αξιόπιστο φορέα. Εξασφαλίζουμε χρηματοδότηση (π.χ. ένταξη στο σχετικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα), φροντίζουμε για την επιτάχυνση υλοποίησης των απαιτούμενων δράσεων και προνοούμε για τη συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων στη μορφολογία της ακτογραμμής. Παράλληλα απαιτούμε την ανάληψη των υποχρεώσεων και την εφαρμογή των προβλέψεων αποκατάστασης, όπως προκύπτουν από την Περιβαλλοντική Μελέτη του έργου επέκτασης του διαδρόμου 10/28 (Υπεύθυνη παρακολούθησης η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας).

ΑΛΛΑΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΚΑΙ

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ

Ο Δήμος στρέφεται στην τοπική παραγωγή ενέργειας. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε  μια συνεκτική πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ή από την αγορά. Προωθούμε πρόγραμμα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε όλα τα δημοτικά και δημόσια κτίρια, με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επιδιώκεται η υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ στα οικιστικά σύνολα και στις παραθαλάσσιες περιοχές.

  • Προγραμματίζεται η σταδιακή αντικατάσταση των δημοτικών οχημάτων με νέα, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Επενδύουμε στην ανανέωση του στόλου και του εξοπλισμού και όχι μόνο στις συντηρήσεις των απαρχαιωμένων οχημάτων. Αξιοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά μοντέλα ύστερα από οικονομοτεχνική μελέτη.
  • Τονίζουμε ότι η αντικατάσταση των φωτιστικών στύλων και των λαμπτήρων φωτισμού με LED, με τον τρόπο που έγινε, είναι μια τραγική αποτυχία της απερχόμενης διοίκησης από αισθητική αλλά και οικονομική άποψη, δεδομένου ότι δυσκολεύει τον στρατηγικό στόχο για την αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου στον Δήμο μας (Να γίνει ο Δήμος παραγωγός ενέργειας, αντί να την αγοράζει). Κάνουμε κάθε δυνατή ενέργεια για να ανατρέψουμε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΥΚΛΙΚΗ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλώς πρώτιστη επιλογή μας είναι η τουριστική ανάπτυξη του δήμου μέσα από την ανάταξη των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα, η οδοποιία, ο καθαρισμός των ακτών και κυρίως η αισθητική παρέμβαση στον περιβάλλοντα χώρο με δενδροφυτεύσεις, ανθοφυτεύσεις, διαμόρφωση χωρών τουριστικού ενδιαφέροντος κλπ, που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη την τοπική οικονομία, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Πέρα από αυτά όμως, επενδύουμε στην κυκλική οικονομία, που δημιουργεί μόνιμες θέσεις εργασίας και συνεχή οικονομική δραστηριότητα.

  • Δημιουργούμε Κέντρο Ανάπτυξης, Σεμιναρίων και Εκπαίδευσης Ανέργων, σε συνεργασία με τον Ο.Α.Ε.Δ, με θέμα «Κυκλική Οικονομία – ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.» Η Κυκλική Οικονομία είναι ένα νέο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο που επιτρέπει τη χρήση των υλικών για πολύ μεγαλύτερο χρόνο με παράλληλη ελαχιστοποίηση της χρήσης φυσικών πόρων. Είναι η μετάβαση από το μοντέλο “παραγωγή- κατανάλωση- απόρριψη” σε ένα κλειστό κυκλικό μοντέλο όπου τα προϊόντα θα μπορούν να αποσυναρμολογούνται και να επαναχρησιμοποιούνται με την ελάχιστη δυνατή μεταποίηση. Ένα παράδειγμα κυκλικού μοντέλου αποτελεί η αξιοποίηση των οικιακών σκουπιδιών με τη μέθοδο της “αναερόβιας χώνευσης” για παραγωγή ενέργειας.
  • Παραχωρούμε χρήση γης, μετά την ενθάρρυνση και δημιουργία τέτοιων επιχειρήσεων, οι οποίες μπορούν να αναλαμβάνουν τη διαχείριση απορριμμάτων μετά το διαχωρισμό στη πηγή τους. Την κομποστοποίηση – διάσπαση κλαδιών και λοιπών στερεών απορριμμάτων και την εκμετάλλευσή τους. Επίσης, το υλικό από κλάδεμα δένδρων, ελαιόδενδρων,κ.λ.π. ώστε να αποφεύγεται η καύση του. Την περισυλλογή φυκιών και την επεξεργασία τους. Την επεξεργασία υπολειμμάτων αλιευμάτων και παραγωγή ιχθυάλευρων.

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα στον Δήμο μας, για ανέργους, ευπαθείς ομάδες (και των Ρομά). Παράλληλα επιτυγχάνουμε τη δραστική και άμεση μείωση όγκου απορριμμάτων προς ταφή, τη σημαντική μείωση των δημοτικών τελών και τη μείωση συνολικού κόστους του έργου καθημερινότητας για τον Δήμο. Επιπλέον, πετυχαίνουμε σημαντική μείωση της καύσης και της ρύπανσης του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε.

Θεωρούμε πως όλες αυτές οι λειτουργίες όπως, η αποκομιδή των απορριμμάτων, οι τεχνικές υπηρεσίες της καθημερινότητας, το νερό και η ύδρευση, ΠΡΕΠΕΙ να εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες του Δήμου. Ωστόσο, όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού και η δυνατότητα αγοράς εξοπλισμού για τα παραπάνω, καλύτερα αποτελέσματα με λιγότερο κόστος έχουμε με την εναλλακτική πρόταση που σκιαγραφήσαμε. Εξάλλου, στην Ευρώπη το 30% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται είναι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Απομακρύνουμε  τις κεραίες από τα σχολεία. Η χωροθέτηση κεραιών να  γίνεται μετά από τη σύμφωνη γνώμη του κοινοτικού συμβουλίου. Ειδικά οι κεραίες για την τεχνολογία 5G να τοποθετούνται μακριά από ευαίσθητες οικιστικές μονάδες.

Δημιουργούμε δίκτυο σημείων wifi, με ελεύθερη πρόσβαση, σε όλα τα διαμερίσματα του Δήμου. Το δίκτυο αυτό διευκολύνει την επικοινωνία των πολιτών, στα πλαίσια της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΠΕΡΙΟΧΩΝ NATURA ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Φροντίζουμε και αναδεικνύουμε, σε ό,τι αφορά στον Δήμο μας,  τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως το Οθωμανικό – Αυστριακό Κάστρο και τον Φάρο του Αγγελοχωρίου, (Στον ίδιο χώρο υπάρχουν οχυρωματικά έργα νεότερης ιστορίας και του Β’ΠΠ), την αρχαία πόλη Αινεία στην περιοχή της Μηχανιώνας και το Μετόχι των Κριτζανών (Αγίας Αναστασίας) του 1531 στην Επανομή. Το ίδιο ισχύει για τις περιβαλλοντικά ενδιαφέρουσες περιοχές. Τέτοιες είναι τα Τσαΐρια, οι τούμπες στο παραλιακό μέτωπο, οι αλυκές και οι περιοχές NATURA. Δημιουργούμε περιβαλλοντικές διαδρομές. Φροντίζουμε για την προστασία των οικοσυστημάτων και των υπογείων υδάτων.

Στον πρώην Δήμο Θερμαϊκού (Περαία – Νέοι Επιβάτες – Αγία Τριάδα) επιβιώνουν ελάχιστα προσφυγικά σπίτια (3-4), τα οποία φροντίζουμε να αξιοποιηθούν για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας. Ανάλογη φροντίδα υπάρχει για το Α’ Δημοτικό Σχολείο στην Επανομή, τα Παλιά Σφαγεία του Μπαξέ κ.λ.π.

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

 ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΚΑΛΑΙΣΘΗΣΙΑ, ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ανάπτυξη του παραλιακού θαλάσσιου μετώπου και η δυνατότητα χρήσης του από τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής,  τοποθετείται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού μας.

  • Ενισχύουμε την τοπική οικονομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω του θαλάσσιου τουρισμού και του ναυταθλητισμού, γεγονός που προϋποθέτει σύγχρονες λιμενικές υποδομές και εγκαταστάσεις, οι οποίες θα είναι συμβατές με την ευαισθησία του παραλιακού οικοσυστήματος (αποφυγή διαβρώσεων – προσαμμώσεων). Κάθε δημότης ή επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα άθλησης, ψυχαγωγίας, ελλιμενισμού σκάφους, ασφαλούς πρόσβασης και χρήσης της θάλασσας.
  • Ενισχύουμε και αξιοποιούμε την Τουριστική Εταιρεία Θερμαϊκού (ΤΕΘ)
  • Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην πρόσβαση και χρήση από τα ΑΜΕΑ σε όλες τις παραλίες.

ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ – ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΙΚΙΣΤΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ 

Πολλά τμήματα στα δημοτικά διαμερίσματα έχουν μεταβληθεί σε μάζες τσιμέντου, με ελάχιστο πράσινο μέσα στον οικιστικό τους ιστό. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ένα συνεχές πρόγραμμα για πράσινο: ανθόκηποι, πράσινες στέγες, παρόδια βλάστηση,  δενδροφυτεύσεις σε όλους τους δρόμους. Ταυτόχρονα επιδιώκουμε την κινητοποίηση των δημοτών, ενισχύοντας και βοηθώντας τις προσπάθειές τους. Δίνουμε μεγάλη σημασία στη συντήρηση, αναβάθμιση και προστασία του περιοικιστικού πρασίνου,  με  παράλληλες  παρεμβάσεις  για διευκόλυνση της πρόσβασης των κατοίκων σε αυτό. 

ΥΔΡΕΥΣΗ 

ΕΠΑΡΚΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑ, ΥΨΗΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ

 Τα προβλήματα της ύδρευσης είναι μεγάλα στον Δήμο μας. Η άναρχη δόμηση και οι παράνομες γεωτρήσεις δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στα αποθέματα νερού. Θεωρούμε υποχρέωση του Δήμου, να παρέχει καθαρό πόσιμο νερό, σε όλη την διάρκεια του χρόνου. Να προστατεύει τα αποθέματα του νερού και να σέβεται τα χρήματα των δημοτών. Στρατηγική μας είναι η σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης της Θεσσαλονίκης, παράλληλα με την προστασία και την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της περιοχής μας.

Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει:

  • Σταδιακή αλλαγή του δικτύου ύδρευσης, ξεκινώντας από την Επανομή και τους Νέους Επιβάτες, που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. (Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ»).
  • Εγκατάσταση σύγχρονων μηχανημάτων και αξιοποίηση της τεχνολογίας, για τον έλεγχο του δικτύου και της πληρότητας των δεξαμενών.
  • Ψηφιακή αποτύπωση του δικτύου ύδρευσης.
  • Προμηθεια σύγχρονου εξοπλισμού βελτίωσης ποιότητας νερού και χλωρίωσης. Στελέχωση της υπηρεσίας ύδρευσης (Δ.Ε.Υ.Α.Θ.) με μόνιμο προσωπικό, εξειδικευμένο σύμφωνα με της ανάγκες (μηχανικοί, υδραυλικοί κλπ).
  • Δραστικό περιορισμό των εργολαβιών (μόνο σε εντελώς εξειδικευμένα αντικείμενα). Δραστική μείωση των απ’ ευθείας αναθέσεων.
  • Εξορθολογισμό των οικονομικών με τακτή μέτρηση των υδρομέτρων, σταδιακή αντικατάσταση τους με ηλεκτρονικά υδρόμετρα. Καταπολέμηση της σπατάλης νερού, της κλοπής και της άρνησης πληρωμής. Αποστολή επίκαιρων λογαριασμών και όχι καθυστερημένων. Εξονυχιστικός έλεγχος των προμηθειών υλικών. Σταδιακή αποπληρωμή των χρεών της Δ.Ε.Υ.Α.Θ.

Για το αποχετευτικό του Μεσημερίου, η θέση μας είναι σαφής: σύνδεση του δικτύου με εκείνο της Επανομής και του Αινεία. Εφικτό και πολύ πιο οικονομικό, με μικρότερο αποτύπωμα στο περιβάλλον.

ΝΕΟΛΑΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

 Η  Δράση Πολιτών θέτει ως προτεραιότητα την πολιτιστική πολιτική. Αξιοποιούμε  κάθε διαθέσιμη υποδομή. Εξασφαλίζουμε χώρους δημιουργίας για συλλόγους και καλλιτεχνικές ομάδες. Στόχοι μας είναι: Άμεση αποπεράτωση του Πολιτιστικού Κέντρου της Περαίας. Υλοποίηση του Πολιτιστικού Κέντρου Αικ. Καβούνη στη Νέα Κερασιά. Δημιουργία Δημοτικού Ωδείου στον Δήμο μας. Ένταξη του ΚΑΠΠΑ σε επιδοτούμενο πρόγραμμα τοποθέτησης μεγάλης μονάδας φωτοβολταϊκών για την οικονομική του αυτάρκεια. Παρόμοια επένδυση επιχειρείται για όλα τα γυμναστήρια του Δήμου, στα πλαίσια αλλαγής του ενεργειακού μοντέλου. Αποπεράτωση και λειτουργία των ξενώνων και ένταξη χρήσης όλης της δομής σε ΑΜΕΑ, σε ετήσιο πρόγραμμα αθλητικού τουρισμού και σε χρήση από τους δημότες. Άμεσα αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα της διάβρωσης, της προσπέλασης (δρόμοι) και της ασφάλειας του χώρου.

  • Καθιερώνουμε δρώμενα όπως: καλοκαιρινή εκδήλωση στο Μετόχι της Αγ. Αναστασίας, «Θερμαϊκός campparty» που θα περιλαμβάνει  4ήμερο συναυλιών (rock και έντεχνης μουσικής) στον Ποταμό Επανομής, με παράλληλες δράσεις ανάδειξης της περιοχής Natura (περίπατοι, παρατήρηση, περιβαλλοντική εκπαίδευση κ.λ.π).
  • Θεσμοθετούμε την εβδομάδα εκπτώσεων και προσφορών για προϊόντα αλιείας και σε συνεννόηση με τους ιχθυοπώλες και τους εστιάτορες της περιοχής μας, οργανώνουμε φεστιβάλ μαγειρικής με στόχο την ανάδειξη των θαλασσινών γεύσεων και των τοπικών προϊόντων απόσταξης.
  • Αναπτύσσουμε τον θεσμό της Αρματοδρομίας τις Απόκριες στην Επανομή.  Θεσμοθετούμε καλλιτεχνικούς «Αγώνες» νέων δημιουργών. Οργανώνουμε δημοτικές αίθουσες τέχνης όπου όλοι οι τοπικοί καλλιτέχνες θα παρουσιάζουν έργα τους και προωθούμε τη λειτουργία διαδικτυακού ραδιοφώνου, με εκχώρηση προγράμματος σε σχολικές κοινότητες, νεολαίους, σωματεία και ενώσεις του Δήμου.
  • Το κάμπινγκ της Επανομής ανανεώνεται και χρησιμοποιείται. Για το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας διεκδικούμε ανυποχώρητα την αξιοποίησή του για χρήσεις αθλητισμού και πολιτισμού.

Αθλητισμός για όλους και όλες! Στον Δήμο μας δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός Αθλητικών Σωματείων, με τα οποία αναπτύσσουμε στενή συνεργασία. Δημιουργούνται δυο νέα δημοτικά γυμναστήρια, σε Περαία και Επανομή. Διατίθενται  χώροι άθλησης για όλους τους δημότες. Δημιουργούμε προγράμματα μαζικού αθλητισμού. Αναβαθμίζουμε τη λειτουργία του Αθλητικού Κέντρου.  Δημιουργούμε  χώρους για πατινάζ – σκέιτμπορντ.

Ο Αθλητικός Τουρισμός είναι αναπτυξιακή μας πρόταση, τόσο για τους ίδιους τους συλλόγους όσο και για τον Δήμο μας. Τα χαρακτηριστικά αυτής της πρότασης με κύριο Συντονιστή το Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Θερμαϊκού και συνεργάτες-οργανωτές τις Ομοσπονδίες, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους είναι η διοργάνωση Διεθνών και Πανελληνίων αγώνων ηλικιών- Προπονητικών Καμπ και προπονητικών σεμιναρίων. Απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη άρτιων, οργανωμένων και αδειοδοτημένων  χώρων άθλησης.

ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΗΓΗ ΣΗΜΕΡΑ,  ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ!

Το οδικό δίκτυο στον Δήμο Θερμαϊκού βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, στο σύνολό του, μέσα κι έξω από τα οικιστικά σύνολα. Ουσιαστικά μιλάμε για ανακατασκευή σε όλο το οδικό δίκτυο, μετά την ολοκλήρωση των εσωτερικών δικτύων (αερίου κλπ). Επίσπευση εργασιών, ειδικά στην Επανομή.

  • Ασκούμε πίεση στο Υπουργείο Υποδομών για να ενταχθεί στις άμεσες προτεραιότητες η κατασκευή του  εξωτερικού δακτυλίου της Θεσσαλονίκης από το τμήμα Αγγελοχωρίου – Καρδίας, ώστε να συνδεθούν οδικά οι τρεις Δημοτικές Ενότητες και να διευκολυνθεί η άμεση διάθεση των αλιευμάτων και των τοπικών προϊόντων. Μέχρι τότε, θα επιδιωχθεί η άμεση αποκατάσταση του ασφαλτοτάπητα του υπάρχοντος δρόμου Μηχανιώνας – Πλαγιαρίου και η απ’ ευθείας σύνδεσή του με τον δρόμο Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας στο ύψος του 1ου ΓΕΛ.
  • Υλοποιούμε κάθε χρόνο συντήρηση των αγροτικών δρόμων.
  • Υλοποιούμε κυκλοφοριακή μελέτη για το σύνολο του δήμου.
  • Προχωράμε στη διάνοιξη παραλιακών δρόμωνστο δήμο μας. Χρειάζεται η χάραξη και διάνοιξη δρόμων ειδικά σε περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας. Φροντίζουμε για την οδική σύνδεση των δημοτικών ενοτήτων με αξιοπρεπείς και ασφαλείς δρόμους. Ο Δήμος αποκτά μηχάνημα επισκευής δρόμων.
  • Φροντίζουμε και ελευθερώνουμε τα πεζοδρόμια, με επιμονή στην τήρηση της νομιμότητας. Προτεραιότητα, η διάνοιξη προσβάσεων σε πεζοδρόμια και δημόσια κτίρια για ΑΜΕΑ. ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ σε όλες τις ενότητες του Δήμου.
  • Προωθούμε τη χρήση του ποδηλάτου με δημιουργία Δημοτικών Σταθμών Ποδηλάτου και ποδηλατόδρομου – περιπατητικής διαδρομής, που να περιλαμβάνει παραλιακές και εσωτερικές διαδρομές, με τρόπο που να ενώνει τα δημοτικά διαμερίσματα. Επιδιώκεται η ασφαλής πρόσβαση για πεζούς και ποδηλάτες στις ακτές του Δήμου.

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΟ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ

Ο Δήμος Θερμαϊκού έχει οξύτατο πρόβλημα σχετικά με την πρόσβαση στη Θεσσαλονίκη καθώς, λόγοι κόστους, κατανάλωσης ενέργειας και του ακριβού πάρκινγκ, καθιστούν τη χρήση του ΙΧ αυτοκινήτου προβληματική και ασύμφορη. Η Δράση Πολιτών θεωρεί ότι η ρεαλιστική (οικολογική και ταυτόχρονα, ασφαλής και αναπτυξιακή) λύση στο πρόβλημα είναι ο προαστιακός σιδηρόδρομος, που θα ενώνεται με το Μετρό της Θεσσαλονίκης και αργότερα με το δίκτυο της Χαλκιδικής. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα με τη χωροθέτηση του έργου η σχετική προετοιμασία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

Παράλληλα ενισχύουμε ως Δήμος τη δημιουργία θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας, η οποία μπορεί να εξυπηρετήσει, εν μέρει, τις ανάγκες της τουριστικής και εκδρομικής κίνησης από τη Θεσσαλονίκη προς τον Δήμο μας.

ΠΑΡΚΑ, ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ, ΑΛΣΥΛΛΙΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ!

Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην καλαισθησία πάρκων- πλατειών, ενισχύοντάς τα με πράσινο, δέντρα σκιές, παγκάκια, δημόσιες βρύσες και φροντίζοντας για την καθαριότητά τους. Στόχος είναι η ευχάριστη παραμονή των δημοτών σ’ αυτά.

  • Φροντίζουμε για καθαρισμό των αλσυλλίων, τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών, όπου δεν υπάρχουν, και άμεση συντήρηση αυτών που υπάρχουν και δεν λειτουργούν.
  • Καταβάλλουμε συνεχή προσπάθεια προστασίας των δημοτικών χώρων και αποφυγή της καταστροφής και υποβάθμισης. Ο Δήμος ορίζει σημεία  για Graf Συνεχής καθαρισμός των κάδων. Απομάκρυνση των χόρτων δίπλα από τους δρόμους και διαρκής καθαρισμός της αμμουδιάς με κόσκινο του Δήμου.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ

ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Τα αδέσποτα ζώα έχουν δικαιώματα. Υλοποιούμε μια πολιτική προστασίας και στείρωσης με δικά μας μέσα και με αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για καθαρότερο περιβάλλον και ασφάλειας των συνδημοτών μας.

Ειδικότερα,

  • Συνεργαζόμαστε με τους τοπικούς κτηνιάτρους ή δημιουργούμε δημοτικό κτηνιατρείο.
  • Καταγράφουμε μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τα δεδομένα για τα αδέσποτα.
  • Στηρίζουμε έμπρακτα και ουσιαστικά τους φιλοζωικούς συλλόγους της περιοχής μας.
  • Δημιουργούμε χώρο προσωρινής φιλοξενίας και υιοθετούμε ένα σύγχρονο και ευέλικτο σύστημα προώθησης των υιοθεσιών.
  • Ελέγχουμε τα σημεία πώλησης ζώων και φροντίζουμε για την εφαρμογή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου.

ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΔHMOTIKHΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Απαιτούμε την επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας στον Δήμο μας. Τη θεωρούμε απαραίτητη για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Για την αντικαπνιστική προστασία, το παρκάρισμα, τα απορρίμματα των ζώων, την ηχορύπανση, την προστασία όλων των δικαιωμάτων αλλά και των υποχρεώσεων δημοτών και επισκεπτών.

ΛΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ

Φροντίζουμε ώστε οι Ρομά να διαβιούν σε συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής και να μην παραβιάζονται τα ανθρώπινα και ατομικά τους δικαιώματα. Λύνεται το πρόβλημα του χώρου στον οποίο θα εγκατασταθούν.

  • Εξασφαλίζονται οι βασικές υποδομές όπως, ύδρευση, ηλεκτρικό ρεύμα, δρόμοι, χώρος για τη δημιουργία τοπικής αγοράς, κτίριο πολλαπλών χρήσεων για την κοινότητα. Λειτουργούν μόνιμα προγράμματα για την υγιεινή, την πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη και τον οικογενειακό προγραμματισμό.
  • Διευκολύνονται τα παιδιά σχολικής ηλικίας ώστε να φοιτούν απρόσκοπτα στα σχολεία του Δήμου.

Ο Δήμος βοηθά τους Ρομά σε θέματα γραφειοκρατίας και ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής. Αντιμετωπίζεται άμεσα το πρόβλημα της καύσης ελαστικών και άλλων υλικών, που δημιουργεί κινδύνους στο περιβάλλον και ευνοεί την παραβατικότητα.

ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Υποστηρίζουμε τον αυστηρό καθορισμό των χρήσεων γης και την προστασία της αγροτικής γης.

  • Δημιουργούμε και στηρίζουμε την ύπαρξη δικτύου αρδευτικών έργων ενταγμένων σε ένα ενιαίο σχέδιο προώθησης του πρωτογενούς τομέα.
  • Προωθούμε την αναβίωση παραδοσιακών καλλιεργειών, όπως όσπρια και αμπέλια, που άκμαζαν για χρόνια στην περιοχή και οι οποίες δεν απαιτούν μεγάλη κατανάλωση νερού, δείχνοντας τον «δρόμο» στους παραγωγούς για απομάκρυνσή τους από υδροβόρες καλλιέργειες.
  • Υποστηρίζουμε τους «δρόμους του κρασιού» σε συνεργασία με τους οινοποιούς της περιοχής και τους αναδεικνύουμε ως συστατικό στοιχείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής, σε συνδυασμό με την αλιεία
  • Χωροθετούμε ένα νέο νεκροταφείο για το Δήμο Θερμαϊκού. Παράλληλα συντηρούμε τα υφιστάμενα νεκροταφεία, στα δημοτικά διαμερίσματα.

Θεωρούμε απαραίτητη τη μελέτη και την υλοποίηση νέων έργων αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής και πολιτικής προστασίας. Ενημερώνουμε τους πολίτες και οργανώνουμε τις υπηρεσίες του Δήμου για το σκοπό αυτό. Ενισχύουμε τις εθελοντικές ομάδες που υπάρχουν και διαμορφώνουμε κίνητρα για τη συμμετοχή περισσότερων.

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

ΣΗΜΕΡΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

Η λειτουργία της Επιτροπής Παιδείας ακολουθεί το γενικό μοντέλο αποκέντρωσης της διοίκησης. Κανένα σχολείο δεν πρέπει να στερείται τα απαραίτητα για τη λειτουργία του (θέρμανση, είδη υγιεινής, χαρτικά κ.λ.π.)

  • Διεκδικούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κτιριακών υποδομών για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της εκπαίδευσης (γυμναστήρια, χώροι υπολογιστών, χώροι εστίασης και πολιτισμού κ.λ.π.). Φροντίζουμε τη μεταφορά του 1ου ΓΕΛ Θερμαϊκού σε νέο χώρο.
  • Ενισχύουμε και στηρίζουμε τα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης, καθώς και τις εθελοντικές ομάδες εκπαίδευσης.
  • Φροντίζουμε για τη ασφάλεια και την καθαριότητα των σχολικών μονάδων τις ώρες μη λειτουργίας τους. Παράλληλα, οι σχολικοί χώροι αποδίδονται για χρήση στις τοπικές κοινότητες και στους μαθητές/τριες για άθληση, ψυχαγωγία κ.λ.π.
  • Ενισχύουμε αποφασιστικά την Τεχνική Υπηρεσία, η οποία είναι υπεύθυνη για 53 δημοτικά κτίρια, εκ των οποίων τα 45 είναι σχολικές μονάδες.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Σκοπός μας είναι η ενοποίηση των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας στην περιοχή του Δήμου, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι ανάγκες των πολιτών. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσουμε το Πρόγραμμα Φροντίδας στο σπίτι, κοινωνική υπηρεσία του Δήμου και Κοινοτικό Κέντρο, τα οποία  πρέπει να δώσουν έμφαση στην ανίχνευση των αναγκών υγείας των ανθρώπων που έχουν δυσκολότερη πρόσβαση σε αυτές, λόγω κοινωνικών, οικονομικών, κινητικών ή άλλων δυσκολιών. Οι υπηρεσίες αυτές δεν πρέπει να εξυπηρετούν εκλογική πελατεία, φίλους και γνωστούς, αλλά με επιστημονική δουλειά και χρησιμοποιώντας εργαλεία διαλογής (ερωτηματολόγια,  κ.λ.π.) να παρεμβαίνουν ενεργά μέσα στην κοινότητα.

  • Ενισχύουμε και στηρίζουμε την άμεση και στενή διασύνδεση με τις εξωστρεφείς παρεμβάσεις Αγωγής Υγείας που υλοποιεί εδώ και χρόνια το Κέντρο Υγείας Νέας Μηχανιώνας και τα Περιφερειακά του Ιατρεία.
  • Εξασφαλίζουμε συνεργασία με το ΤΕΙ Νοσηλευτικής, το οποίο στέλνει μόνιμα φοιτητές στο Κ.Υ. Ν. Μηχανιώνας για εκπαίδευση στον τομέα της Κοινοτικής Νοσηλευτικής.
  • Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη των εξαρτήσεων μέσω οργανωμένων προγραμμάτων, όπως αυτά περιγράφονται από τα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, σε όλα τα σχολεία της περιοχής. Φροντίζουμε για τη λειτουργία υπηρεσίας άμεσης συμβουλευτικής στήριξης χρηστών και των οικογενειών τους σε διασύνδεση με τις εθελοντικές ομάδες που δρουν στην περιοχή μας.
  • Στηρίζουμε έμπρακτα τις δομές αντιμετώπισης περιστατικών κακοποίησης γυναικών, θυμάτων ενδοοικογενειακής και  έμφυλης βίας.
  • Υποστηρίζουμε τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης: κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φροντιστήριο, συμβουλευτικούς σταθμούς εφήβων και οικογενειών. Εξασφαλίζουμε τους χώρους στέγασής τους, στελεχώνουμε τις δομές, εμπλουτίζουμε το προσωπικό ενεργοποιώντας εθελοντές/τριες, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους,  εκπαιδευτικούς,  μάγειρες/ισσες.

Η διοίκησή μας θεωρεί αυτονόητη την παροχή κάθε βοήθειας για την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών (στέγες, βάψιμο κ.λ.π.) και του βασικού εξοπλισμού (υδραυλικά, ηλεκτρικά κ.λ.π.) στις δημόσιες δομές υγείας, μέσω της αναβαθμισμένης Τεχνικής Υπηρεσίας.

ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ

giorgos-chatzivalasis-thermaikos

Προηγούμενο άρθροΔημοτικές εκλογές 2019 στον Δήμο Θερμαϊκού
Επόμενο άρθροΣτην Εθνική Παγκορασίδων τα κορίτσια του ΟΠΑΘ Περσέας
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ