koronaios-8

Η έξαρση του νέου κοροναϊού στην Ιταλία με περισσότερα από 230 κρούσματα και τους πρώτους νεκρούς να αποτελούν ήδη γεγονός, αλλά και τα κρούσματα σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Βέλγιο, Φινλανδία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο έθεσαν τις ευρωπαϊκές αρχές σε κατάσταση συναγερμού.

Την ίδια ώρα η αύξηση των κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο (Ιράν, Ιταλία και Νότια Κορέα, αν και η Κίνα χαλάρωσε τους περιορισμούς στις μετακινήσεις σε πολλά μέρη, περιλαμβανομένου του Πεκίνου) ενέτεινε τους φόβους για την κήρυξη πανδημίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του αναφέρει πως δεν χρησιμοποιεί τον όρο “πανδημία” για τον Covid-19 όπως είναι η επίσημη ονομασία για τον κοροναϊό. Όμως η εξάπλωση του ιού χαρακτηρίζεται από τον Π.Ο.Υ ως “παγκόσμια επείγουσα κατάσταση”.

Ως πανδημία (από τις ελληνικές λέξεις παν (όλος) και δήμος (πληθυσμός) ορίζεται η επιδημία λοιμωδών ασθενειών που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε μια μεγάλη περιοχή και απειλεί το σύνολο του πληθυσμού. Μια επιδημική ασθένεια που παραμένει σταθερή όσον αφορά τον αριθμό ανθρώπων που αρρωσταίνουν δεν θεωρείται πανδημία.

Σύμφωνα με το σχέδιο ετοιμότητας για την πανδημία από τον Π.Ο.Υ., η κήρυξη θα απαιτούσε μεταξύ άλλων από τις εθνικές κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση για την πλήρη κινητοποίηση των συστημάτων υγείας, των εγκαταστάσεων και των εργαζομένων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, τη διανομή  εξοπλισμού προστασίας και άλλες ιατρικές προμήθειες σύμφωνα με τα εθνικά σχέδια.

Την τελευταία φορά που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέβασε το επίπεδο συναγερμού στην ανώτατη κατηγορία 6 που αντιστοιχεί σε πανδημία ήταν στις 11 Ιουνίου 2009 για τη γρίπη των χοίρων H1N1 (είχε προηγηθεί η πανδημία του 1968 από τη λεγόμενη γρίπη του Χονγκ Κονγκ που σκότωσε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  έχει δημιουργήσει μια κατάταξη έξι βαθμίδων που περιγράφει τη διαδικασία με την οποία ένας νέος ιός γρίπης κινείται από τις πρώτες λοιμώξεις στον άνθρωπο σε μια πανδημία. Η πανδημία ξεκινά με την μόλυνση ζώων από τον ιό και στη συνέχεια φτάνει σε ένα στάδιο στο οποίο ο ιός αρχίζει να εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και τελειώνει με μια πανδημία, όταν λοιμώξεις από τον νέο ιό έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο

Η κήρυξη πανδημίας το 2009 προέτρεπε τις κυβερνήσεις να θέσουν σε ισχύ τα σχέδια αντιμετώπισης επιδημιών και να διαθέσουν άμεσα νέα κονδύλια για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η απόφαση είχε επίσης τη λογική να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ανάπτυξη εμβολίου.

Ο Π.Ο.Υ. είχε εκδώσει οδηγίες προς το κοινό για τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης της πανδημίας, αλλά και οδηγίες για τη δημόσια προστασία. Μετά την αύξηση του επιπέδου συναγερμού είχε προταθεί δέσμη μέτρων με στόχο τη μείωση των επιπτώσεων  στον πληθυσμό. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι χώρες έπρεπε να αποθαρρύνουν τις μετακινήσεις και τον συνωστισμό των ατόμων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς όμως να απαγορεύονται τα ταξίδια ανάμεσα στα κράτη που έχουν πληγεί από τη νέα γρίπη.

Προς το παρόν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν εξετάζεται η αναστολή των ταξιδιών εντός της περιοχής του Σένγκεν ύστερα από την εμφάνιση του κοροναϊού στην Ιταλία, εκπονούνται εντούτοις σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς σε συνέντευξη Τύπου στην Γενεύη είχε δηλώσει πως η συνεχιζόμενη μείωση του αριθμού νέων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Κίνα είναι ενθαρρυντική, προειδοποιώντας όμως ότι οι λοιμώξεις εκτός της χώρας θα μπορούσαν να εξαπλωθούν.

Σημειώνεται πως στις 30 Ιανουαρίου ο ΠΟΥ κήρυξε “επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος” (γνωστή με τα αρχικά PHEIC) το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν της Κίνας. Στόχος ήταν να βοηθηθούν οι χώρες που έχουν ασθενέστερα συστήματα υγείας ώστε να τα ενισχύσουν.

Η πανδημία του 2009

Η πανδημία γρίπης του 2009 ήταν μια πανδημία της γρίπης H1N1 (στα πρώτα της στάδια χαρακτηριζόταν απλώς επιδημία) που μεταδίδονταν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πρόκειται για μια μετάλλαξη της γρίπης με γενετικό υλικό από τέσσερις προϋπάρχουσες μορφές του ιού: δύο από τη γρίπη των χοίρων (ένα από Βόρεια Αμερική και ένα από Ευρασία), ένα από τη γρίπη των πτηνών, και ένα από την ανθρώπινη κοινή γρίπη.

Η γρίπη πρωτοεμφανίστηκε στο Μεξικό, ενώ τον Ιούνιο του 2009 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως η επιδημία είχε μεταβληθεί σε πανδημία. Στις 10 Αυγούστου του 2010, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως ιός Η1Ν1 ολοκλήρωσε τον κύκλο του και η πανδημία έχει πλέον τελειώσει. Συνολικά, από την εμφάνιση της ασθένειας στο Μεξικό τον Απρίλιο του 2009 έως τον Αύγουστο του 2010 είχαν επιβεβαιωθεί σχεδόν 18.500 θάνατοι από τον ιό, σε 214 χώρες.

Πώς ορίζεται το ύποπτο κρούσμα

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ορίζει ως “ύποπτο κρούσμα” ασθενή με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, φαρυγγαλγία, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας, και τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:

-στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από 2019-nCoV ή

-ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές όπου θεωρείται ότι υπάρχει συνεχιζόμενη μετάδοση λοίμωξης από 2019-nCoV στην κοινότητα ή

-εργασία ή επίσκεψη σε δομή παροχής φροντίδας υγείας όπου αντιμετωπίζονταν ασθενείς με λοίμωξη από 2019-nCoV

Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, για την προετοιμασία της χώρας για το νέο κορονοϊό μετά και τις  γεωγραφικές-επιδημιολογικές εξελίξεις σε σχέση με την Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες. Όπως επανέλαβε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας η Ελλάδα είναι θωρακισμένη με δεκατρία νοσοκομεία αναφοράς. Όλα τα νοσοκομεία  και τα Κέντρα Υγείας βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ σε ετοιμότητα έχουν επίσης τεθεί το ΕΚΑΒ, ο ΕΟΔΥ, η Επιτροπή λοιμωξιολόγων και ειδικών επιστημόνων.

Επιπλέον το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίων με τις οποίες διακόπτονται προσωρινά όλες οι αποστολές – εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ιταλία, καθώς και η αποστολή φοιτητών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο νέος κοροναϊός –nCoV;

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

Αυξημένη εγρήγορση αλλά και απόλυτη ψυχραιμία, συνιστά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στους γιατρούς και εφιστά την προσοχή προκειμένου να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό μετάδοσης του κοροναϊού.

Σε ό,τι αφορά στους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, δυσκολίας στην αναπνοή και πυρετό, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, θα πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους και να παραμένουν στο σπίτι τους. Επίσης δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο, να μην λαμβάνουν αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού και να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής.

Τα μέτρα προσωπικής προστασίας που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

-Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.

-Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

-Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

-Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.

-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.

-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

-Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

-Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Κατηγορίες: ,
Προηγούμενο άρθροΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για δημοπρασία εκμίσθωσης του υπ΄ αρ. 1517 αγροτεμαχίου θέση Πάλιουρας, κτήμα Καραγκιόζη
Επόμενο άρθροΤροχαίο συμβάν στην Περαία στην οδό Κρήτης (video)
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ