ΠΕΡΑΙΑ

Ρέµατα γεµάτα µε καλαµιές και σκουπιδία στην Περαία

Σωρός από πεταµένα σκουπίδια, είναι η εικόνα που αντικρίζει κανείς, µπαίνοντας στην Περαία στον Δήμο Θερμαικού από την κάτω είσοδο. Πλαστικά µπουκάλια, σακούλες, ξύλινες τάβλες µέχρι ρόδα αυτοκινήτου και στρώµα, αντικρίσαµε στη συµβολή των οδών Ανθέων και Ξενίου Διός.

Η µεγάλη απαγορευτική ταµπέλα για τη ρίψη απορριµµάτων και µπαζών, καθώς και η αναγραφή των σχετικών προστίµων, φαίνεται να µην είναι αποτρεπτική γι’ αυτούς που παρανοµούν, ενώ είναι εµφανές πως και η υπηρεσία καθαριότητας του δήµου Θερµαϊκού έχει… καιρό να «επισκεφτεί» το σηµείο.

ΠΕΡΑΙΑ
Σε προηγούµενο ρεπορτάζ της εφηµερίδας, σε περιοχές του δήµου Θερµαϊκού, κάτοικοι και επιχειρηµατίες τόνιζαν πως «η καθαριότητα είναι το µεγαλύτερο πρόβληµα που αντιµετωπίζουµε. Η αποκοµιδή των σκουπιδιών, δεν γίνεται συχνά, ενώ δεν υπάρχουν κάδοι». Μάλιστα ο ίδιος ο δήµαρχος, Γιάννης Μαυροµάτης είχε δηλώσει για το συγκεκριµένο θέµα στην Karfitsa πως: «από τη θεοµηνία που υποστήκαµε το Σεπτέµβριο του 2016, πήραµε µόνο 100 κάδους (το όριο της απευθείας ανάθεσης), κάναµε διαγωνισµό και θα λάβουµε 1.000 κάδους για να καλύψουµε όλες τις περιοχές, όµως είχαµε να αντιµετωπίσουµε ακραία καιρικά φαινόµενα όπου παρασύρθηκαν και καταστράφηκαν όλοι οι κάδοι». Όσο για τα ογκώδη υλικά που «στολίζουν» δρόµους της Περαίας και των Ν. Επιβατών, ο δήµαρχος είχε µιλήσει για πολίτες που «δε σέβονται το περιβάλλον και τα πετάνε όπου βρουν αντί να επικοινωνήσουν µε το δήµο για να τα µαζέψει».

«Aπαράδεκτη καθυστέρηση στην εκτέλεση των έργων»

Να υπάρξει έντονη διαµαρτυρία του δήµου Θερµαϊκού προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την «απαράδεκτη καθυστέρηση στην εκτέλεση των έργων αποκατάστασης των ζηµιών στις υποδοµές εξαιτίας των καταστροφικών πληµµυρών που είχαν σηµειωθεί στην περιοχή τη νύχτα της 6ης προς 7η Σεπτεµβρίου 2016», ζήτησε από τη δηµοτική αρχή ο επικεφαλής της δηµοτικής παράταξης «Συµπολιτεία Θερµαϊκού» Σπύρος Κουζινόπουλος, στη διάρκεια συνεδρίασης του δηµοτικού συµβουλίου Θερµαϊκού. «Είναι απαράδεκτο να µην προχωρούν τα έργα αποκατάστασης των ζηµιών εδώ και 14 µήνες, αν και η κυβέρνηση πριν από καιρό, έχει αποστείλει στην Περιφέρεια το ποσό των 15.500.000 ευρώ ειδικά για την αντιµετώπιση των βλαβών στις υποδοµές του δήµου Θερµαϊκού», είπε ο επικεφαλής της «Συµπολιτείας». Εκφράζοντας παράλληλα τον έντονο προβληµατισµό του για τον κίνδυνο να µπει η υπόθεση των συγκεκριµένων έργων σε νέες περιπέτειες και µακροχρόνιες καθυστερήσεις. Όπως εξήγησε ο κ. Κουζινόπουλος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αν και είχε την απόφαση του υπουργείου Οικονοµίας και Ανάπτυξης για την ένταξη των έργων αποκατάστασης των υποδοµών του Θερµαϊκού στο Πρόγραµµα Δηµοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ της ΣΑΕΠ 808 του 2016 µε κωδ. έργου 2016ΕΠ80800000 και συνολικό προϋπολογισµό 16.750.000€), δεν φρόντισε να ετοιµάσει τη δηµοπράτηση των απαιτούµενων έργων µε διαγωνισµό, αλλά, µε την επίκληση του «κατεπείγοντος», να προχωρήσει διαδικασία προσφυγής µε διαπραγµάτευση χωρίς προηγούµενη δηµοσίευση, παρότι είχαν παρέλθει επτά µήνες από τις πληµµύρες. «Αν και η σχετική διαδικασία είχε αποφασισθεί στις 11 Απριλίου 2017, µέχρι σήµερα, δεν έγινε το παραµικρό για τη δηµοπράτηση των έργων του Θερµαϊκού. Με συνέπεια, να υπάρχει κίνδυνος απόρριψης της διαδικασίας διαπραγµάτευσης από τον Επίτροπο. Κάτι που σηµαίνει ότι τα έργα για την πληµµυροπαθή περιοχή µπαίνουν σε περιπέτεια, καθώς θα χρειαστεί εξαρχής νέα διαδικασία προκήρυξης δηµόσιου αυτή τη φορά ανοιχτού διαγωνισµού, µε τις όποιες νέες καθυστερήσεις αυτό συνεπάγεται». «Η εµπλοκή στα γρανάζια της γραφειοκρατίας», σηµειώνει ο ίδιος, αφορά έργο αποκατάστασης  του πυθµένα και διευθέτησης της ροής των υδάτων του χειµάρρου της Νέας Μηχανιώνας, µε προϋπολογισµό 1.100.000 ευρώ. Πρόκειται για το χείµαρρο που κατεβάζοντας τα ορµητικά νερά του, έπνιξε τη νύχτα της 7ης Σεπτεµβρίου µία 53χρονη γυναίκα και προκάλεσε εκτεταµένες ζηµιές σε δεκάδες σπίτια και καταστήµατα.

thermaikos

«Δεν έχουν καθαρίσει τα ρέµατα»

«Πέρυσι τέτοιο καιρό είχαν γίνει καθαρισµοί και έργα, όµως δεν ξέρω αν αυτό αρκεί. Το ρέµα που βρίσκεται µπροστά στο σπίτι µου δεν έχει καθαριστεί ακόµη. Υπάρχουν ρέµατα που έχουν γεµίσει µε σκουπίδια και καλαµιές. Αυτά θα πρέπει να καθαριστούν πριν αρχίσουν τα έντονα καιρικά φαινόµενα», λέει ο Κώστας Τσιρώνης κάτοικος στην Αγία Τριάδα. Και ο κ. Τσιρώνης –όπως κι άλλοι κάτοικοι σε Περαία και Ν. Επιβάτες- επισηµαίνει πως τα δηµοτικό τέλη είναι ακριβά. «Στα 120 ευρώ του λογαριασµού για παράδειγµα, περίπου τα 45 ευρώ είναι τα δηµοτικά τέλη, χωρίς να ανταποκρίνεται το ποσό αυτό στις παροχές του δήµου. Κάθε καλοκαίρι για παράδειγµα έχουµε πρόβληµα µε τα σκουπίδια, ακόµη και τώρα, καθάρισαν την παραλία αλλά το σωρό από τα σκουπίδια τα άφησαν εκεί. Η περιοχή µας δεν είναι περιποιηµένη», λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Η Μ.Ε. ανήκει στους πληµµυροπαθούντες της περσινής κακοκαιρίας. Όπως περιγράφει, πήρε τα µέτρα της προκειµένου να προστατέψει την περιουσία της, σε περίπτωση που σηµειωθούν ξανά ακραία καιρικά φαινόµενα. «Στην κεντρική πλατεία της Μηχανιώνας δεν έχει γίνει τίποτα, κανένα έργο. Ο δήµος µας είναι παραµεληµένος και όλοι οι κάτοικοι διαµαρτύρονται. Παρότι η περιοχή µας είναι πιο όµορφη από την Περαία, µοιάζει να είναι παρατηµένη. Από την παραλία που δεν καθαρίζεται, µέχρι τους δρόµους που είναι γεµάτοι λακκούβες. Κάποτε η Μηχανιώνα, έσφυζε από ζωή». Η ίδια διατηρεί επιχείρηση στην περιοχή και αναφέρει πως ένα άλλο µείζον πρόβληµα που έχει τεθεί και στο δηµοτικό συµβούλιο, από τους κατοίκους, είναι οι κλοπές. «Εµένα µε έκλεψαν πριν από δύο χρόνια. Αστυνοµία δεν κυκλοφορεί και οι κλοπές είναι καθηµερινές. Είναι κάτι που έχουµε συζητήσει και µε τον ίδιο τον δήµαρχο αλλά δεν έχει γίνει τίποτε ακόµη. Ζητούµε να υπάρχει καλύτερη αστυνόµευση της περιοχής µας». Από την πλευρά του ο δήµαρχος Θερµαϊκού αναφέρει για το συγκεκριµένο ζήτηµα πως είναι θέµα της αστυνοµίας. «Οι περιπολίες της αστυνοµίας στην περιοχή, έχουν ενισχυθεί».

Πηγη: karfitsa.gr

Προηγούμενο άρθροΔιάρρηξη στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Θερμαϊκού
Επόμενο άρθροΠεραία Δήμος Θερμαικού καύση πλαστικών
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ