panos-zervas του Πάνου Ζέρβα

Κλείνουμε ήδη αισίως μια δεκαετία συζητήσεων και συσκέψεων (κυρίως) για τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία στον Θερμαϊκό. Σε πρόσφατη ημερίδα, ένας από τους ειδικούς που μίλησαν τοποθέτησε την έναρξη λειτουργίας του έργου στο έτος 2031.

Θα μου πείτε, καλά να πάμε κι ας αργήσουμε. Ο Δήμος Θερμαϊκού όμως έχει οξύτατο και κατεπείγον πρόβλημα για εύκολη πρόσβαση στη Θεσσαλονίκη, καθώς το ΙΧ αυτοκίνητο έχει προ πολλού κλείσει τον κύκλο του. Λόγοι κόστους, κατανάλωσης ενέργειας και το εξωφρενικά ακριβό πάρκινγκ, το κάνουν άκρως προβληματικό. Πρόβλημα που θα ενταθεί, αν ο δήμος της Θεσσαλονίκης και η Τροχαία αποφασίσουν κάποτε να σοβαρευτούν και να απαλλάξουν την πόλη από τα παράνομα δίπλο – τρίπλο -παρκαρίσματα, αλλά και τα “νόμιμα”, που πνίγουν πολλούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και την καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (σεισμός, πυρκαγιά κλπ)

Η θαλάσσια αστική συγκοινωνία από τη φύση της (δυνατότητα μεταφοράς επιβατών, χωροθέτηση στάσεων και υψηλό κόστος) μπορεί να εξυπηρετήσει (εν μέρει) τις ανάγκες της τουριστικής / εκδρομικής κίνησης ΠΡΟΣ το δήμο μας, σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες μετακίνησης των δεκάδων χιλιάδων κατοίκων του δήμου Θερμαϊκού, που σήμερα ταλαιπωρούνται αφάνταστα είτε με το ΙΧ, είτε με τον ΟΑΣΘ και καταβάλουν δυσανάλογο τίμημα σε χρήμα και χρόνο.

Η μοναδική ρεαλιστική (ταυτόχρονα και οικολογική και ασφαλής και αναπτυξιακή) λύση στο πρόβλημα είναι ο προαστιακός σιδηρόδρομος, που θα ενώνεται με το μετρό της Θεσσαλονίκης και αργότερα με το δίκτυο της Χαλκιδικής.

Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα με τη χωροθέτηση του έργου (τα γνωστά, που έχουν καταδικάσει το πιο ακριβό “ελεύθερο” κομμάτι γης των Βαλκανίων, την παραλιακή ζώνη από την Καλαμαριά ως την Περαία, να παραμένει ανεξέλεγκτος σκουπιδότοπος, αντί να αξιοποιείται με ήπιο τρόπο και να παράγει δουλειές και πλούτο) η σχετική προετοιμασία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Και ποιος ξέρει, αν το ζήτημα του προαστιακού το χειριστούν με αποφασιστικότητα οι δήμοι Θερμαϊκού και οι γειτονικοί, που έχουν παρόμοιο συμφέρον, μπορεί στα 2031 να έχουμε διπλά εγκαίνια, του προαστιακού και της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας.

ΥΓ. Οι θέσεις αυτές είναι προσωπικές και δεν δεσμεύουν τη “Δράση Πολιτών“, με την οποία θα είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις επόμενες εκλογές.

Προηγούμενο άρθροΠροβληματίζει η πολυδιάσπαση των στελεχών της ΝΔ σε 5 δήμους
Επόμενο άρθροΜΩΡΑΛΗ ΝΤΙΝΑ: Παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Λαικής Συσπείρωσης Θερμαϊκού
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ