Το Τεχνικό Επιμελητήριο επισκέφτηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Χατζηβαλάσης, για να ενημερωθεί πάνω στο σχέδιο ενοποίησης του παραλιακού μετώπου, που σχεδιάστηκε και προωθείται από το ΤΕΕ-ΠΚΜ.

Τον υποψήφιο δήμαρχο του Δήμου Θερμαϊκού δέχτηκε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Πάρις Μπίλλιας, ο οποίος πραγματοποίησε και την ενημέρωση.

Μετά την ενημέρωση ο κ Χατζηβαλάσης εξέφρασε την υποστήριξη τους το σχέδιο του ΤΕΕ και δήλωσε:

Σ΄ ένα φιλόδοξο έργο που θα αλλάξει δραστικά την εικόνα του παραλιακού μετώπου, από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι, ευελπιστώ ότι θα πειστούν να προχωρήσουν από κοινού όλοι οι δήμοι, που βρέχονται απο τον εσωτερικό Θερμαϊκό κόλπο.

Το σχέδιο ακούγεται φιλόδοξο, εξαιρετικά σύνθετο και απαιτητικό καθώς αφορά μια τεράστια παραλιακή έκταση, αλλά αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας και η υλοποίησή του θα αναβαθμίσει τουριστικά όλες τις παράκτιες περιοχές. Και αυτό γιατί το παράκτιο μέτωπο έχει άμεση συνάρτηση με την εξέλιξη της οικονομίας παράλληλα με τον σχεδιασμό του αστικού χώρου. Η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, σήμερα αλλά και στο μέλλον, είναι ζωτικής σημασίας γιατί:

α) Θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των μεσαίων μεγεθών δήμων, πέριξ του Θερμαϊκού κόλπου, στο πλαίσιο της αστικής αναγέννησης και

β) ο παραθαλάσσιος άξονας προωθεί μια βιώσιμη ανάπτυξη. Έχει δηλαδή, άμεση συνάρτηση με την εξέλιξη της οικονομίας.

xatzivalasis-tee

Η οικονομία της Θεσσαλονίκης για να ανακάμψει στις σύγχρονες απαιτήσεις, χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της. Να επενδύσει στον τουρισμό, αλλά όχι ως μοναχική πόλη. Το υδάτινο στοιχείο και το παράκτιο μέτωπο με τους γύρω δήμους πρέπει να δημιουργήσουν από κοινού τον οικονομικό πλούτο. Όλες οι παράκτιες περιοχές παρουσιάζουν έντονη ελκυστικότητα καθώς συνδυάζουν δραστηριότητες ξηράς και θάλασσας, ενώ η ιδιαιτερότητα του κάθε τοπίου αποτελεί σημαντικό κίνητρο εγκατάστασης ανθρώπων και λειτουργιών.

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελούσε πάντα το κεντροβαρικό σημείο της πόλης και συχνά καθόριζε και την ανάπτυξη της. Σήμερα μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο και στον τουρισμό. Οι γύρω από αυτήν δήμοι υπήρχαν πάντα ως αστικοί χώροι, αλλά ”κενοί” στην ουσία χώροι. Σήμερα πρέπει να γίνει η χάραξη νέων στρατηγικών σχεδιασμών αναζωογόνησης. Για παράδειγμα, το άνοιγμα προς το Ανατολικό μέτωπο με την λειτουργική διασύνδεση της πόλης ακτοπλοϊκώς, παράλληλα με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, ορίζουν σαφώς το συμφέρον τόσο του δήμου Θερμαϊκού όσο και του δήμου Θεσσαλονίκης, σε τουριστικό αλλά και επενδυτικό επίπεδο.

Σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Θεσσαλονίκης το αστικό τοπίο μπορεί να δώσει ένα μοναδικό θέρετρο, προικισμένο με υπέροχες παραλίες, πλούσια φύση, προστατευόμενα οικοσυστήματα και αλυκές μια περιοχή με γαλαζοπράσινα νερά, μια ακτογραμμή μοναδική, με εναλλακτικές παραλίες ανοιχτή σε κάθε είδους προκλήσεις για ανάπτυξη. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε άλλα κομβικά σημεία, με όλους τους υπόλοιπους δήμους.

xatzivalasis-paraliako-1

xatzivalasis-paraliako-2

xatzivalasis-paraliako-3

Προηγούμενο άρθροΟριστική η κατακύρωση της ανάθεσης της υπηρεσίας καθαριότητας για τον Δήμο Θερμαϊκού σε ιδιώτη
Επόμενο άρθροΝέες ταυτότητες με εντολή ΕΕ εντός 24 μηνών για 500 εκατ Ευρωπαίους
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ