skoypidia

Καθημερινό φαινόμενο οι ξεχειλισμένοι κάδοι και η υπόθεση με τα σκουπίδια να μοιάζει ότι φύγει εκτός ελέγχου σε όλο το Δήμο Θερμαικού και ειδικώτερα σε περιοχές όπως η Περαία και η Αγία Τριάδα ένα δημοσίευμα της voria.gr έρχεται να συμπληρώσει το παζλ ….

Για «τριτοκοσμικές» συνθήκες κάνουν λόγο κάτοικοι στους Νέους Επιβάτες του δήμου Θερμαϊκού, που διαμαρτύρονται για τη συσσώρευση απορριμμάτων στην περιοχή.

Σύμφωνα με καταγγελίες στη Voria.gr, τα απορριμματοφόρα του δήμου εκτελούν δρομολόγια μόνο σε κεντρικούς δρόμους, με αποτέλεσμα ο υπόλοιπος οικισμός να πλημμυρίζει από σκουπίδια, δημιουργώντας προβλήματα τόσο στην καθημερινότητα των πολιτών, όσο και στην υγεία με την έντονη δυσοσμία και τους κινδύνους που ενέχει η κατάσταση.

«Συνέχεια παίρνουμε τηλέφωνα και κάνουμε παράπονα, αλλά δεν βλέπουμε κάποια λύση» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι, σημειώνοντας πως αναγκάζονται να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους σε άλλες γειτονιές.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους Άνω Νέους Επιβάτες. «Τα πράγματα είναι τραγικά. Κάδοι γεμάτοι δίπλα σε σχολεία, που περνούν καθημερινά τα παιδιά μας, ογκώδη απορρίμματα, σκοτωμένα ζώα» επισημαίνουν.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας της Δημοτικής Ενότητας Επανομής, Νίκο Γιάκη, το πρόβλημα οφείλεται στη λήξη της σύμβασης του εργολάβου, που έχει αναλάβει την αποκομιδή.

«Η σύμβαση είχε λήξει, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα από τις αρχές Φεβρουαρίου» τόνισε μιλώντας στη Voria.gr. Μάλιστα γνωστοποίησε πως η σύμβαση ανανεώθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας και πλέον η κατάσταση αρχίζει να ομαλοποιείται.

«Τις ημέρες που δεν υπήρχε εργολάβος πραγματοποιούνταν η αποκομιδή σε κεντρικούς δρόμους με πρωτοβουλία του δήμου για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση» ανέφερε ο κ. Γάκης, υπογραμμίζοντας πως εδώ και περίπου μιάμιση εβδομάδα τα απορριμματοφόρα εκτελούν κανονικά τα δρομολόγιά τους. Πρόκειται για στόλο έξι απορριμματοφόρων με τρεις εργαζομένους το καθένα, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, ξεκινά και η αποκομιδή των ογκωδών.

Μόλις εχθές και σήμερα, σύμφωνα με τους κατοίκους, απορριμματοφόρα πέρασαν από την περιοχή και μάζεψαν το βουνό που είχε σχηματιστεί από τα σκουπίδια, ωστόσο κάνουν λόγο για χρόνιο πρόβλημα. «Μπορεί σήμερα να πέρασαν τα απορριμματοφόρα, αλλά είναι μία κατάσταση που κρατάει εδώ και τρία χρόνια» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Δείτε τις φωτογραφίες που έστειλαν αναγνώστες στη Voria.gr:

Πηγή: voria.gr

Στο μεταξύ για Πράσινα Σημεία μιλάει η τελευταία ανακοίνωση του Δήμου που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από λίγες μόλις μέρες. Συγκεκριμένα:

Στην υιοθέτηση των εθνικών πολιτικών για εφαρμογή αποδοτικότερων πρακτικών στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, με θετικό αντίκτυπο στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας αποβλέπει η Διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού με τη δημιουργία «Πράσινου Σημείου».

Έργο προϋπολογισμού 532.000,00 ευρώ, για την υλοποίηση του οποίου υποβάλλεται πρόταση χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ, ενώ βασίζεται στις μελέτες υπ’ αριθμ. 13 και 14/2019 της Δ.Τ.Υ. του Δήμου, που αφορούν σε εργασίες κατασκευής των υποδομών και προμήθεια του απαραίτητου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού.

Στο χώρο οι πολίτες θα μπορούν να αποθέτουν χωριστά συλλεχθέντα ανακυκλώσιμα απορρίμματα ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα, προκειμένου να προωθούνται για ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση. Επίσης, προβλέπεται να δημιουργηθούν 10 Γωνίες Ανακύκλωσης και Κινητά Πράσινα Σημεία, που ως σημεία δικτύωσης να εξασφαλίζουν άμεση και γρήγορη πρόσβαση του τοπικού πληθυσμού.

Με το «Πράσινο Σημείο» τίθενται οι βάσεις για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, σε εναρμόνιση με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (Το.Σ.Δ.Α.) του Δήμου, που συντάχθηκε το 2015 και περιλαμβάνει σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον παρεμβάσεις.

Έτσι, η διοίκηση του δήμου, στοχεύει την ανάπτυξη ενός ισχυρού μοντέλου κυκλικής οικονομίας, ικανού να καταστήσει την ανακύκλωση τρόπο ζωής, να συνεισφέρει στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου και να ενισχύσει τα οικονομικά του Δήμου, ενώ προστίθεται σε μια σειρά έργων, που ενδεικτικά περιλαμβάνουν:

  • Την ένταξη στο Interreg του NewEnvironmentalBio-reality» (νέα περιβαλλοντική βιο-πραγματικότητα), «BIOREAL», προϋπολογισμού 419.400,00 ευρώ για το Δήμο Θερμαϊκού, που με την κατασκευή μονάδας κομποστοποίησηςσε χώρο στην περιοχή «Τριεθνές» – όρια μεταξύ Επανομής, Μηχανιώνας και Περαίας – αποβλέπει στη μείωση του όγκου των παραγόμενων οικιακών απορριμμάτων.
  • Πιλοτικό πρόγραμμα ξεχωριστής ανακύκλωσης γυάλινων συσκευασιών.
  • Ανακύκλωση και αξιοποίηση μεταχειρισμένων ενδυμάτων – υποδημάτων, με την εγκατάσταση 44 κάδων.
  • Επέκταση της διαχείρισης αποβλήτων, πέρα των κλασικών ανακυκλώσιμων υλικών, σε ηλεκτρικό-ηλεκτρονικό εξοπλισμό, μπαταρίες, ορυκτέλαια, μεταχειρισμένα ελαστικά.
  • Αύξηση των συλλεχθέντων ανακυκλώσιμων συσκευασιών από τους 1.237 τόνους το 2014 στους 2.000 τόνους το 2018, με την Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε. να χορηγεί δωρεάν ένα επιπλέον όχημα, επιβραβεύοντας την επίτευξη στόχου.
  • Τακτικές δράσεις ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των πολιτών.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, ανέφερε: «Η φιλοσοφία της Διοίκησής μας στρέφεται υπέρ της υλοποίησης έργων με πολλαπλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη. Κάτι που τεκμηριώνεται άλλωστε από την πορεία μας, την οποία διαμορφώνουν δράσεις μακροπρόθεσμα συμφέρουσες για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Κι αυτό ακριβώς υπόσχεται το «Πράσινο Σημείο», καθώς και άλλα έργα, όπως η αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων με τύπου LED, οι βιοκλιματικές και ενεργειακές αναβαθμίσεις σε δημοτικά ακίνητα και τα μεγάλα υδρευτικά και αποχετευτικά έργα, που τόση ανάγκη είχε η περιοχή μας».

Προηγούμενο άρθροΥποσχέσεις για έργα..αλλά η Μηχανιώνα πάλι χωρίς νερό!
Επόμενο άρθροKαθορισμός των χώρων που εξομοιώνονται με τη ζώνη λιμένα Αγγελοχωρίου και Επανομής
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ