thessintec-3

Τον Κυβερνητικό προγραμματισμό για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που αλλάζουν αισθητά προς το καλύτερο τη Θεσσαλονίκη και συμπαρασύρουν το σύνολο της Βόρειας Ελλάδας ανέπτυξε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, στο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης.

Ο Υφυπουργός εξήγησε οτι προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ξανά αυτοπεποίθηση. Να εξελιχθεί, όπως είπε, σε σημείο αναφοράς αλλά και έδρα σημαντικών αναπτυξιακών δραστηριοτήτων.

Κάνοντας ειδική αναφορά στα ζητήματα υποδομών ο κ. Καράογλου εστίασε στο τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς “Thess Intec”, που αποτελεί το πιο φιλόδοξο εγχείρημα του Διοικητηρίου. Αποκάλυψε ότι τις επόμενες μέρες πρόκειται να γίνει, με νομοθετική ρύθμιση, η παραχώρησή του οικοπέδου των 761 στρεμμάτων στην περιοχή Τσαΐρια της Περαίας του Δήμου Θερμαϊκού, από το υπουργείο Οικονομικών όπου έχει παραχωρηθεί από το υπερταμείο, στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, προκειμένου να δημιουργηθεί το τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς, γνωστό ως Thess Intec.

thess-intec-1

Το συγκεκριμένο ακίνητο ανήκε στην ΕΡΤ (με εγκαταστάσεις κεραιών και πομπών βραχέων κυμάτων), είναι κοντά στην περιοχή του αεροδρομίου, με πρόσοψη στη θάλασσα και έχει έκταση 760, 8 στρεμμάτων. Σε αυτό βρίσκονται παλιά και ερειπωμένα κτίσματα συνολικής επιφάνειας 2.665 τ.μ.

Στο πρώτο τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς πρόκειται να εγκατασταθεί ένας σημαντικός πυρήνας του ερευνητικού δυναμικού της χώρας και της ελληνικής βιομηχανίας .

Το τεχνολογικό πάρκο με την ονομασία Thessaloniki International Technology Center/THESS-INTEC, θα φιλοξενεί βιομηχανίες και ερευνητικές ομάδες για την μεταφορά των αποτελεσμάτων της έρευνας από το εργαστήριο στην παραγωγή, και την παραγωγή πραγματικά καινοτόμων προϊόντων.

Thess-INTEC-2

Ήδη, η παραχώρηση έχει εγκριθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, το Υπερταμείο και το Εποπτικό του Συμβούλιο του Υπερταμείου και πλέον απομένει η νομοθετική πράξη του υπουργείου Οικονομικών με την οποία η έκταση στην Περαία Θεσσαλονίκης θα παραχωρείται στην ΑΖΚ.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα δημιουργηθεί ένα εταιρικό-μη κερδοσκοπικό σχήμα, ένας φορέας διαχείρισης ουσιαστικά, ο οποίος θα αναλάβει να υλοποιήσει το φιλόδοξο εγχείρημα και στον οποίο θα συμμετέχουν η ΑΖΚ, το Thess-Intec, οι παραγωγικοί φορείς της Β. Ελλάδας, τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, οι θερμοκοιτίδες της πόλης, ερευνητικά κέντα, οι φορείς της αυτοδιοίκησης κ.ά. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΑΖΚ Κυριάκος Λουφάκης, ο φορέας αυτός θα κληθεί να αποδείξει, εντός δύο χρόνων από την οριστικοποίηση της παραχώρησης και στη βάση της σχετικού χρονικού ορίου που έχει θέσει ο πρωθυπουργός, ότι το Τεχνολογικό Πάρκο μπορεί να αντλήσει χρηματοδότηση για την κατασκευή των υποδομών του.

thess-intec-4

Σε δύο φάσεις

Σύμφωνα με τη μελέτη του Thess INTEC, για την πρώτη φάση, προβλέπεται η οικοδόμηση του 10% της μέγιστης επιτρεπόμενης έκτασης που μπορεί να κτιστεί, δηλαδή τα 20.000 τ.μ. από τα συνολικά 200.000 τετραγωνικά. Ο προϋπολογισμός της α’ φάσης φθάνει τα 50 εκατ. ευρώ και αφορά τα κτήρια των εργαστηρίων και των τμημάτων R&D των βιομηχανιών αλλά και των έργων υποδομής ( δρόμοι, δίκτυα κλπ).

Βάσει της μελέτης, οι εταιρείες που θα εγκατασταθούν στο Τεχνολογικό Πάρκο αναμένεται να επενδύσουν περί τα 350 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας, δημιουργώντας σε βάθος εικοσαετίας 7.000 θέσεις εργασίας. Οι συνολικές προσδοκώμενες εθνικές και ξένες επενδύσεις θα φθάσουν το 1,5 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το ΑΕΠ της Θεσσαλονίκης κατά 6%.

Από τους βασικούς στόχους του Thess INTEC είναι η προσέλκυση μεγάλου αριθμού καινοτόμων επιχειρήσεων κάθε μεγέθους και καταξιωμένων ερευνητικών εργαστηρίων ΑΕΙ και Ινστιτούτων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μεταξύ των 17 ερευνητικών ομάδων που επιλέχθηκαν από τη βιομηχανική κοινότητα με βάση την αριστεία και την ετοιμότητα του τεχνολογικού τους αποτελέσματος, είναι το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας και το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και το Ινστιτούτο Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας.

Ήδη 70 δυναμικές ελληνικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, πρωτοπόρες στον κλάδο τους και ιδιαιτέρως εξωστρεφείς στηρίζουν το εγχείρημα και έχουν συμφωνήσει να εγκαταστήσουν τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) εντός του τεχνολογικού πάρκου, με στόχο την ανάπτυξη συγκεκριμένων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών σε συνεργασία με τις παραπάνω 17 ερευνητικές ομάδες.

Μεταξύ των εταιρειών που έχουν δεσμευτεί με έγγραφη συμφωνία για εγκατάσταση στο THESS-INTEC είναι οι Alumil, Sunlight, Kleemann, Exothermia, Isomat, MLS, Singular Logic, Raycap, Brite, METKA, Fraport, Intracom, ελίν, ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Brite, Chimar κ.α.

Προηγούμενο άρθροΈξι τροφές στο “μικροσκόπιο” για καρκίνο μαστού
Επόμενο άρθροΑλλάζει το νόμο η ΝΔ – Δεν πέφτουν ΠΑΟΚ και Ξάνθη!
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ