thermaikos-open-mall

Aποφασισμένοι αυτή τη φορά να κερδίσουν το στοίχημα των Open Malls είναι οι φορείς της Θεσσαλονίκης, μετά το μάλλον αποτυχημένο προ τετραετίας εγχείρημα δημιουργίας Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Στον σχετικό πίνακα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για όλη τη χώρα, σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ πέντε Open Malls, με πόρους 1,7-1,8 εκατ. ευρώ έκαστο, και συγκεκριμένα: στη Δημητρίου Γούναρη (στο κέντρο, στην περιοχή της πλατείας Ναυαρίνου), στο Καπάνι, στην Καλαμαριά, στη Θέρμη και στον δήμο Βόλβης, ενώ πρώτος επιλαχών της λίστας είναι ο δήμος Θερμαϊκού.

Ο στόχος της ανάπτυξης των Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου είναι η ουσιαστική ενίσχυση των τοπικών αγορών και οικονομιών, με συνδυαστικές δράσεις που έχουν στην αιχμή τους τις νέες τεχνολογίες και στοχεύουν στην ανάδειξη των επιλεγμένων περιοχών ως ελκυστικών προορισμών για κατοίκους και επισκέπτες.

Όπως εξηγεί στη «Ν» ο Αθανάσιος Κουλουτμπάνης,  αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, το οποίο συμμετέχει ως εταίρος στα project της Καλαμαριάς και της Βόλβης, τα πλεονεκτήματα του νέου προγράμματος είναι αφενός η καταλυτική εμπλοκή των δήμων, που θα υλοποιήσουν μικρότερες ή μεγαλύτερες αναπλάσεις, και αφετέρου η πρόβλεψη για παρεμβάσεις αισθητικής αναβάθμισης στα ίδια τα καταστήματα (δαπάνης περί τα 2.000 ευρώ ανά επιχείρηση). «Το προηγούμενο πρόγραμμα προέβλεπε αποσπασματικές δράσεις που, όσο καινοτόμες κι ήταν, χάνονταν λόγω της έλλειψης κεντρικού σχεδιασμού και κονδυλίων. Αυτή τη φορά προβλέπονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις που μπορούν να μεταμορφώσουν πλατείες και δρόμους, δίνοντας πραγματική πνοή στις τοπικές οικονομίες. Η λέξη “κλειδί” είναι η προσβασιμότητα», τονίζει ο ίδιος.

Ενδεικτικά, ανά περίπτωση, προβλέπονται τεχνικά έργα  (όπως διαπλατύνσεις και αντικαταστάσεις πεζοδρομίων), φυτεύσεις πρασίνου, έξυπνες – φωτιζόμενες διαβάσεις, έξυπνα συστήματα ποτισμού, ψηφιακές σημάνσεις για τη διαδραστική πληροφόρηση κατοίκων και επισκεπτών, έξυπνα παγκάκια, έξυπνη διαχείριση οδοφωτισμού, τηλεχειρισμό δημοσίων υποδομών και δικτύων (πλατφόρμα «έξυπνης» πόλης) υπογειοποίηση κάδων, εκδηλώσεις, αισθητικές παρεμβάσεις στις προσόψεις καταστημάτων κ.ά.

Ειδικά στο Καπάνι, η δημιουργία Open Mall,  με δαπάνη ύψους 1,73 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου, έχει ιδιαίτερη σημασία μετά την πρόσφατη ηχηρή προειδοποίηση του ΕΦΕΤ με λουκέτο για λόγους υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων αν δεν γίνουν δραστικές παρεμβάσεις αναμόρφωσης της κεντρικής αγοράς τροφίμων. Στόχος είναι η αναβίωση της Αγοράς Βλάλη και της διπλανής Πλατείας Άθωνος ως παραδοσιακών μεν αλλά με σύγχρονες προδιαγραφές αγορών. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει έργα βελτίωσης της αποχέτευσης και της ύδρευσης, αντικατάστασης και αποκατάστασης οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων, δράσεις σήμανσης, κατασκευή στεγάστρου, βελτίωση των υφιστάμενων στεγάστρων κ.ά.

Στη Δημητρίου Γούναρη η δράση ύψους 1,78 εκατ. ευρώ υλοποιείται σε συνεργασία του δήμου Θεσσαλονίκης με τον Εμπορικό Σύλλογο. Ο σχεδιασμός αφορά περί τα 140 καταστήματα της ευρύτερης περιοχής και στοχεύει στη δημιουργία ενός σύγχρονου εμπορικού δρόμου, με παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την κινητικότητα και την προσβασιμότητα σε μια περιοχή που συχνά παρουσιάζει κρούσματα παραβατικότητας. Να σημειωθεί ότι, όπως πληροφορήθηκε η «Ν», ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας είναι αποφασισμένος να στηρίξει τη δημιουργία των δύο Οpen Μalls, επιταχύνοντας τις σχετικές διαδικασίες, ενώ ειδικά για το Καπάνι τονίζει ότι θα μελετηθεί κάθε δυνατότητα συνολικής παρέμβασης που θα δώσει οριστικό τέλος στα λειτουργικά προβλήματα και θα αναμορφώσει την ιστορική αγορά τροφίμων.

To Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου στην Καλαμαριάς, δράση ύψους 1,835 εκατ. ευρώ, αφορά 120 επιχειρήσεις και υλοποιείται με τη συνεργασία του δήμου Καλαμαριάς και του ΕΕΘ. Στοχεύει στην ανάδειξη του κέντρου της Καλαμαριάς ως τόπου εμπορικής κουλτούρας, πολιτισμού, ιστορίας, χώρου πρασίνου, καινοτομίας και σύγχρονων τεχνολογιών.

Σε 1,7 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του Open Mall στη Θέρμη, που υλοποιείται σε συνεργασία του δήμου με την Ένωση Επαγγελματιών – Εμπόρων Θέρμης, και αφορά 70 επιχειρήσεις. Προβλέπονται στοχευμένες παρεμβάσεις αναβάθμισης της λειτουργικότητας και αισθητικής τμήματος της Θέρμης, καθώς και παρεμβάσεις στην οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται εκεί, με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών.

Στον δήμο Βόλβης η δράση ύψους 1,8 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθεί στον Σταυρό σε συνεργασία με το ΕΕΘ και με βασικό στόχο την περαιτέρω ανάδειξη, μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, του τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής, που έχει ως πλεονέκτημα ότι αποτελεί πέρασμα για το Άγιον Όρος αλλά πλέον φιλοδοξεί να αρχίζει να κερδίζει όσο το δυνατόν περισσότερες διανυκτερεύσεις από τους επισκέπτες της Αθωνικής Πολιτείας.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Προηγούμενο άρθρο«Δαιμόνιος» επιχειρηματίας πουλά εισιτήρια για το Μετρό Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΕνισχύεται το προσωπικό του δήμου Θερμαϊκού με την μεταφορά εργαζομένων της ΕΛΒΟ
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here