Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών της και η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αποτελεί κεντρικό στοιχείο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν νοικοκυριά στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες να τα βγάλουν πέρα. Το 2018, σχεδόν το 7% των νοικοκυριών δεν μπόρεσε να πληρώσει έγκαιρα, εξαιτίας οικονομικών δυσχερειών, λογαριασμούς κοινής ωφέλειας (θέρμανση, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, νερό κ.λπ.). Ωστόσο, το μερίδιο αυτό μειώθηκε σταθερά στην ΕΕ συνολικά, από το 10% των νοικοκυριών το 2013.

Μεταξύ των νοικοκυριών, ιδίως εκείνων με εξαρτώμενα παιδιά, αντιμετώπισαν δυσκολίες στην έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών κοινής ωφέλειας. Στην ΕΕ, μόλις το 14% των νοικοκυριών που αποτελούνται από έναν ενήλικα με εξαρτώμενα παιδιά αντιμετωπίζουν τέτοιες δυσκολίες το 2018, σε σύγκριση με λιγότερο από το 3% των νοικοκυριών που αποτελούνται από δύο ενήλικες (με τουλάχιστον ένα από αυτούς ηλικίας 65 ετών και άνω). Μεταξύ των νοικοκυριών με δύο ή τρεις ενήλικες και εξαρτώμενα παιδιά, το ποσοστό αυτό ήταν περίπου 11%.

eurostat

Το 2018, πάνω από το ένα τρίτο των νοικοκυριών στην Ελλάδα (36%) αντιμετώπισαν προβλήματα στην έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών κοινής ωφέλειας τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ πολλά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα και στη Βουλγαρία (30%). Αντίθετα, λίγα νοικοκυριά δεν μπόρεσαν να πληρώσουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους στην Ολλανδία, την Τσεχία, τη Σουηδία και την Αυστρία (περίπου το 2%).

Τα στοιχεία αυτά συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της ετήσιας έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης (EU-SILC). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα σε αυτόν τον τομέα, ρίξτε μια ματιά στην επισκόπηση που είναι προσβάσιμη εδώ.

 

Προηγούμενο άρθροEρώτηση του Γιώργου Χατζηβαλάση προς τον Δήμαρχο Θερμαϊκού για τον διαχειριστικό έλεγχο του ΔΗΠΠΑΚΥΘ
Επόμενο άρθροΞεκίνησε το πρόγραμμα συλλογής ογκωδών στο Δήμο Θερμαϊκού
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ