epanomi-1

Το παιχνίδι στην παιδική χαρά αποτελεί, ειδικά για την Ελλάδα με τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, πολύ συχνή διέξοδο στην καθημερινή ανάγκη του παιδιού για παιχνίδι. Δεν είναι σπάνιες, όμως, οι φορές που το παιχνίδι μετατρέπεται σε δυσάρεστη εμπειρία λόγω κάποιου τραυματισμού.

Στις 18/5/2009 δημοσιεύθηκαν στο υπ´αριθμό 931 Φ.Ε.Κ, οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή και τις τεχνικές προδιαγραφές των παιδικών χαρών. Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, οι Δήμοι και οι κοινότητες θα όφειλαν να προσαρμόσουν -σύμφωνα με τα σχετικά πρότυπα μέχρι και τις 31/12/2012- τις παιδικές χαρές στη δικαιοδοσία τους και υποχρεούνται μετά τις όποιες προσαρμογές, να φροντίσουν για την έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας και να χορηγήσουν το ειδικό σήμα, το οποίο θα χαρακτηρίζει κάθε πιστοποιημένη παιδική χαρά.

Κατά παράβαση επίσης των όρων της υπουργικής απόφασης 27934/25-2014 περί «Καθορισμού των προϋποθέσεων και των τεχνικών προδιαγραφών για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των Δήμων και των Κοινοτήτων, τα όργανα και η διαδικασία αδειοδότησης και ελέγχου τους, τη διαδικασία συντήρησης αυτών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια» φαίνεται να λειτουργεί  Παιδική Xαρά στην Επανομή σύμφωνα με φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο και έχουν κάνει μεγάλη εντύπωση. Στο θέμα θα επανέλθουμε με αναλυτικό ρεπορτάζ όταν εξακριβώσουμε σε ποιον πραγματικά ανήκει η εποπτεία της.

Δείτε τις φωτογραφίες:

epanomi-2

epanomi-3

epanomi-5

epanomi-6

epanomi-1

Πόσο ασφαλής είναι η παιδική χαρά της γειτονιάς σας;

Στο παρακάτω κείμενο αναλύονται αίτια ατυχημάτων τα οποία μπορούν να προληφθούν και αφορούν είτε στον εξοπλισμό των παιδικών χαρών, είτε στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ γίνεται μία ανάλυση για τη φιλικότητα του εξοπλισμού σε ό,τι αφορά το παιδί. Είναι αρχές που έχουν προταθεί από την Αμερικανική Εταιρεία Παιδοορθοπαιδικών, στο πλαίσιο του περιορισμού του παιδικού τραύματος, το οποίο αποτελεί πρώτο αίτιο παιδικής θνησιμότητας.

1. Είναι τα σκαλιά σωστά τοποθετημένα;

Η κάθετη απόσταση μεταξύ δύο σκαλοπατιών, π.χ. στη σκάλα που οδηγεί στην τσουλήθρα, θα πρέπει να έχει αρκετό εύρος, έτσι ώστε το κεφάλι ή το σώμα ενός παιδιού να μην μπορεί ποτέ να παγιδευτεί. Θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την αποφυγή παγίδευσης του κεφαλιού και του λαιμού, του σώματος, της κνήμης και του άκρου ποδός, των δακτύλων και του ρουχισμού. Σε μία παιδική χαρά για παιδιά προσχολικής ηλικίας, θα πρέπει τα σκαλιά αυτά να είναι κλειστού τύπου, ώστε να μην μπορεί να περάσει ανάμεσα τους το πόδι ή το σώμα ενός παιδιού. Η ασφαλής απόσταση του ενός από το άλλο σκαλί, έχει οριστεί μεταξύ 9 και 23 εκ. Σε περίπτωση που χρησιμοποιούνται ανοικτού τύπου σκαλιά, θα πρέπει η απόσταση μεταξύ τους να είναι τουλάχιστον 23 εκ. Σε μία παιδική χαρά για μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά, κλειστού τύπου σκαλοπάτια θα πρέπει να χρησιμοποιούνται εάν η απόσταση μεταξύ αυτών είναι μικρότερη των 30 εκ. Σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιούνται επίπεδα σκαλοπατιών, αλλά μεταλλικές ή ξύλινες ράβδοι, αυτές πρέπει να είναι τοποθετημένες σε απόσταση τουλάχιστον 30 εκ.

2. Είναι η κλίση της τραμπάλας σωστή;

Η μέγιστη δυνατή γωνία μεταξύ του εδάφους και της τραμπάλας, όταν αυτή ακουμπά στο έδαφος, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 25ο.

3. Είναι η αρχή της τσουλήθρας ασφαλής;

Δεν θα πρέπει να υπάρχουν κενά μεταξύ της επιφάνειας στην κορυφή μίας τσουλήθρας και στην αρχή του κυλινδρικού στομίου της τσουλήθρας, σε τσουλήθρες κλειστού τύπου. Η επίπεδη πλατφόρμα στην αρχή της τσουλήθρας θα πρέπει να είναι οριζόντια και τουλάχιστον τόσο φαρδιά, όσο το εύρος της τσουλήθρας. Για τσουλήθρες οι οποίες δεν αποτελούν μέρος κάποιου μεγαλύτερου συνόλου παιχνιδιών, αλλά είναι μεμονωμένο παιχνίδι σε μία παιδική χαρά, συστήνεται εύρος τουλάχιστον 56 εκ. Κάθε παιδί, επίσης, χρειάζεται μία μπάρα ή ένα πλαϊνό τοίχωμα ώστε να κρατηθεί όταν ανεβαίνει τα σκαλιά της τσουλήθρας, φτάνει στην κορυφή και κάθεται για να αρχίσει να γλιστράει. Θα πρέπει, λοιπόν, να παρέχονται αυτές οι δυνατότητες στήριξης στο ανώτερο τμήμα της τσουλήθρας.

4. Έχουν κρεμαστεί οι κούνιες σωστά;

Όταν το κάθισμα βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας, η απόσταση από το έδαφος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 350 χιλιοστά. Το ελάχιστο πλάτος καθίσματος είναι 120 χιλιοστά. Τα στηρίγματα στην κορυφή από κάθε κούνια θα πρέπει να απέχουν όχι λιγότερο από 50 εκ., έτσι ώστε να εμποδίζουν τυχόν πλαγιοπλάγια κίνηση. Κούνιες οι οποίες μετακινούνται σε μία κατεύθυνση, π.χ. μπρός πίσω, θα πρέπει να τοποθετούνται τουλάχιστον 76 εκ. από το κεντρικό στήριγμα. Τα πλάγια στηρίγματα θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 60 εκ. μεταξύ τους. Καλό είναι να μην κρεμιούνται παραπάνω από δύο κούνιες σε κάθε παιχνίδι. Οι αλυσίδες θα πρέπει να έχουν διάκενο μικρότερο των 8,6 χιλιοστών.

5. Είναι τα καθίσματα στις κούνιες ασφαλή;

Τα καθίσματα στις κούνιες θα πρέπει να είναι φτιαγμένα από πλαστικό ή σκληρό λάστιχο και όχι από ξύλο ή μέταλλο. Θα πρέπει να έχουν χώρο μόνο για ένα παιδί.

Προηγούμενο άρθροΑποτελέσματα εκλογών Συλλόγου Εμπόρων και Επαγγελματιών Δήμου Θερμαϊκού
Επόμενο άρθροΚαλώς όρισες Άνοιξη – Υψηλές θερμοκρασίες μέχρι και την Τρίτη
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here