mple-kaboyri

Ανάρπαστα γίνονται  τα μπλε καβούρια του Θερμαϊκού. Μεγάλη είναι η ζήτηση από τους Έλληνες καθώς αποτελούν εκλεκτό μεζέ,  οι καλύτεροι όμως πελάτες είναι οι χιλιάδες Κινέζοι που ζουν στη Θεσσαλονίκη.

Τα τελευταία πέντε χρόνια τα μεγαλόσωμα μπλε καβούρια κάνουν επέλαση στον Θερμαϊκό Κόλπο, στην περιοχή των εκβολών του Αξιού και του Αλιάκμονα και στον Όρμο της Μεθώνης. Ο εισαγόμενος νόστιμος μεζές είναι κυρίαρχος θηρευτής και δημιουργεί νέα δεδομένα στο παράκτιο οικοσύστημα. Τα μπλε καβούρια καταβροχθίζουν μικροοργανισμούς, ψάρια, ακόμη και τα μικρότερα αυτόχθονα καβούρια της περιοχής. Επιπλέον, προκαλούν σοβαρές ζημιές στις μυδοκαλλιέργειες, τα δίχτυα και τον υπόλοιπο εξοπλισμό των ψαράδων. Οι τελευταίοι, όπως και οι μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού Κόλπου, δεν έχουν άλλη επιλογή. Στρέφονται αναγκαστικά στην αλίευση αυτού του νέου είδους, που υπάρχει πλέον σε αφθονία, προσπαθώντας να ρεφάρουν τις ζημιές χιλιάδων ευρώ που αφήνει στο πέρασμά του. Η «ναυμαχία για τα μπλε καβούρια» έχει κερδισμένους και χαμένους.

Οι ντόπιοι ψαράδες τα αποκαλούν «Ιταλούς» κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο είδος φέρεται να έφτασε στις ελληνικές θάλασσες από τον δυτικό Ατλαντικό Ωκεανό, πιθανόν με τα εμπορικά πλοία.

Το μπλε καβούρι, που επιστημονικά ονομάζεται Callinectes sapidus, συγκαταλέγεται στα αλλόχθονα είδη της Μεσογείου. Εξαπλώνεται στην παράκτια ζώνη και αποτελεί τυπικό κάτοικο εκβολών ποταμών.  Οι ψαράδες της Χαλάστρας θυμούνται αφηγήσεις των πατεράδων, σύμφωνα με τις οποίες ο πληθυσμός του μπλε καβουριού ήταν έντονα αυξημένος τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60. Τα επόμενα χρόνια, υπήρξαν διακυμάνσεις και μόλις την τελευταία πενταετία φαίνεται ότι οι «Ιταλοί» άρχισαν να κατακτούν ξανά τον Θερμαϊκό Κόλπο.

Προηγούμενο άρθροΤo Βarbaros εισέβαλε στην Κυπριακή AOZ
Επόμενο άρθροΤο «ημερολόγιο» του serial killer που σοκάρει
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ