ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ

panos-zervas του ΠΑΝΟΥ ΖΕΡΒΑ

Σε συνέντευξη που έδωσε ο απερχόμενος δήμαρχος Θερμαϊκού συνοψίζει το όραμά του σε δέκα σημεία:

«Σε περίπτωση επανεκλογής, ποιές θα είναι οι προτεραιότητες σας; Μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο τουριστικά η περιοχή;»

«Με την ομάδα μας, από την επόμενη μέρα των εκλογών, μετά από την καθαρή εντολή που ζητάμε από τους πολίτες, κάνουμε πράξη το όραμά μας, το οποίο συνοψίζεται σε δέκα σημεία. Πρώτιστο μέλημά μας αποτελεί η καθαριότητα και ο σεβασμός στο περιβάλλον. Ολοκληρώνουμε την αντιπλημμυρική θωράκιση και αξιοποιούμε τα δίκτυα κοινής ωφέλειας με έργα για τα οποία έχουν ήδη εξασφαλισθεί οι χρηματοδοτήσεις. Επεκτείνουμε το φυσικό αέριο σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα και κατασκευάζουμε έργα υποδομής που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων. Αναδεικνύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και θέτουμε τον πολίτη κάθε ηλικίας στο επίκεντρο των δράσεων μας. Όσον αφορά την τουριστική ανάπτυξη του δήμου μας, είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε για την πλήρη αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, όπως τα κάμπινγκ Αγ. Τριάδας, Επανομής και ΠΙΚΠΑ, που μένουν ανεκμετάλλευτα. Παράλληλα θα πιέσουμε με κάθε τρόπο να δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα της διαπλάτυνσης του δρόμου Περαίας – Ν. Μηχανιώνας (ΕΠ.Ο. 27)»

Θα αναφέρω δέκα λόγους, τους πιο σημαντικούς, για τους οποίους ένας δημότης δεν θα τον προτιμήσει στις εκλογές.

1. Απέτυχε στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι δημότες πλήρωσαν ιλιγγιώδη ποσά στην ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε την καθαριότητα του Δήμου, αλλά τα αποτελέσματα παραμένουν απογοητευτικά. Η αλήθεια είναι ότι ο νυν δήμαρχος κληρονόμησε από τους προηγούμενους μια άσχημη κατάσταση και έτοιμη τη σύμβαση με τον ιδιώτη, αλλά βολεύτηκε μ’ αυτή τη λύση, την οποία κανένας σοβαρός άνθρωπος στην περιοχή μας δεν θεωρεί πλέον ως λύση επιλογής. Κρίνεται επίσης γιατί δεν προώθησε την ανακύκλωση, τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων κλπ και δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να ανταποκριθεί ο Δήμος στις υποχρεώσεις του και να αποφύγει τα πρόστιμα (τα οποία θα πληρώνουν οι δημότες). Επιπλέον, μετά από τόσα χρόνια θητείας, το παραλιακό μέτωπο εξακολουθεί να είναι σκουπιδότοπος και η ρύπανση με ανεξέλεγκτα και ενδεχομένως επικίνδυνα σκουπίδια είναι κανόνας, σε ρέματα, χωράφια και τα πλαϊνά των επαρχιακών δρόμων. Το ίδιο ισχύει και για τους άχτιστους – ακάλυπτους χώρους μέσα στα οικιστικά σύνολα.

2. Απέτυχε να αντιμετωπίσει το σημαντικό θέμα της αλλοίωσης της ακτογραμμής (διαβρώσεις – προσαμμώσεις) το οποίο είναι άμεσος περιβαλλοντικός και οικονομικός κίνδυνος για το Δήμο μας, καθώς και σοβαρό θέμα ασφάλειας για τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις κοντά στη θάλασσα. Η «μελέτη» που πραγματοποιήθηκε δεν μπορεί να αναφερθεί ούτε καν ως άλλοθι.

3. Η αποτυχία του στο θέμα της αλλαγής του φωτισμού ήταν τραγική. Χρέωσε τους δημότες με ένα υπέρογκο δάνειο, για να «φορτώσει» το Δήμο με ακαλαίσθητα και μίζερα φωτιστικά σώματα και στύλους. Αντί να προωθήσει τη αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου, ώστε να γίνει ο ίδιος ο Δήμος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία θα μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιεί δωρεάν και επ’ αόριστον για το φωτισμό των δρόμων, τη θέρμανση των σχολείων και τις άλλες ανάγκες του. Όσο για την περίφημη «οικονομία» που επιτυγχάνεται στη κατανάλωση ρεύματος, αυτή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη μόνο με την τοποθέτηση διακοπτών (φωτοκύτταρα) για τη λειτουργία των φανών. Οι οποίοι μπορούσαν να αλλάζουν με νέας τεχνολογίας (LED) προοδευτικά, ανά περιοχή ή μόλις τελείωνε ο χρόνος ζωής τους.

4. Η αποτυχία του στο θέμα της οδοποιίας μέσα στα οικιστικά σύνολα είναι οφθαλμοφανής. Πολλοί δρόμοι δίνουν τη εικόνα βομβαρδισμένης πόλης της Μέσης Ανατολής. Τα πεζοδρόμια αλλού δεν συντηρούνται και αλλού απλά δεν υπάρχουν. Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα στους δρόμους που συνδέουν μεταξύ τους τα διαμερίσματα του Δήμου. Οι προεκλογικές ασφαλτοστρώσεις δεν αλλάζουν την κατάσταση.

5. Ο Δήμος Θερμαϊκού και προσωπικά ο απερχόμενος δήμαρχος απέτυχαν πλήρως στο να προετοιμάσουν και να υλοποιήσουν αυτό που όλος ο υπόλοιπος κόσμος λέει «έξυπνη πόλη». Ο Δήμος παραμένει στον 20ο αιώνα, χωρίς να έχει γίνει κανένα βήμα προς τον επόμενο.

6. Έκτη μεγάλη αποτυχία είναι το θέμα της ύδρευσης. Ο Δήμος Θερμαϊκού εξακολουθεί να παίρνει νερό από γεωτρήσεις και να μην έχει συνδεθεί με το δίκτυο της Θεσσαλονίκης. Η ΔΕΥΑΘ λειτουργεί σε απίστευτα χαμηλά στάνταρ απόδοσης – και σε ό,τι φαίνεται (πχ λογαριασμοί) και σε ό,τι δεν φαίνεται (πχ δεξαμενές). Όσο για την ποιότητα του διαθέσιμου νερού, αδιάψευστος δείκτης είναι τα εμφιαλωμένα που αναγκάζονται να αγοράζουν οι κάτοικοι.

7. Ενώ υπόσχεται τώρα «ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» έχασε για χρόνια την ευκαιρία να κάνει έστω τα πρώτα βήματα. Ένα μόνο παράδειγμα, το πιο «ταπεινό»: Στον πρώην δήμο Θερμαϊκού (Περαία – Νέοι Επιβάτες – Αγία Τριάδα) επιβιώνουν ελάχιστα προσφυγικά σπίτια, τα οποία μάλλον από τύχη δεν έχουν γίνει ακόμα οικοδομές. Ο Δήμος δεν έχει ενδιαφερθεί για τη συντήρησή τους, ώστε να αξιοποιηθούν για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και την επαφή των νέων γενιών με αυτήν.

8. Θεωρώ κορυφαία αποτυχία του απερχόμενου Δημάρχου την αποδυνάμωση, ως τα όρια της εξαφάνισης, της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Πολλά που θα μπορούσαν να γίνουν με οικονομικό τρόπο από μια ενισχυμένη και σοβαρή Τεχνική Υπηρεσία, είτε πληρώθηκαν πανάκριβα σε εργολάβους (πλέον ΦΠΑ) είτε… δεν έγιναν ποτέ.

9. Αποτυχία πρώτου μεγέθους, κατά τη γνώμη μου, είναι η απουσία πολιτικής στο θέμα των συγκοινωνιών. Ο δήμαρχος βολεύτηκε πίσω από την εξαγγελλόμενη «θαλάσσια αστική συγκοινωνία», η οποία έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν το 2031, σύμφωνα με τους ειδικούς. Και δεν έχει κάνει τίποτα για να προωθήσει το έργο πνοής για την περιοχή μας, που δεν είναι άλλο από το μέσο σταθερής τροχιάς, που θα συνδέει το Δήμο Θερμαϊκού με τη Θεσσαλονίκη και, αργότερα, με τη Χαλκιδική.

10. Τελευταίος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικός, λόγος για να μην ψηφίσει κανείς τον κ. Μαυρομάτη, είναι ο ιδιαίτερος – προσωπικός τρόπος με τον οποίον χρησιμοποιεί την πράγματι ακατάβλητη ενεργητικότητά του. Δήμαρχος με προσκόλληση στις μεθόδους του παρελθόντος, χωρίς επαφή με το παρόν και το μέλλον. Το χαρακτηριστικό αυτό μεταφέρεται μοιραία στη διοίκησή του και στον ίδιο το Δήμο Θερμαϊκού.

Ως τώρα προσωπικά απόφευγα να ασχοληθώ με αυτό που λέμε «κριτική» προς τους αντιπάλους. Το ίδιο θα εξακολουθήσω να κάνω, θεωρώντας ότι είναι πολύ πιο παραγωγικό να λες τι θα προσπαθήσεις να κάνεις εσύ και η παράταξη στην οποία συμμετέχεις. Ο σημερινός δεκάλογος (που είναι οπωσδήποτε εξαίρεση) έχει, εξ αντιδιαστολής, τα σημεία στα οποία η «Δράση Πολιτών» έχει κάτι διαφορετικό να προτείνει.

Τέλος, όπως έχω ξαναπεί, δεν απαξιώνεται και δεν υποτιμάται το όποιο θετικό έργο έχει επιτελέσει ο απερχόμενος δήμαρχος και η διοίκησή του. Οι δημότες θα κρίνουν αν επιθυμούν ακόμα μια τετραετία που θα μοιάζει με την προηγούμενη – και τις προηγούμενες. Γνώμη μου είναι πως χρειάζεται κάτι διαφορετικό. Ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, που μεγαλώνει εδώ και μετά φεύγει, για να βρει αλλού δουλειά και ποιότητα ζωής.

* Ο Πάνος Ζέρβας είναι Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την Παράταξη ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Προηγούμενο άρθροΣυζήτησε για το παραλιακό μέτωπο ο Δημήτρης Καπλάνης με κατοίκους στην Επανομή
Επόμενο άρθροΟι Θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για την εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων στο Μεσημέρι
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ