ufo-thess

Το γεγονός της φωτογράφησης ενός Ιπταμένου Δίσκου (U.F.O.) και μάλιστα με φόντο τον Λευκό Πύργο στην Θεσσαλονίκη, είναι κάτι που λίγοι θα το γνωρίζουν σήμερα και ακόμα πιο λίγοι θα το θυμούνται…

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 1973. Οι Θεσσαλονικείς ξυπνάνε και έκπληκτοι αντικρίζουν στα περίπτερα τις τοπικές εφημερίδες να έχουν για πρωτοσέλιδο τις φωτογραφίες ενός Ιπτάμενου Δίσκου στην παραλία της Θεσσαλονίκης ο οποίος φωτογραφήθηκε την περασμένη βδομάδα τυχαία από τέσσερεις φοιτητές.

Η ιστορία προκαλεί ποικίλες συζητήσεις στην πόλη και όχι μόνον, καθώς το νέο μεταδίδεται αστραπιαία για την εποχή από τα ξένα ειδησιογραφικά πρακτορεία και μεγάλους ραδιοφωνικούς σταθμούς όπως το BBC και το Γαλλικό Εθνικό ραδιόφωνο. Στην πόλη εκείνο το πρωινό όλοι μιλάνε γιαυτό το φαινόμενο και οι συζητήσεις και οι αντιπαραθέσεις θα κρατήσουν για αρκετές ημέρες.

ufo3

Τέσσερις φοιτητές της Φυσικομαθηματικής Σχολής, στα πλαίσια των ερευνών τους για μια εργασία τους,  το πρωί της Κυριακής 2 Δεκεμβρίου 1973 φωτογραφίζουν τον ουρανό πάνω από την Θεσσαλονίκη. Τίποτα δεν προμηνύει το τι θα επακολουθήσει. Λίγες μέρες μετά όταν εμφανίζουν το φιλμ με έκπληξη διαπιστώνουν ότι σε μερικές από αυτές αποτυπώνεται ένα περίεργο αντικείμενο, με ολοκάθαρο σχήμα δίσκου, πάνω από το Θερμαϊκό.   Δείχνουν τις φωτογραφίες αυτές στον καθηγητή της Μετεωρολογίας στην Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γ. Λιβαδά ο οποίος μένει έκπληκτος.

ufo1

Αναλύσεις επί αναλύσεων, αναζήτηση των μετρήσεων για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες την μέρα εκείνη που τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες και γνώμες ειδικών πέφτουν στο τραπέζι, προτού το θέμα βγει στην δημοσιότητα. Σύμφωνα με την δήλωση του καθηγητή τους στις τοπικές εφημερίδες (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ)  …. ” Δεν πρόκειται για νέφωση ή κάποιο άλλο είδος ατμοσφαρικού σχηματισμού Lenticularis ή νέφη τύπου Altostratoys που μπορεί να πάρουν οποιαδήποτε μορφή.  Οι φωτογραφίες αυτές είναι από τις καλύτερες του είδους τους που υπάρχουν ανά την υφήλιο΄΄!

ufo4

Σύμφωνα με τις έρευνες που έγιναν στα επίσημα αρχεία του Μετεωροσκοπείου Θεσσαλονίκης για την ημέρα εκείνη που τράβηχτηκαν οι φωτογραφίες  και την μελέτη  των μετεωρολογικών στοιχείων και δεδομένων για τις καιρικές συνθήκες της Κυριακής 2 Δεκεμβρίου 1973 διαπιστώθηκαν τα εξής:

ΩΡΑ 11:20 π.μ. – Ολική νέφωση  10-18 . Νέφη Altostratus και Serarocumulus πάνω από την πόλη με επικρατούντα τα Altostratus. (Tα Altostratus είναι φαιόχρωμα ή κυανίζοντα στρώματα ή επιστρώσεις νεφών αυλακωτής, ινώδους ή ομοιομόρφου εμφανίσεως που καλύπτουν μερικώς ή ολικώς τον ουρανό και παρουσιάζουν μέρη αρκετά λεπτά ώστε να διαφαίνεται μέσα τους τουλάχιστον αμυδρά ο ήλιος. Σχηματίζουν δε πάντα στρώματα μεγάλης οριζοντίου αναπτύξεως μερικών δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιομέτρων όπως και σημαντική κατακόρυφο ανάπτυξη.)

ΩΡΑ 11:25 – Ταχύτης ανέμου 6 μέτρων το δευτερόλεπτο με διεύθυνση Βόρειο – Βορειοδυτική

Ωρα 12:30 – Επικρατούν παρόμοιες καιρικές συνθήκες με την προηγουμένη ώρα.

ufo5

ΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣ ΑΛΛΗ ΟΔΟ

Μελετώντας τα παραπάνω οι ειδικοί της εποχής πιθανολογούν ότι πρόκειται για ένα σύννεφο Lenticularis γνωστό σαν «φακοειδές σύννεφο». Ουσιαστικά μιλάμε για ένα στατικό νέφος σε σχήμα φακού που σχηματίζεται συνήθως σε μεγάλο ύψος και συνήθως είναι ευθυγραμμισμένο κάθετα στην κατεύθυνση του ανέμου. Όταν ένας σταθερός υγρός αέρας περάσει πάνω από ένα βουνό ή μια οροσειρά μπορεί να δημιουργηθούν από μια σειρά από στάσιμα κύματα, κατωφερή αέρα. Εάν η θερμοκρασία στην κορυφή των κυμάτων πέσει κοντά ή κάτω από την θερμοκρασία δρόσου (το σημείο εκείνο της θερμοκρασίας που όταν οι υδρατμοί ψυχθούν, συμπυκνώνονται σε μεγάλες σταγόνες νερού που καλύπτουν κάθε αντικείμενο) η υγρασία του αέρα συμπυκνώνεται και δημιουργούνται φακοειδή σύννεφα. Καθώς ο αέρας κινείται ξανά μέσα στο κύμα, το σύννεφο εξατμίζεται. Οι πιλότοι αεροσκαφών συνήθως αποφεύγουν αυτά τα σύννεφα, λόγω των αναταράξεων που τα συνοδεύουν.

Γρήγορα όμως όσο πιθανή και να είναι αυτή η εξήγηση απορρίπτεται από τους 4 φοιτητές και κάποιους αναλυτές που σπεύδουν σε βοήθεια, γιατί οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούσαν σε καμία περίπτωση την ύπαρξη τέτοιου είδους νεφώσεων (Lenticularis).

ufo-thess

Τι ήταν τελικά αυτό που φωτογραφήθηκε με φόντο τον Λευκό Πύργο το πρωινό της Κυριακής 2 Δεκεμβρίου 1973 ?

Μετά από επίμονες έρευνες ανακαλύπτουν μια ενδιαφέρουσα είδηση που δημοσιεύτηκε στο πρωτοσέλιδο, στο υπ. αριθμ 1128 φύλλο της απογευματινής  εφημερίδας Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ.

Να ή είδηση:

Δυνατή λάμψη εφώτισε την νύκτα της Κυριακής 2 Δεκεμβρίου προς Δευτέραν τον κατασκότεινο ουρανό κατά την διάρκεια της χιονοπτώσεως. Το φαινόμενο παρ ετηρήθη προς την κατεύθυνση του Αρκοχωρίου γύρω στις 11:07 το βράδυ και λίγο μετά τις εξ ίσου περίεργες δια την εποχή και καιρική κατάσταση βροντές και αστραπές. Όπως βεβαιώνουν όμως όσοι αντελήφθησαν την λάμψιν αποκλείεται να επρόκειτο δια κεραυνόν ο οποίος άλλωστε διήρκεσε κλάσματα του δευτερολέπτου. Και η εφημερίδα καταλήγει ότι σύμφωνα με τους ειδικούς το φαινόμενον παραμένει ανεξήγητο.

Η ταυτόχρονη είδηση από την Νάουσα σε συνδυασμό με τις φωτογραφίες και τα όσα διαδραματίστηκαν στην παραλία του Θερμαϊκού αποτέλεσε ένα έναυσμα για πάμπολλες συζητήσεις και σενάρια για εξωγήινους στην πόλη της Θεσσαλονίκης που αρκετοί παλιοί Θεσσαλονικείς πιθανώς να το θυμούνται ακόμα ….

Κατηγορίες:
Tags:
Προηγούμενο άρθροΠεραία: Τροχαίο με σκοπό την ληστεία
Επόμενο άρθροΈκτακτη ρύθμιση για βεβαιωμένες οφειλές έως 100 δόσεις στον Δήμο Θερμαϊκού.
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ