instabul

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και νικητής της πρώτης ψηφοφορίας των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη εξασφαλίζει για δεύτερη φορά την νίκη στην σημερινή επαναληπτική ψηφοφορία.

Ο υποψήφιος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ συνεχάρη τον Ιμάμογλου εκφράζοντας την ευχή ότι θα υπηρετήσει την πόλη.

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών απέδειξε ότι η «τουρκική δημοκρατία λειτουργεί στην εντέλεια».

Με τη σειρά του ο νεός δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι η νίκη του σηματοδοτεί «μία νέα αρχή για την Τουρκία».

«Η εκλογή αυτή σημαίνει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Επίσης τόνισε πως «επιθυμεί να συνεργασθεί αρμονικά» με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο «ανυπομονεί να παρουσιάσει τον οδικό του χάρτη» για την πόλη.

Σε σύντομη δήλωσή του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Εκρέμ Ιμάμογλου κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο «να εργασθούν μαζί για να υπηρετήσουν την Κωνσταντινούπολη».

«Κύριε πρόεδρε, είμαι έτοιμος να συνεργασθώ αρμονικά μαζί σας», είπε.

Η διαφορά των δύο υποψήφιων είναι αρκετά μεγάλη. Με καταμετρημένο το 99,37%, ο Ιμάμογλου λαμβάνει το 54,03% ενώ ο Γιλντιρίμ το 45,09%.

“Πρόκειται για μία κολοσσιαία ήττα για τον Γιλντιρίμ, αλλά επίσης για τον Ερντογάν”, δήλωσε ο Μπερκ Εσένα, καθηγητής του πανεπιστημίου Bilkent της Αγκυρας. “Το στοίχημά του στράφηκε εναντίον του”. Διότι πέραν της ψηφοφορίας των δημοτικών εκλογών, οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη αποτελούν ένα τεστ για τη δημοτικότητα του Ερντογάν και του κόμματός του με δεδομένη τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία. “Οποιος κερδίζει στην Κωνσταντινούπολη, κερδίζει στην Τουρκία” συνήθιζε να λέει ο Ερντογάν, ο οποίος, μαζί με το κόμμα του, είχε κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από την ανάληψη της εξουσίας από το AKP το 2002.

Για τον Ταγίπ Ερντογάν, το στοίχημα ήταν να διατηρήσει τον έλεγχο της μεγαλούπολης των 15 εκατομμυρίων κατοίκων, οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, την οποία ελέγχει εδώ και 25 χρόνια.

Δεκάδες οπαδοί του AKP συγκεντρώθηκαν μετά τη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μπροστά στην έδρα του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη, ορισμένοι με δάκρυα στα μάτια.

Κατηγορίες:
Προηγούμενο άρθροΕπιτρέπονται τελικά τα σκυλιά στη θάλασσα;
Επόμενο άρθροΘ. Καράογλου: « Με τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή του αγώνα στις 7 Ιουλίου η Ελλάδα γυρίζει σελίδα»
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ