Η «ερυθρά παλίρροια» χτύπησε ξανά τον Θερμαϊκό, ενώ αυτή τη φορά στην επιφάνεια της θάλασσας υπάρχουν και αρκετά σκουπίδια, κάτι που κάνει ακόμη χειρότερη τη εικόνα του κόλπου.

Το φαινόμενο του ευτροφισμού, ή της ερυθράς παλίρροιας είναι φυσικό και βιολογικό, δεν είναι άμεση ρύπανση, αλλά δευτερογενές αποτέλεσμα της βιοποικιλότητας, που εντείνεται σε συνδυασμό με τις ασυνήθιστες για την εποχή θερμοκρασίες.

Η «ερυθρά παλίρροια» διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες, κάνει τον κύκλο της και μετά αποχωρεί.

Οι επιπτώσεις είναι η έντονη δυσοσμία για όσους κάνουν βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης και η αισθητική ενόχληση εξαιτίας της απόχρωσης του νερού.

Μια αποκρουστική εικόνα αντικρίζουν αυτές τις μέρες, οι περαστικοί στην παραλία της Θεσσαλονίκης, τόσο εξαιτίας της ερυθράς παλίρροιας αλλά και των σκουπιδιών. Στη φωτογραφία διακρίνεται ένας Θερμαϊκός σκουπιδότοπος, με ξύλα, σκουπίδια και ένα… βαρέλι να επιπλέει στη θάλασσα στο ύψος του Λευκού Πύργου.

Yπήρξε άμεση κινητοποίηση και συντονισμός του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, του Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού και του προέδρου της ΕΥΑΘ ώστε να βγει το αντιρρυπαντικό σκάφος και να αρχίσει να καθαρίζει τα νερά του Θερμαϊκού με τα μέσα που διαθέτει.

Η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου επικοινώνησε αμέσως μόλις ενημερώθηκε για την κατάσταση του κόλπου, με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, καθώς ο Φορέας Διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλοντος, αλλά και με τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ, Γιάννη Κρεστενίτη.

Το αντιρρυπαντικό σκάφος ξεκίνησε τη δουλειά, ώστε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ και τον Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού εξετάζουν ήδη τρόπους, ώστε να δοθεί μια μόνιμη λύση στο φαινόμενο και όχι να το «θυμόμαστε» μόνον όταν αυτό εμφανίζεται.

leykos-pyrgos

 

Προηγούμενο άρθροΤο Κατόρθωμα του Υποπλοίαρχου Νικολάου Βότση
Επόμενο άρθροΤην Πέμπτη 28 Μαρτίου η πληρωμή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ