thermaikos-edres-ekloges-20

Με τις διατάξεις του ν.4555/2018 καθιερώθηκε το εκλογικό σύστημα της «απλής αναλογικής των υπολοίπων» για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών.

Δήμαρχος εκλέγεται ο επικεφαλής του συνδυασμού που έλαβε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% (50% συν μία ψήφο) των έγκυρων ψηφοδελτίων, είτε κατά τον πρώτο είτε, σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί, κατά τον δεύτερο γύρο όπως θα γίνει στην περίπτωση του Δήμου Θερμαϊκού και αυτό θα πραγματοποιηθεί με νέα εκλογική αναμέτρηση μεταξύ των κ.κ. Μαυρομάτη και Τσαμασλή.

Επισημαίνεται ότι στην επαναληπτική ψηφοφορία, τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου κρίνουν αποκλειστικά το πρόσωπο του δημάρχου, καθώς το σύνολο των μελών του δημοτικού συμβουλίου (τακτικά και αναπληρωματικά) εκλέγονται αναλογικά από τον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τους σταυρούς προτίμησης που συγκέντρωσε κάθε υποψήφιος. Οπότε κατά την επαναληπτική ψηφοφορία δεν εκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά μόνο ο δήμαρχος. Συνεπώς, δεν υπάρχει σταυροδοσία.

Οι ψήφοι που έλαβαν οι 8 υποψήφιοι Δήμαρχοι για τον Δήμο Θερμαϊκού στις 3 Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας κατά τις εκλογές της 26ης Μαΐου είναι συγκεντρωτικά οι εξής:

synolika

diagramma

Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα έχουμε σε ότι αφορά τις έδρες:

Εκλογικό Μέτρο – Κατανομές Εδρών

thermaikos-metro

thermaikos-edres-dimos

Πως βγαίνουν οι έδρες:

Αχρησιμοποίητα υπόλοιπα 1ης κατανομής και εκλογικό μέτρο σε ψήφους

Με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους, δικαιούνται να καταλάβουν έδρα και οι συνδυασμοί που δεν συγκεντρώνουν τις απαραίτητες για την κάλυψη του εκλογικού μέτρου ψήφους. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η εκπροσώπηση συνδυασμών που έλαβαν ικανό αριθμό ψήφων σε εκλογικές περιφέρειες, αλλά στο σύνολο του δήμου δεν μπόρεσαν να λάβουν το εκλογικό μέτρο.

Οπότε δήμαρχος εκλέγεται και πάλι ο επικεφαλής του συνδυασμού που συγκέντρωσε στην επαναληπτική ψηφοφορία την απόλυτη πλειοψηφία ολόκληρου του αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Αν στην επαναληπτική ψηφοφορία οι δύο συνδυασμοί ισοψηφήσουν, το αρμόδιο πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση για την ανάδειξη του δημάρχου

Κατανομή εδρών δημοτικού συμβουλίου μεταξύ των συνδυασμών

Αρχικά υπολογίζεται το εκλογικό μέτρο (ε.μ.). Πως υπολογίζεται το εκλογικό μέτρο (ε.μ.):

Το εκλογικό μέτρο ισούται με το πηλίκο που προκύπτει, παραλειπομένου του δεκαδικού μέρους, από τη διαίρεση του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν, σε όλα τα εκλογικά τμήματα του δήμου, αθροιστικά όλοι οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές, δια του αριθμού των εδρών που αντιστοιχούν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο, προσαυξημένο κατά μία μονάδα.

Παραστατικά, το εκλογικό μέτρο δίδεται από τον ακόλουθο τύπο:

eklogiko-metro    (παραλειπομένου του δεκαδικού μέρους)

δηλαδή  ε.μ. = (εψ/ν) + 1 (παραλειπομένου του δεκαδικού μέρους)

όπου:

εψ= το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν, σε όλα τα εκλογικά τμήματα του δήμου, αθροιστικά όλοι οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές

ν= ο αριθμός των εδρών του δημοτικού συμβουλίου.

Επισημαίνεται ότι για την κατανομή των εδρών και τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα

Στη συνέχεια ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται με το εκλογικό μέτρο.

Ο κάθε συνδυασμός λαμβάνει τόσες έδρες όσο είναι το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης αυτής.

 

Αδιάθετες έδρες βάσει των αχρησιμοποίητων υπόλοιπων ψήφων – Β’ Κατανομή

Στην περίπτωση που οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί με την προηγούμενη διαδικασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση, γίνεται κατάταξη των συνδυασμών βάσει των αχρησιμοποίητων υπόλοιπων ψήφων τους.  Οι αδιάθετες έδρες κατανέμονται ανά μία στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα, είτε έλαβαν έδρα, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, είτε όχι.

 

Πως υπολογίζεται το αχρησιμοποίητο υπόλοιπο ψήφων;

Σύνολο έγκυρων ψήφων συνδυασμού – (εκλογικό μέτρο x έδρες που ήδη έχει λάβει ο συνδυασμός αυτός κατά την προηγούμενη διαδικασία).

Υπογραμμίζεται ότι υπάρχει περίπτωση κάποιος συνδυασμός που δεν έχει συμπληρώσει το εκλογικό μέτρο να δικαιούται να καταλάβει έδρα με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων του. Στην περίπτωση αυτή, όλες οι ψήφοι που έχει λάβει, λογίζονται ως αχρησιμοποίητο υπόλοιπο.

Προηγούμενο άρθροΣπίρτζης: Θα επιλέξουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι αν θα γίνει ιδιωτικός ο ΟΑΣΘ
Επόμενο άρθροΕυρωεκλογές 2019: Αυτοί είναι οι μισθοί και τα επιδόματα που παίρνουν οι ευρωβουλευτές
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here