eikona

chatzivalasis-sm  Του Γιώργου Χατζηβαλάση *

Η ιστορία μιας εικόνας…

Σήμερα γιορτάσαμε το πανηγύρι στο μικρό εκκλησάκι στην παραλία της Περαίας, που είναι αφιερωμένο στην Γέννηση της Θεοτόκου.

Η Περαία όπως ξέρετε, δημιουργήθηκε από πρόσφυγες 3 περιοχών. Από τα Καράμπουρνα (την κορυφή της δίδυμης με την Χίο χερσονήσου, που βρίσκεται ανατολικά της), Από τον Γάλατα (προάστιο της Καλλίπολης) και από προάστια της Σμύρνης, όπως το Τζιμόβασι και τα Βουρλά.

Οι Καραμπουρνιώτες φεύγοντας από την πατρίδα τους, πήραν μαζί τους και την Εικόνα από την εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου. Μια εικόνα σπάνιας εικονογράφησης, στην οποία συνυπάρχουν τόσο η Γέννηση όσο και η Κοίμηση της Θεοτόκου. Οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν στην Περαία, ενώ ένας μικρός αριθμός εγκαταστάθηκε στην Πελοπόννησο στην Νέα Κίο, μεταξύ Άργους και Ναυπλίου. Έτσι συμφώνησαν να μείνει η εικόνα στην Περαία και τοποθετήθηκε στην μοναδική εκκλησία του χωριού, Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Όταν εκλέχθηκε Πρόεδρος του χωριού ο Νίκος Κιρκμανλής (με καταγωγή από τα Καράμπουρνα), χτίστηκε το μικρό εκκλησάκι της παραλίας, για να στεγάσει την εικόνα που είχαν φέρει απο την πατρίδα τους. Εκεί μαζεύονταν κάθε χρόνο στις 7 Σεπτέμβρη την παραμονή της γιορτής της εκκλησίας και έκαναν άρτους (αρτοκλασία), διαβάζοντας τα ονόματα των ζωντανών κι όχι των πεθαμένων, όπως κάνουν στα Ψυχοσάββατα. Ήταν η ανάγκη να γαντζωθούν από την ζωή και να αφήσουν πίσω τους τα μαύρα χρόνια του χαμού των ψυχών και των χαμένων πατρίδων.

Στα χρόνια που ακολούθησαν η Περαία γνώρισε μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Στα τέλη της δεκαετίας του 60 φιλοξενούσε κάθε καλοκαίρι περισσότερους από 20.000 Θεσσαλονικείς, που ερχόντουσαν εδώ με το κλείσιμο των σχολείων και γύριζαν στην πόλη μετά το 15Αύγουστο. Στο πανηγύρι της εκκλησίας έμεναν μόνο οι ντόπιοι. Ο ευρηματικός, λοιπόν, ιερέας του χωριού, αντικρίζοντας την ιδιόμορφη εικόνα, σκέφτηκε να γιορτάζει την εκκλησία 2 φορές το χρόνο. Μια στο 15Αύγουστο την Κοίμηση για τους παραθεριστές και μια στις 8 Σεπτέμβρη την Γέννηση για τους ντόπιους. Έτσι, βοηθούντος και του τότε ιδρυθέντος Γυναικείου Φιλανθρωπικού Συλλόγου «Η ΑΓΑΠΗ» και το παγκάρι γέμιζε για να ενισχυθεί ο καλλωπισμός και η επέκταση της κύριας εκκλησίας που βρισκόταν στο πάνω χωριό και το ταμείο του συλλόγου αποκτούσε την απαραίτητη ρευστότητα, για να ενισχύσει τις άπορες οικογένειες, πουλώντας εργόχειρα που έφτιαχναν οι γυναίκες τον χειμώνα.

Η ισορροπία αυτή κρατήθηκε για χρόνια, μέχρι που οι άνθρωποι εξαχρειώθηκαν και άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα κρούσματα κλοπής εικόνων και σκευών από τις εκκλησίες. Τότε, για λόγους ασφαλείας, αποφασίστηκε να γυρίσει πάλι η εικόνα στην πάνω εκκλησία της Μεταμόρφωσης και να κατεβαίνει στην παραλία μόνο για τα δυο πανηγύρια. Αντ´ αυτής φιλοτεχνήθηκε ένα αντίγραφο, το οποίο παρέμενε στο εκκλησάκι όλο το χρόνο. Αυτό γινόταν μέχρι την χωρισμό της Περαίας σε δυο ενορίες, της Μεταμόρφωσης (Άνω Περαία) και των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (Κάτω Περαίας). Το εκκλησάκι υπάχθηκε στην ενορία της Κάτω Περαίας και έμεινε με το αντίγραφο της εικόνας ενώ η παλιά Εικόνα παραμένει στην εκκλησία της Άνω Περαίας, λόγω άρνησης δανεισμού της ακόμη και για την γιορτή της…

 

* Ο Γιώργος Χατζηβαλάσης είναι επικεφαλής της Παράταξης ”ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ” και Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Θερμαϊκού

Προηγούμενο άρθροΚοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ: υποβολή αιτήσεων για ένταξη σε 6 απλά βήματα
Επόμενο άρθροΕξαγγελία της δημιουργίας του Τεχνολογικού πάρκου στην Περαία από τον Πρωθυπουργό στην ΔΕΘ
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ