xarths-thermaikoy-2

Χωρικό Σχέδιο και Ναυπηγο-Επισκευαστική Ζώνη

Ηχηρό ΟΧΙ από την Δράση ΠΟΛΙΤΩΝ στην δημιουργία Ναυπηγο-Επισκευαστικής Ζώνης στα όρια του παλαιού Δήμου Θερμαϊκού (Περαια – Ν. Επιβάτες – Αγ. Τριάδα).

Κατά την επαναληπτική συζήτηση σήμερα, 15/12/2019, του Ενιαίου Χωρικού Σχεδίου στο Δημοτικό Συμβούλιο έγιναν τα αποκαλυπτήρια των πραγματικών συνθηκών και των μεθοδεύσεων που ακολουθήθηκαν. Όλες τις προηγούμενες μέρες πολλοί έγραφαν ύμνους για τα έργα που πρόκειται να γίνουν, κάποιοι μάλιστα αρθρογραφούσαν διεκδικώντας την δημιουργία έργων στην Επανομή ή την Μηχανιώνα.

Σήμερα, παρουσία του μελετητή, αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές διαστάσεις του εγχειρήματος, πέρα από τις λαϊκίστικες κορόνες.

1. Η ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το μελετητικό έργο που ανατέθηκε στην εταιρεία εκπόνησης του Σχεδίου εκτείνεται από το Καλοχώρι μέχρι τις παρυφές του Αγγελλοχωρίου. Στην πραγματικότητα σταματάει στο δυτικό άκρο (βράχια) της Αγ. Τριάδας. Η Μηχανιώνα και η Επανομή δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στο υπό εξέλιξη έργο, γιατί η μελέτη έχει ήδη ανατεθεί σε μελετητικό γραφείο.  Για την Μηχανιώνα και την Επανομή θα πρέπει να γίνει άλλος διαγωνισμός και ανάθεση άλλης μελέτης.  Όσα έργα ανακοινώθηκαν για τις 2 αυτές Δημοτικές Ενότητες  εντασσόμενα στην παραπάνω μελέτη αποτελούν ευχολόγιο και μόνο!

2. ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ

Ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη ξεκαθάρισε ότι τα Ναυπηγεία που λειτουργούν παράνομα 40 χρόνια τώρα στην περιοχή “Ξεροπήγαδο” απέναντι από το ΙΚΕΑ (Απολλώνια Πολιτεία) δεν είναι ευπρόσδεκτα μετά την εφαρμογή της μελέτης, γιατί θέλει να αναπτύξει τουριστικά την περιοχή και η όχληση τους είναι ανεπιθύμητη.

Πρόταση του μελετητή ήταν να μεταφερθούν στην Ανατολική πλευρά του αεροδιαδρόμου που επεκτάθηκε στη θάλασσα και δημιούργησε  ιδανικές συνθήκες στην εσοχή του κόλπου που διαμορφώθηκε. Πλην, όμως, ο δήμαρχος της Θέρμης δήλωσε ότι επιθυμεί να μετατρέψει την περιοχή σε Saint Tropez και δεν δέχεται την μετεγκατάσταση των Ναυπηγείων.

Σ’ αυτή τη φάση ο Δήμαρχος μας πίστεψε ότι «άρπαξε την ευκαιρία» και προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τα ναυπηγεία στα όρια του Δήμου μας… Στην αρχική συζήτηση του χωρικού σχεδίου συνέδεσε την δημιουργία μαρίνας στην Μηχανιώνα με την επισκευαστική βάση σκαφών μέχρι 30 μέτρων.

Κατά την σημερινή συζήτηση όμως, ο μελετητής κατέστησε σαφές ότι η Μηχανιώνα και η Επανομή δεν αποτελούν αντικείμενο της παρούσας μελέτης. Έτσι, δεν απομένει άλλος χώρος για την μετεγκατάσταση τους από τον χώρο μεταξύ αεροδιαδρόμου και ΚΑΠΠΑ.

Προς αυτή την κατεύθυνση τοποθετήθηκε και ο πρώην δήμαρχος, Γιάννης Μαυρομάτης, υποστηρίζοντας ότι η εγκατάσταση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την εγκατάσταση στην ίδια περιοχή και των Ναυπηγείων! Θέλει την μαρίνα τουριστικών σκαφών στη Μηχανιώνα, αλλά τα ναυπηγεία στην Περαία. Με λίγα λόγια, το σαλόνι στη Μηχανιωνα και το WC στην Περαία!

Τώρα, τι σχέση έχει η τεχνολογική έρευνα και καινοτομία με την επισκευή σκαφών, μόνο ο ίδιος το ξέρει. Προσπάθησε μάλιστα να αποσπάσει και την συγκατάθεση του μελετητή προς την κατεύθυνση αυτή.

ΧΑΡΤΗΣ ΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ

thermaikos-xarths-1

3. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ

Εδώ όμως, ανακύπτει αβίαστα το ερώτημα:

Ο Δήμαρχος δεν ήξερε ότι δεν συμπεριλαμβάνονται η Μηχανιώνα και η Επανομή στην μελέτη;

Δεν ήξερε ότι δεν ήθελε κανένας άλλος δήμαρχος τα ναυπηγεία στο δήμο του;

Με ποιο αντάλλαγμα προθυμοποιήθηκε να φιλοξενήσει τα ναυπηγεία στον Δήμο μας;  

 

4. Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Ο Δήμος Θέρμης, με τις πλάτες της τότε κυβέρνησης, απέκοψε παράλογα την δημοτική ενότητα της Μίκρας από τον Δήμο μας, για να προσποριστεί τις προσόδους του αεροδρομίου και του Casino. Τώρα μας κάνει «πάσα» τα ναυπηγεία. Ε, ΟΧΙ! Δεν είναι ο γιος του «πάρ’τα όλα» Η Περαία δεν θα γίνει ο κουβάς για να πετάει όποιος θέλει τα σκουπίδια του.

Ο παλιός Δήμος Θερμαϊκού πληρώνει ήδη πολύ βαρύ τίμημα με την διάβρωση των ακτών του από την επέκταση του διαδρόμου προσαπογείωσης μέσα στη θάλασσα.

Δεν θα δεχθεί και περιβαλλοντική ρύπανση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας.

Ο επικεφαλής της παράταξης μας, Γιώργος Χατζηβαλάσης, ξεκαθάρισε στον Δήμαρχο ότι δεν θα πρέπει να περνάει ούτε σαν ιδέα το ενδεχόμενο αυτό από το μυαλό του, γιατί θα βρει σύσσωμη την ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ απέναντι του!

Δεν υπάρχει ούτε ένας Πειραιώτης, ούτε ένας κάτοικος του παλιού δήμου Θερμαϊκού που θα δεχθεί αυτή την υποβάθμιση της ζωής του.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΟΛΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ!

drasi-politwn-thermaikos

Προηγούμενο άρθροΑπογραφή των στρατεύσιμων που έχουν γεννηθεί το 2002
Επόμενο άρθροΣφραγίστηκαν τα ναυπηγεία Θερμαϊκού – Με τροπολογία αναμένεται να δοθεί λύση
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ