hmerida-neoi

Το άγχος αποτελεί ένα γνώριμο και οικείο συναίσθημα για όλους τους ανθρώπους. Ουσιαστικά πρόκειται για μια παγκοσμίως γνωστή εμπειρία που λειτουργεί ως μηχανισμός προειδοποίησης με σκοπό να μας διευκολύνει να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες καταστάσεις που συναντάμε στη ζωή μας, θέτοντας τον οργανισμό σε κατάσταση ετοιμότητας. Υπό αυτή την έννοια, το άγχος αποτελεί ένα φυσιολογικό στοιχείο της αναπτυξιακής πορείας που οδηγεί από την εξάρτηση στην αυτονομία.

Ωστόσο, αυτός ο μηχανισμός δυσλειτουργεί όταν το βίωμα του άγχους είναι υπερβολικό σε ένταση, διαρκεί πέρα από την έκθεση σε κάποιο κίνδυνο και παρουσιάζεται σε καταστάσεις που είναι αντικειμενικά ακίνδυνες. Τότε το άγχος χάνει τη λειτουργικότητά του και μετατρέπεται σε στοιχείο που παρεμποδίζει την ομαλή προσαρμογή του ατόμου διότι, αντί να προετοιμάζει τον οργανισμό για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης, συνήθως τον προτρέπει στην αποφυγή της. Το αποτέλεσμα της συνεχούς αποφυγής των αγχογόνων καταστάσεων είναι η κορύφωση και η γενίκευση του άγχους ακόμη κι όταν απουσιάζουν τα ερεθίσματα που το προκαλούν.

Η Διαταραχή Πανικού και η Αγοραφοβία αποτελούν διαταραχές που κατατάσσονται σήμερα στις διαταραχές άγχους. Οι δυο αυτές ψυχοπαθολογικές καταστάσεις έχουν διακριτή συμπτωματολογία, όμως παρατηρούμε πολύ συχνά η εμπειρία ακόμα και μιας μόνο κρίσης πανικού να αποτελεί αφορμή για την εκδήλωση συμπτωμάτων αγοραφοβίας.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η εμπειρία μιας ή περισσοτέρων κρίσεων πανικού δεν αποτελεί από μόνη της ψυχική διαταραχή. Η λεγόμενη κρίση (ή προσβολή) πανικού αποτελεί ένα αιφνίδιο ξέσπασμα υψηλού άγχους που εκδηλώνεται με σωματικά συμπτώματα όπως αίσθημα δύσπνοιας, ναυτία, ταχυκαρδία, εφίδρωση κ.α., και μπορεί να συνοδεύεται από φόβο θανάτου, απώλειας ελέγχου ή επερχόμενης τρέλας. Η διέγερση αυτή του οργανισμού κορυφώνεται σε λίγα λεπτά και στη συνέχεια υποχωρεί. Μπορούμε να πούμε ότι κάποιος πάσχει από διαταραχή πανικού όταν τουλάχιστον μια κρίση πανικού ακολουθείται από επίμονη ανησυχία ότι θα υπάρξουν κι άλλες κρίσεις ή ανησυχία ότι αυτές θα έχουν σοβαρές ή καταστροφικές επιπτώσεις («μήπως τρελλαθώ», «μήπως πάθω έμφραγμα»),ή αν η συμπεριφορά του ατόμου αλλάζει ώς αποτέλεσμα της/των κρίσης/σεων πανικού (πχ αρχίζει να αποφεύγει καταστάσεις ή δραστηριότητες για να μην ξαναπάθει κρίση πανικού).

Η ψυχίατρος-ψυχοθεραπεύτρια Μυρτώ Μαρίνου και η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Σμυρνιά, σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Θερμαϊκού, θα μας μιλήσουν για το θέμα «Αγχος – Κρίσεις Πανικού- Αγοραφοβία – Κατάθλιψη – Τρόποι διαχείρισης & αντιμετώπισης».

Μια χρήσιμη προσέγγιση, με συμβουλές και τρόπους διαχείρισης του άγχους και στρές, που μετατρέπει πολλές φορές την εργασία και την καθημερινότητά μας ….σε απειλή.

Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στις 11 π.μ,

στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στους Νέους Επιβάτες

(Κτήριο ΚΕΠ Νέων Επιβατών, Λογοθέτου 1)

Είσοδος ελεύθερη

 

hmer

Προηγούμενο άρθροΓιορτή του Τσίπουρου στη Νέα Κερασιά
Επόμενο άρθροΝεκρό δελφίνι εντοπίστηκε στην Επανομή
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ