drasi-politwn-thermaikos-roma

ΚΑΥΣΕΙΣ – ΡΟΜΑ

Πριν από ένα περίπου μήνα, ο δήμαρχος κάλεσε τους επικεφαλής των παρατάξεων για να μας ενημερώσει στο θέμα των καύσεων ελαστικών και πλαστικών υλών στον καταυλισμό των Ρομά και την ανάγκη να παρθούν μέτρα για τον έλεγχο τους.

Ως επικεφαλής της ΔΡΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, ενημέρωσα τον δήμαρχο ότι η δημοτική μας παράταξη έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ότι προσωπικά είμαι μέλος της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ & ΘΕΡΜΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ. Άλλωστε τόσο εγω όσο και ο Κώστας Πριμεράκης είμαστε οι μόνοι δημοτικοί σύμβουλοι που γειτνιάζουμε περισσότερο με τον καταυλισμό, αφού μένουμε στο ανατολικό μέρος της Κάτω Περαίας. Στηρίξαμε την εμπλοκή της Εισαγγελίας, της Αστυνομίας και της Περιφέρειας στην επιχείρηση ελέγχου της παραβατικότητας και των καύσεων, με την προϋπόθεση ότι δεν θα θιγούν οι οικογένειες, που δεν παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά και έχουν παιδιά που πηγαίνουν στα σχολεία της περιοχής μας. Για το σκοπό αυτό εκδώσαμε και σχετική ανακοίνωση (και ίσως ήμασταν η μοναδική δημοτική παράταξη που το κάναμε, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που μας αναλογούν).

Ο δήμαρχος μας διαβεβαίωσε ότι για τις καύσεις και την παραβατική συμπεριφορά ευθύνονται οι ξένοι διερχόμενοι Ρομά, οι οποίοι έχουν στήσει τις παράγκες τους στον παλιό καταυλισμό των Ρομά που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι εκεί και οι οποίοι -όχι μόνο δεν θα πειραχτούν- αλλά θέλουν και οι ίδιοι να ελεγχθούν οι ξένοι, αλλοδαποί και διερχόμενοι Ρομά, γιατί καταπιέζονται και αυτοί από την δραστηριότητα τους. Μας ενημέρωσε ακόμη ότι μεγάλος αριθμός από τους παλιούς Ρομά έχει απομακρυνθεί από την περιοχή, για να διευκολυνθεί το έργο των Αρχών. Τέλος μας ενημέρωσε ότι στην προσπάθεια κατάσβεσης των εστιών που σιγοκαίνε, τα μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων που συνδράμουν στην προσπάθεια, έχουν ρίξει μεγάλο όγκο χωμάτων, με αποτέλεσμα να διακοπεί η οδική επικοινωνία του καταυλισμού με τον δήμο και γιαυτό τα παιδιά-Ρομά μεταφέρονται στα σχολεία μέσω της οδού που οδηγεί στο Μηδέν (διασταύρωση Επανομής).

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 16/10/2019 ο δήμαρχος αφού μας διαβεβαίωσε ότι:

Α) Έχουν σταματήσει οι καύσεις καλωδίων και άλλων πλαστικών υλών (γιαυτό και δεν βγαίνει πια μαύρος καπνός) και ότι ο λευκός καπνός που βλέπουμε καθώς και η διαχεόμενη μυρωδιά οφείλονται στις εστίες που έχουν αναπτυχθεί στο χώρο της παλιάς (παράνομης) χωματερής του αρχικού Δήμου, οι οποίες σιγοκαίνε, δεν μπορούν να κατασβεσθούν (είναι γνωστό το πρόβλημα και από άλλες χωματερές).

Β) Έχουν αποχωρήσει από την έκταση των 200 στρεμμάτων του Δήμου που κατείχαν οι 800 περίπου ξένοι ή διερχόμενοι Ρομά, επειδή δεν άντεξαν τους ελέγχους.

Γ) Έχουν απομείνει 2 οικογένειες από τους παλαιούς Ρομά (Καραγκούνη και Τσακίρη) οι οποίες διαβιούν σε μια έκταση 1,5 στρέμματος, στο απώτατο σημείο επαφής του Δήμου μας με τον Δήμο Θέρμης και μας ζήτησε να ψηφίσουμε υπέρ της διοικητικής αποβολής των 2 αυτών οικογενειών.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ζητήσαμε από τον δήμαρχο να μας εξηγήσει τους λόγους που ζητά την διοικητική αποβολή των 2 αυτών οικογενειών, αφού – όπως ο ίδιος μας διαβεβαίωσε – οι καύσεις ελαστικών και πλαστικών έχουν σταματήσει, οι 800 περίπου διερχόμενοι και αλλοδαποί Ρομά έχουν φύγει και τα 200 στρέμματα του καταυλισμού που γκρεμίστηκε, έχουν αποδοθεί και πάλι στον δήμο; Οι ισχυρισμοί του δημάρχου ότι ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος για σχολείο και πάρκο είναι τουλάχιστον αστείοι. Που θα γίνουν το σχολείο και το πάρκο; Μέσα στη χωματερή; Η αλήθεια είναι ότι πριν 10 και πάνω χρόνια είχαμε προσπαθήσει να προσφέρουμε αυτόν τον χώρο για να πάρουμε την έδρα του Διεθνούς Πανεπιστημίου, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε. Είναι ηλίου φαεινότερο λοιπόν ότι οι προβαλλόμενοι από την πλευρά του δημάρχου λόγοι είναι προσχηματικοί και τα κίνητρα της αποβολής θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού. Σε ένδειξη καλής προαίρεσης και χάριν του δημοκρατικού διαλόγου, δηλώσαμε ότι δεν θεωρούμε προσχηματικούς τους επικαλούμενος λόγους και του υπενθυμίσαμε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει απέναντι μας στην συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων.

Με βάση τα παραπάνω:
• Δηλώσαμε την ικανοποίηση μας για την παρέμβαση της Εισαγγελίας και την εντατικοποίηση των αστυνομικών ελέγχων, για την πάταξη της παραβατικής συμπεριφοράς από όπου κι αν προέρχεται και την αποτροπή επανεγκατάστασης των παραβατικών αυτών στοιχείων στην περιοχή μας.

• Ζητήσαμε τον διαχωρισμό του θέματος των καύσεων και της παραβατικής συμπεριφοράς των αλλοδαπών και διερχόμενων Ρομά, από τις ελάχιστες εναπομείνασες οικογένειες των Ρομά που διαβιούν 25 περίπου χρόνια σε έναν χώρο που ανήκει στους δυο Δήμους, Θερμαϊκού και Θέρμης, πίσω από την παλιά χωματερή του Δήμου μας.

• Δηλώσαμε ότι θα πρέπει να διευκολύνεται με κάθε τρόπο η φοίτηση των τσιγγανόπουλων στα σχολεία, γιατί η παιδεία είναι ο μοναδικός τρόπος ενσωμάτωσής τους στην κοινωνία. Μόνον έτσι έρχονται σε επαφή με άλλα πρότυπα και τους δίνεται η ευκαιρία της επιλογής. Η απομόνωση τους, τα περιορίζει στην κλειστή κοινωνία της φυλής τους, με αποτέλεσμα να αναπαράγουν τα πρότυπα της οικογένειας μέσα στην οποία μεγαλώνουν.

• Αναφερθήκαμε στην από 5/11/2018 παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος ζήτησε την συγκρότηση κοινού οργάνου από τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τους Δήμους Θερμαϊκού και Θέρμης, την Εισαγγελία και την Αστυνομία, περιγράφοντας αναλυτικά τις ενέργειες στις οποίες θα έπρεπε να προβούν σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία των Ρομά, για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση μετεγκατάστασης και ένταξης τους στην κοινωνία.

• Εκφράσαμε την αμφιβολία μας για την επιτυχή κατάληξη του μέτρου της διοικητικής αποβολής, δεδομένου ότι οι Ρομά είναι νομαδικός λαός και με τον τρόπο αυτό διαβιεί πάνω από 2.000 χρόνια. Για τον λόγο αυτό προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (άρθρα 3, 8 και 14) αλλά και από το Ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 2, παρ. 1 & 5), περαιτέρω δε στο άρθρο 21 παρ. 4 θεωρείται υποχρέωση της Πολιτείας η εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (συμπεριλαμβανομένων των Ρομά).

• Συμφωνήσαμε ότι οι συνθήκες διαβίωσης τους στην παλιά χωματερή είναι απάνθρωπες και θα πρέπει να μετεγκατασταθούν, πράγμα που θέλουν και οι ίδιοι.

• Θέσαμε το πολύ απλό ερώτημα: Από την στιγμή που το αίτημα της διοικητικής αποβολής δεν υποβάλλεται από κοινού με τον Δήμο Θέρμης, ακόμη κι αν γίνει δεκτό από τα δικαστήρια, ποιό θα είναι το ουσιαστικό κέρδος, αφού θα έχουν την δυνατότητα να φύγουν από το κομμάτι της γης που ανήκει σε μας και να περάσουν στο υπόλοιπο, που ανήκει στον Δήμο Θέρμης;

Στην δευτερολογία του ο δήμαρχος, αντί να απαντήσει επί της ουσίας, κατέφυγε στην εκφώνηση ενός ακραία ρατσιστικού λόγου, στον οποίο μας είπε ότι δεν λογαριάζει κανέναν Συνήγορο του Πολίτη, ότι οι Ρομά δεν είναι ευπαθής ομάδα, ότι ζουν σε βιλάρες πρώτες στο κύμα, δήλωσε ότι δεν πηγαίνει κανένα από τα παιδιά τους στα σχολεία (πώς θα μπορούσαν άλλωστε, αφού αθέτησε το λόγο του, έκλεισε τους δρόμους και δεν στέλνει αυτοκίνητο για να τα μεταφέρει), ότι δεν θα αφήσει τον «λαό του» να ζει κάτω από την καταχνιά σε ένα ανθυγιεινό περιβάλλον (που παρ’ όλα αυτά διαβεβαίωσε το Δ.Σ. ότι οι καύσεις έχουν σταματήσει και ο λευκός καπνός που συνεχίζει να βγαίνει, οφείλεται στις εστίες της χωματερής που δεν μπορεί να σβήσει) και ότι θα συνεχίσει τον άγονα του για να μην μείνει ούτε ένας από αυτούς στον καταυλισμό τους.

Κάποιος από το περιβάλλον του θα έπρεπε να είχε προστατέψει τον κ Τσαμασλή από τέτοιου είδους εκφράσεις. Τα περί του «λαού μου» και «αγώνα μου» παραπέμπουν σε άλλες πολύ ζοφερές εποχές. Δεν θα τα μεταφράσω στην πρωτότυπη γλωσσική απόδοση τους, γιατί ακόμη και αναγραφή τους προκαλεί ντροπή κι ανατριχίλα!

Σε επίρρωση των παραπάνω, όμως, ζήτησε και έλαβε τον λόγο ως εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία του Περιβάλλοντος ο κ Γρουσουζάκος (πρόεδρος του Συνδέσμου Απόστρατων Αξιωματικών), ο οποίος αφού εκφώνησε έναν επίσης ακραίο λόγο, κλείνοντας ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ τους Δημοτικούς Συμβούλους, ότι όποιος διαφωνήσει με την εισήγηση του δημάρχου, «ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ!» Στο φαντασιακό του κόσμο, ο καθένας μπορεί να πιστεύει ότι είναι, όποιος θέλει. Στην πραγματική ζωή όμως, θα πρέπει να προσέχει την εκφορά του λόγου του.

Η όλη σκηνή θα μπορούσε να είναι γελοία, αν δεν ήξερε κάποιος τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε. Ο κ Γρουσουζακος πριν λίγες μέρες έδωσε εντολή μέσω fb στα μέλη της Κίνησης Πολιτών να «φερθούν έξυπνα» και να μην συνεχίσουν να ανεβάζουν ρατσιστικά σχόλια, για να πετύχουν τον στόχο τους… Περιττό να αναφέρω ότι, όταν ξεκίνησε η Κίνηση Πολιτών, εγγραφήκαμε σ’ αυτήν άνθρωποι από όλες τις πολιτικές παρατάξεις, γιατί μας ένωνε η επιθυμία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Στο συντονιστικό όργανο μετείχαν μεταξύ άλλων η καθηγήτρια Σοφία Βασιλειάδου, γνωστή για τις περιβαλλοντικές ανησυχίες της, όπως και άλλοι άνθρωποι με δημοκρατικά ιδεώδη (όπως η κ Γκινούδη), οι οποίοι αποχώρησαν από το συντονιστικό της ομάδας, όταν αυτή καταλήφθηκε από ανθρώπους με ξεκάθαρα ρατσιστική ιδεολογία.

Δεν με ενόχλησε τόσο η συμπεριφορά του κ Γρουσουζάκου, όσο η έλλειψη προστασίας από την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν έχει δικαίωμα κανένας να απειλεί τους αιρετούς εκπροσώπους του Δήμου και μάλιστα μέσα στην καρδιά της λήψης των αποφάσεων και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να μένει απαθής! Ίσως να μην αντιλήφθηκε το μέγεθος της προσβολής ή ακόμη και να θεώρησε «γραφική» την όλη παρουσία. Όφειλε, όμως σε κάθε περίπτωση, να περιφρουρήσει τον χώρο και να διασφαλίσει την ελεύθερη έκφραση της βούλησης των μελών του, ανεξάρτητα από την παράταξη με την οποία εξελέγη. Πιό ακάλυπτος δεν ένιωσα ποτέ. Δουλεύω από τα 18 μου χρόνια. Σπούδασα δουλεύοντας. Δεν μου χαρίστηκε τίποτα στη ζωή. Αγωνίστηκα και το κέρδισα και δεν δίστασα ποτέ να βγάλω τη γλώσσα μου σε κάθε εξουσία που αμφισβήτησε την ελευθερία της βούλησης μου…

Η απόφαση πάρθηκε με 30 ψήφους υπέρ και 3 κατά, την δική μου, του Πάνου Μήλιου και της κας Μώραλη. Έκτοτε έχουμε γίνει στόχος πολλών αρνητικών σχολίων. Προσωπικά νιώθω περήφανος που 3 άνθρωποι σηκώσαμε το βάρος της άρνησης. Άλλωστε η πλειοψηφία μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση διοίκησης, ποτέ όμως δεν αποτέλεσε απόδειξη δικαίου…

Υ.Γ. 1
Καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ότι οι εδώ εγκατεστημένοι Ρομά απογράφηκαν στην απογραφή του 2011 ως μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Θερμαϊκού με εντολή του τότε Γεν. Γραμματέα του Δήμου κ. Κεραμιδάκη, όταν την διοίκηση του Δήμου είχε η δημοτική παράταξη που τον διοικεί και σήμερα, αλλά με άλλον επικεφαλής. Τότε ο Δήμος μας ανήκε στους μικρούς δήμους και για να περάσει στους μεσαίους δήμους της χώρας έπρεπε να ξεπεράσει το όριο των 50.000 κατοίκων. Με το τέχνασμα αυτό γίναμε 50.102! Έτσι αυξήθηκε ο αριθμός των αντιδημάρχων καθώς και οι αμοιβές του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων! Η ίδια δημοτική παράταξη έρχεται σήμερα και ζητάει την αποβολή τους.

Υ.Γ. 2
Αν δεν με απατά η μνήμη μου και η παράνομη χωματερή έργο της ίδιας δημοτικής παράταξης είναι…

Αν κάνω λάθος, ας με διαψεύσουν!

Γιώργος Χατζηβαλάσης

Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης Δήμου Θερμαϊκού ”Δράση Πολιτών”

Προηγούμενο άρθροΕγκαινιάστηκε το πρώτο ΚΔΑΠ για ΑμεΑ στον δήμο Θερμαϊκού
Επόμενο άρθροΙερά Αγρυπνία επί τη εορτή του Αγίου Δημητρίου στο Αγγελοχώρι
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ