Μια 19χρονη κοπέλα από την Βουλγαρία είναι η θλιβερή πρωταγωνίστρια υπόθεσης παιδικής πορνογραφίας με θύματα την 5χρονη αδελφή της και άλλα δυο 16χρονα κορίτσια. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr όλα εξελίχθηκαν σε περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και έπεσαν στην αντίληψη της Europol που ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές.

Όπως διαπιστώθηκε, η 19χρονη φωτογράφιζε γυμνή την 5χρονη ετεροθαλή αδελφή της και τα δυο 16χρονα κορίτσια και πουλούσε στο σκοτεινό διαδίκτυο τις φωτογραφίες από 15 έως 20 ευρώ και τα βίντεο 30 ευρώ. Η μητέρα της 19χρονης στο άκουσμα της είδησης έπαθε σοκ και λιποθύμησε.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην επιχείρηση που έγινε στις 12 Ιουνίου συνελήφθη η 19χρονη για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια και πορνογραφία ανηλίκων, μέσω διαδικτύου και νομοθεσίες περί όπλων και ναρκωτικών.

Η έρευνα που έγινε στο σκοτεινό διαδίκτυο ή αλλιώς Dark Web (δείτε παρακάτω) , αποκάλυψε την φρίκη. Βρήκαν υλικό πορνογραφίας ανηλίκων (47 φωτογραφίες και 11 βίντεο) στο οποίο συμμετέχει η 19χρονη και η 5χρονη και οι δυο 16χρονες. Οι αστυνομικοί αναγνώρισαν και τα τρία παιδιά που είχαν πέσει θύματα της αδίστακτης 19χρονης η οποία γύριζε και συμμετείχε στα βίντεο και τις φωτογραφίες και τα πουλούσε στο ίντερνετ. Πρόκειται για την 5χρονη αδελφή της 19χρονης ενώ τα δυο 16χρονα κορίτσια είναι ελληνικής καταγωγής.

Το πρωί της 12ης Ιουνίου οι αστυνομικοί εισέβαλλαν στο σπίτι της και σε άλλα 4 σπίτια και βρήκαν: 4 κινητά, ένα τάμπλετ, έξι σκληρούς δίσκους, 2 φωτογραφικές μηχανές, 4 λαπτοπ, 2 κάρτες σύνδεσης για κινητά, μια τραπεζική κάρτα ένα στιλέτο, ένα όπλο, φυσίγγια και τσιγαριλίκια. Το στιλέτο, το πυροβόλο όπλο, το κουτί με τα φυσίγγια και τα τσιγαριλίκια, βρέθηκαν στο σπίτι Έλληνα στο οποίο η 19χρονη έμενε προσωρινά.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Ανακριτή.

Τι είναι το Dark Web?

Πέρα από τον κόσμο του διαδικτύου που βλέπουμε και χρησιμοποιούμε καθημερινά, υπάρχει και ένας άλλος, αθέατος κόσμος, άγνωστος στο ευρύ κοινό, όπου οι διευθύνσεις αλλάζουν κάθε λεπτό και οι εγκληματίες εμπορεύονται τα πάντα, από ναρκωτικά μέχρι ανθρώπινες ζωές.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη λειτουργία του Darknet, μπορούμε να φανταστούμε το διαδίκτυο ως ένα τεράστιο παγόβουνο, η κορυφή του οποίου περισσεύει ελάχιστα από τη θάλασσα ενώ ο τεράστιος όγκος του κρύβεται στο βυθό. Σε αυτή την περίπτωση η μύτη του παγόβουνου είναι οι ιστοσελίδες που χρησιμοποιούμε καθημερινά όπως το Google και το Youtube, αλλά μία τεράστια σωρεία πληροφοριών και ιστοσελίδων κρύβεται στο βυθό και δεν είναι προσβάσιμη από τα συμβατικά browsers.

dark-web

Οπως αναφέρει σε σχετικό της άρθρο η εφημερίδα Καθημερινή, το σκοτεινό διαδίκτυο, γνωστό και ως Darknet, παρέχει ανωνυμία στους χρήστες, ευνοώντας έτσι κάθε λογής παράνομες αγοραπωλησίες.

Από τις έκνομες δραστηριότητες που βρίσκει κανείς συχνά στο Darknet, ψηλά στη λίστα βρίσκεται η διακίνηση παιδικής πορνογραφίας, ναρκωτικών, όπλων, κλεμμένων πιστωτικών καρτών και πλαστών ταυτοτήτων.

123

Προκειμένου να «κρύβεται» από το FBI, το Darknet χρησιμοποιεί ένα δίκτυο από σέρβερ, που βασίζονται σε τεχνολογίες κρυπτογράφησης για να ανταλλάσσουν δεδομένα. Η πιο διαδεδομένη τεχνολογία γι’ αυτό τον σκοπό είναι το Tor (The onion router), το οποίο, όπως αναφέρει η Καθημερινή, αναπτύχθηκε αρχικά από το Ερευνητικό Εργαστήριο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, για την προστασία των στρατιωτικών επικοινωνιών και μπορεί να καμουφλάρει τον σέρβερ που το φιλοξενεί.

Το κέρδος είναι επίσης βασική αιτία που οι περισσότερες από αυτές τις ιστοσελίδες εμφανίστηκαν μετά τον περασμένο Οκτώβριο και παρά τη σύλληψη τότε από το FBI του ανθρώπου που φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από το Silk Road, -«μια από τις πιο εξελιγμένες online “μαύρες αγορές”» όπως έχει χαρακτηρισθεί. Κι αυτό γιατί, με βάση τη δικογραφία, τα έσοδα του Silk Road μέσα σε λιγότερο από 3 χρόνια λειτουργίας άγγιξαν τα 80 εκατομμύρια δολάρια, από την προμήθεια που χρέωνε για κάθε αγοραπωλησία. Μάλιστα, οι συναλλαγές που έγιναν στο διάστημα λειτουργίας του σάιτ φαίνεται πως ξεπέρασαν τα 1,2 δισ. δολ.

Πάντως, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές σε όλο τον κόσμο, το Σκοτεινό Διαδίκτυο κάνει πιο δύσκολη την αντιμετώπιση του online εγκλήματος, όχι όμως και αδύνατη. Eτσι, ενώ ο κατηγορούμενος ως διαχειριστής του Silk Road περιμένει να δικασθεί, αντιμετωπίζοντας ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 30 ετών, τον Φεβρουάριο εξαρθρώθηκε μια ακόμη online «μαύρη αγορά», η Utopia, με τη σύλληψη πέντε υπόπτων από την ολλανδική και τη γερμανική αστυνομία.

Πάγια τακτική είναι οι αρχές να μην αποκαλύπτουν τι είδους ηλεκτρονικά «αντίμετρα» επιστρατεύουν – στην περίπτωση του Silk Road, ο εκπρόσωπος του FBI αναφέρθηκε απλώς σε «ανθρώπινα λάθη» που οδήγησαν στα ίχνη του διαχειριστή του. Από την άλλη μεριά, οι αρχές εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι τα εγκλήματα στον online κόσμο αφήνουν ίχνη και στον πραγματικό: για την εξάρθρωση του Utopia, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της ολλανδικής αστυνομίας, αστυνομικοί υποδύθηκαν τους «πελάτες», αγοράζοντας ναρκωτικά και όπλα. «Η επιχείρηση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως κανείς δεν μπορεί να ξεγλιστρήσει, επειδή χρησιμοποιεί το Tor», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Μπορεί το Darknet να έρχεται στην επικαιρότητα συνήθως με αφορμή αστυνομικές επιχειρήσεις που έχουν στο στόχαστρο «μαύρες αγορές» σαν το Silk Road, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως είναι απλώς το online ανάλογο του πραγματικού υποκόσμου. «Το Σκοτεινό Διαδίκτυο έχει και μία εξαιρετικά σημαντική “φωτεινή” πλευρά, εξασφαλίζοντας την ελευθερία της έκφρασης σε ανθρώπους που ζουν σε απολυταρχικά καθεστώτα και βοηθώντας να έρθουν στο φως συνταρακτικά ντοκουμέντα, χωρίς τον φόβο όσων τα διέρρευσαν πως θα διωχθούν ποινικά», σημειώνει ο Brad Chacos από το περιοδικό PC World.

Ενδεικτικά, στο Darknet έχουν κατά καιρούς φιλοξενηθεί αντίγραφα του GlobalLeaks και του Wikileaks, ενώ το περιοδικό New Yorker έχει δημιουργήσει το Strongbox, μια υπηρεσία στο Σκοτεινό Διαδίκτυο που εγγυάται ανωνυμία σε όσους θελήσουν να επικοινωνήσουν με τους συντάκτες του με μεγαλύτερη ασφάλεια από αυτήν που προσφέρουν τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία. Επίσης, η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» συμβουλεύει τα μέλη της να το χρησιμοποιούν για να έρχονται σε επαφή με τις πηγές τους, στην περίπτωση που θέλουν να διασφαλίσουν πως θα μείνει μυστική η ταυτότητα όσων επικοινωνούν.

Παράλληλα, σε εργαλεία και υπηρεσίες που βασίζονται στο Tor βρίσκουν «καταφύγιο» απλοί χρήστες που θέλουν να παρακάμψουν τα «φίλτρα» ιντερνετικής λογοκρισίας στη χώρα τους και, όπως είναι φυσικό, πολιτικοί ακτιβιστές. Ετσι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του The Tor Project, το Darknet κατακλύσθηκε από μπλογκ κατά τη διάρκεια της «Αραβικής Ανοιξης», από ανθρώπους που συμμετείχαν στις εξεγέρσεις και ήθελαν να μεταφέρουν στο εξωτερικό τη μαρτυρία τους. Δυνατότητες που, όπως σημειώνει ο συντάκτης του PC World, δεν θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα, αν το Σκοτεινό Διαδίκτυο δεν προσέφερε ένα επίπεδο ασφάλειας το οποίο δυστυχώς το κάνει ελκυστικό και σε εγκληματίες.

Κατηγορίες:
Προηγούμενο άρθροΔιασωστικό Ναυαγοσωστικό Σεμινάριο στον Ποταμό από τον ΟΦΚΑΘ
Επόμενο άρθροLibra: Αυτό είναι το κρυπτονόμισμα που πρόκειται να λανσάρει το Facebook
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ