epidothsh

Θέμα ημερών είναι η υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών για την υλοποίηση του προγράμματος στέγασης, όσον αφορά το σκέλος της επιδότησης ενοικίου για περίπου 300.000 οικογένειες. Από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) γίνονται μάλιστα οι τελικές δοκιμές ώστε να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα υποδοχής των ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Η καθυστέρηση στην οριστικοποίηση του διάδοχου σχήματος του νόμου Κατσέλη κρατάει, για την ώρα, πίσω και το συγκεκριμένο πρόγραμμα για το επίδομα ενοικίου, όμως από το υπουργείο Εργασίας έχουν ξεκαθαρίσει ότι τα ποσά της επιδότησης θα δοθούν στους δικαιούχους αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν το σκέλος της επιδότησης ενοικίου, και ήδη αποδεσμεύτηκαν με απόφαση από το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή του. Επιπλέον 100 με 150 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν για την επιδότηση της δόσης δανείου που σχετίζεται με την πρώτη κατοικία. Το ποσό της επιδότησης, σύμφωνα με την ΚΥΑ που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί, θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Συγκεκριμένα, για μονοπρόσωπο νοικοκυριό το επίδομα θα είναι 70 ευρώ τον μήνα, ενώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού θα υπάρχει προσαύξηση κατά 1/2, δηλαδή κατά 35 ευρώ τον μήνα.

Συγκεκριμένα, το ποσό του επιδόματος ενοικίου για τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια χορήγησης, διαμορφώνεται, ως εξής:

  • Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ.
  • Για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη: 105 ευρώ.
  • Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη: 140 ευρώ.
  • Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη: 175 ευρώ.
  • Για νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη & άνω: 210 ευρώ.

Τα κριτήρια και τα ποσά

Το συνολικό ετήσιο εισόδημα του μονοπρόσωπου νοικοκυριού για την ένταξη στο πρόγραμμα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ, ενώ η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό. Σε αυτή την περίπτωση το νοικοκυριό θα λαμβάνει 70 ευρώ μηνιαίως, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ένα νοικοκυριό με δύο μέλη, με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως τις 10.500 ευρώ και όριο ακίνητης περιουσίας έως τις 135.000 ευρώ, δικαιούται να λάβει 105 ευρώ, μηνιαίως.

Το ποσό των 140 ευρώ δικαιούται να λάβει νοικοκυριό που αποτελείται από τρία μέλη, όταν το συνολικό ετήσιο εισόδημά του ανέρχεται έως τις 14.000 ευρώ και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη, με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως τις 17.500 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως τις 165.000 ευρώ, θα λαμβάνει μηνιαία επιδότηση 175 ευρώ.

Τέλος, νοικοκυριό το οποίο αποτελείται από πέντε μέλη και άνω, με συνολικό ετήσιο εισόδημα έως τις 21.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως τις 180.000 ευρώ, θα λαμβάνει 210 ευρώ, μηνιαίως.

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων, μετοχών, ομολόγων, κ.λπ., ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στο ποσό των 21.000 ευρώ.

Πηγές από το υπουργείο Εργασίας επεσήμαιναν ότι η κλιμάκωση που επιλέχθηκε δίνει έμφαση στο παιδί, το οποίο αντιμετωπίζεται ως ενήλικος, ενώ ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα. Συγκεκριμένα, στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα. Το ίδιο συμβαίνει και για τα νοικοκυριά με απροστάτευτα παιδιά, για τα οποία ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Προσοχή όμως. Το ανώτατο όριο της επιδότησης είναι τα 210 ευρώ μηνιαίως.

Προκειμένου ο δικαιούχος να υποβάλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα πρέπει να έχει καταθέσει στην εφορία το μισθωτήριο συμβόλαιο.

Το επίδομα, που είναι αφορολόγητο, θα καταβάλλεται κάθε μήνα. Ειδικά όμως για την πρώτη καταβολή του 2019, θα καταβληθούν όλα τα μηνιαία επιδόματα που αναλογούν από την 1η Ιανουαρίου.

Προηγούμενο άρθροΤο νέο καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας
Επόμενο άρθροΠοιους αφορά η ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών σε 120 δόσεις
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ