thermaikos-info-team

Ο ορισμός των Αντιδημάρχων – Η μεταγραφή συμβούλου σε άλλη παράταξη – Η συνένωση (!) παρατάξεων – Ορισμός Δημάρχου ακόμη και από την…δεύτερη παράταξη

Οι πρώτες δημοτικές εκλογές με τον Νόμο του «Κλεισθένη» φέρνουν και μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα στην διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού από την 1η Σεπτεμβρίου που αναλαμβάνει καθήκοντα η νέα δημοτική αρχή υπό τον κ. Γιώργο Τσαμασλή.

Η απλή αναλογική στην κατανομή των εδρών από την πρώτη Κυριακή των εκλογών στις 26 Μαΐου – όπως αναμενόταν – είχε σαν αποτέλεσμα στον Δήμο Θερμαϊκού όπως και σε πολλούς άλλους  Δήμους να αναδειχθούν Δήμαρχοι ως επικεφαλείς παρατάξεων οι οποίες θα έχουν την μειοψηφία των δημοτικών συμβούλων.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά τον Δήμο Θερμαϊκού ο Δήμαρχος (Τσαμασλής) δεν θα ελέγχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο καθώς θα έχει λιγότερους συμβούλους από την παράταξη ο επικεφαλής (Μαυρομάτης) της οποίας ήρθε δεύτερος στις επαναληπτικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται πως στον Δήμο Θερμαϊκού ο κ. Τσαμασλής εξέλεξε 10 συμβούλους σε σύνολο και ο κ. Μαυρομάτης 11 (σε σύνολο 33)

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού έχει συνολικά 33 μέλη τα οποία κατανέμονται σε τρεις Δημοτικές Ενότητες (Επανομής, Θερμαϊκού και Μηχανιώνας).

Σε αυτό εκπροσωπούνται και οι οκτώ συνδυασμοί που έλαβαν μέρος στις εκλογές.

Ο συνδυασμός «Θερμαγικός» με επικεφαλής τον Γιώργο Τσαμασλή ο οποίος εξελέγη δήμαρχος εκλέγει 10 δημοτικού συμβούλους:

Δημοτική Ενότητα Επανομής

1) ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΑΝΤΩΝΙΟΥ 773
2) ΠΑΣΧΑΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 687
3) ΤΖΙΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ 615

Δημοτική Ενότητα Θερμαϊκού

4) ΤΡΟΚΑΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 677
5) ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΘΩΜΑ 654
6) ΜΠΑΡΜΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΣΤΕΦΑΝΟΥ 615
7) ΖΑΡΙΦΕ ΠΑΛΙΟΥΡΑ ΕΥΤΥΧΙΑ (ΕΦΗ) του ΘΕΟΔΩΡΟΥ 484
8) ΠΑΡΙΣΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ (ΤΕΛΗΣ) του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ 372

Δημοτική Ενότητα Μηχανιώνας

9) ΚΟΥΤΟΥΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ 853
10) ΜΙΣΑΛΕΜΗΣ ΙΩΣΗΦ του ΑΛΙ 700

Ο συνδυασμός «Θερμαϊκός Νέα Πορεία» με επικεφαλής τον Γιάννη Μαυρομάτη εκλέγει 11 δημοτικού συμβούλους:

Δημοτική Ενότητα Επανομής

1) ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ (ΠΑΤΤΗ) του ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ 1191
2) ΖΑΒΕΡΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ 629

Δημοτική Ενότητα Θερμαϊκού

3) ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ, επικεφαλής
4) ΓΙΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ 942
5) ΜΠΙΡΟΣ ΘΩΜΑΣ (ΜΑΚΗΣ) του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 541
6) ΑΔΑΜΙΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ (ΣΠΥΡΟΣ) του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 536
7) ΜΗΛΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 480

Δημοτική Ενότητα Μηχανιώνας

8) ΣΑΜΑΚΟΒΛΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ (ΆΓΓΕΛΟΣ) του ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ 1260
9) ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΦΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (ΚΑΤΕΡΙΝΑ) του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 889
10) ΠΑΖΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ (ΘΡΑΣΟΣ) του ΧΡΗΣΤΟΥ 854
11) ΧΑΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΑΣ (ΜΑΚΗΣ) του ΦΙΛΙΠΠΟΥ 720

Ο συνδυασμός «Συμμετέχω Θερμαϊκός» με επικεφαλής τον Θόδωρο Τζέκο εκλέγει 4 δημοτικού συμβούλους:

Δημοτική Ενότητα Επανομής

1) ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΖΕΚΟΣ, επικεφαλής
2) ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ 371

Δημοτική Ενότητα Θερμαϊκού

3) ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΚΑΛΛΙΤΣΑ του ΧΡΗΣΤΟΥ 169

Δημοτική Ενότητα Μηχανιώνας
4) ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ 186

Ο συνδυασμός «Δράση Πολιτών» εκλέγει τον επικεφαλής Γιώργο Χατζηβαλάση στη Δημοτική Ενότητα Θερμαϊκού και τον ΜΗΛΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 272, επίσης στη Δημοτική Ενότητα Θερμαϊκού.

Ο συνδυασμός «Θερμαϊκός Παγκόσμια Πόλη» εκλέγει τον επικεφαλής Σίμο Καψάλα στη Δημοτική Ενότητα Μηχανιώνας και τον ΠΡΙΜΕΡΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ του ΑΧΙΛΛΕΑ 137 στη Δημοτική Ενότητα Θερμαϊκού.

Ο συνδυασμός «Όλοι μαζί για τον Θερμαϊκό» εκλέγει τον επικεφαλής Νίκο Παράσχου στη Δημοτική Ενότητα Θερμαϊκού και τον ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΓΕΩΡΓΙΟ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 213 επίσης στη Δημοτική Ενότητα Θερμαϊκού.

Ο συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση» εκλέγει την επικεφαλής Ντίνα Μώραλη στη Δημοτική Ενότητα Θερμαϊκού.

Ο συνδυασμός «Το Μέλλον… Τώρα» εκλέγει τον επικεφαλής Δημήτρη Καπλάνη στη Δημοτική Ενότητα Θερμαϊκού.

Σύμφωνα με κάποιους, αυτοί οι Δήμοι που παρουσιάζουν τέτοιο φαινόμενο (και δεν είναι λίγοι στη χώρα) από την 1η Σεπτεμβρίου ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι με πιθανή «ακυβερνησία» ή με φαινόμενα υπόγειων δοσοληψιών και εκβιασμών καθώς οι Δήμαρχοι θα εξαρτώνται από τις ισχυρές και ανίσχυρες παρατάξεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να σχηματίσουν πλειοψηφίες και να εγκρίνουν όχι μόνο σημαντικά έργα αλλά ακόμα και επισκευές οδοστρώματος ή και γενικότερα θέματα εφαρμογής του προγράμματος το οποίο εξήγγειλαν προεκλογικά.

Σύμφωνα με άλλους και με το «πνεύμα» του νόμου του «Κλεισθένη», με τον τρόπο αυτό δίδεται ένα τέλος στο «Δημαρχοκεντρικό» σύστημα και ευνοούνται οι συνέργειες μεταξύ των παρατάξεων ή ακόμη και των δημοτικών συμβούλων.

Πως όμως ο Νόμος 4555 που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 5 Ιουλίου 2018 «ευνοεί» αυτές τις συνεργασίες;

Ορισμός αντιδημάρχων απ’ όλες τις δημοτικές παρατάξεις (Άρθρο 68)

Το δήμαρχο επικουρούν οι αντιδήμαρχοι. Αντιδήμαρχοι είναι οι σύμβουλοι που ορίζει ο δήμαρχος και στους οποίους μεταβιβάζει την άσκηση αρμοδιοτήτων καθ` ύλην και κατά τόπο. Οι κατά τόπον αρμοδιότητες ασκούνται στα όρια μιας ή περισσότερων δημοτικών ενοτήτων της παραγράφου 1 του άρθρου 2.
Αντιδήμαρχος δεν μπορεί να οριστεί σύμβουλος που ανήκει σε διαφορετική δημοτική παράταξη από αυτή του δημάρχου, εάν ο ορισμός δεν εγκριθεί από την πλειοψηφία των συμβούλων της παράταξης στην οποία ανήκει ο σύμβουλος αυτός.

Με απλά λόγια, ο Δήμαρχος θα έχει την δυνατότητα να έρθει σε συμφωνία με τους επικεφαλείς των άλλων παρατάξεων και να ορίσει ως Αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και από αυτές τις παρατάξεις προκειμένου να εφαρμοστεί ένα κοινό πρόγραμμα άσκησης δημοτικής πολιτικής. Μόνη προϋπόθεση ο ορισμός των συγκεκριμένων Αντιδημάρχων να εγκριθεί από την πλειοψηφία των συμβούλων της παράταξης στην οποία ανήκουν.

Επίσης, αναμορφώνεται ο αριθμός των αντιδημάρχων με βάση τον πληθυσμό κάθε Δήμου, ενώ προβλέπεται αύξηση του αριθμού των αντιδημάρχων σε Δήμους που προήλθαν από συνένωση, ανάλογα με τον αριθμό των Δημοτικών Ενοτήτων.

Αλλαγή παράταξης αλλά και συνένωση παρατάξεων (Άρθρο 73)

Και όμως ο «Κλεισθένης» δίνει την δυνατότητα σε δημοτικό σύμβουλο που ανεξαρτητοποιείται ή διαγράφεται από την παράταξη με την οποία εκλέχθηκε, να ενταχθεί σε άλλη παράταξη – με σχετική δήλωσή του προς το προεδρείο του Δ.Σ., η οποία υπογράφεται από το ίδιο και τα 2/3 τουλάχιστον των μελών της παράταξης στην οποία προσχωρεί, εφόσον αυτή έχει περισσότερα από 3 μέλη ή από όλα τα μέλη, εφ’ όσον αυτή έχει λιγότερα από 3 μέλη.

4. Μέλος του δημοτικού συμβουλίου μπορεί με γραπτή δήλωσή του προς το προεδρείο να ανεξαρτητοποιηθεί από τη δημοτική παράταξη, με την οποία έχει εκλεγεί.
5. Εάν η δημοτική παράταξη έχει τουλάχιστον τρία (3) μέλη, με αιτιολογημένη απόφαση και με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) αυτών, είναι δυνατόν να διαγραφεί σύμβουλος, ο οποίος είναι μέλος της.
6. Μέλος του δημοτικού συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την παράταξή του, μπορεί να ενταχθεί σε άλλη, με γραπτή δήλωση που υποβάλλεται στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου και υπογράφεται από τον ίδιο και τα δύο τρίτα (2/3) τουλάχιστον των μελών της παράταξης στην οποία προσχωρεί, εφόσον αυτή έχει τουλάχιστον τρία (3) μέλη, ή από όλα τα μέλη της παράταξης στην οποία προσχωρεί, εφόσον αυτή έχει λιγότερα από τρία (3) μέλη.

Και το αποκορύφωμα είναι η δυνατότητα παρατάξεων να συνενωθούν και να δημιουργήσουν νέα παράταξη!

7. Υφιστάμενες παρατάξεις μπορούν να συνενωθούν σχηματίζοντας νέα παράταξη, με γραπτή δήλωση προς το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου, την οποία υπογράφει το σύνολο των μελών των συνενούμενων παρατάξεων.

Στην πράξη ο Νόμος ευνοεί «μεταγραφές» συμβούλων από παράταξη σε παράταξη καθώς και την δυνατότητα π.χ. της παράταξης του Δημάρχου που έχει μειοψηφία να συνενωθεί με άλλη ή άλλες παρατάξεις σε μιαν νέα παράταξη η οποία θα έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

Δήμαρχος και από την δεύτερη παράταξη! (Άρθρο 69)

Αξιοσημείωτο είναι επίσης και η πρόβλεψη του άρθρου 69 σύμφωνα με την οποία «αν η θέση του δημάρχου κενωθεί για οποιονδήποτε λόγο, το δημοτικό συμβούλιο εκλέγει νέο δήμαρχο, μεταξύ των συμβούλων που έχουν εκλεγεί με τον πρώτο ή δεύτερο σε ψήφους συνδυασμό.»
Δηλαδή δίδεται η δυνατότητα σε περίπτωση παραίτησης του Δημάρχου, να εκλεγεί Δήμαρχος, όχι από τον συνδυασμό που ήρθε πρώτος ή από τον συνδυασμό που εξέλεξε Δήμαρχο στις επαναληπτικές εκλογές, αλλά από τον δεύτερο συνδυασμό.

Επιπλέον να σημειωθεί πως ο Νόμος στο άρθρο 71 αναφορικά με την ανάδειξη του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου ορίζει τα εξής:

α) Ο πρόεδρος προέρχεται από την παράταξη του εκλεγέντος δημάρχου, είτε αναδείχθηκε πρώτη είτε δεύτερη σε εκλογική δύναμη.
β) Ο αντιπρόεδρος προέρχεται από την παράταξη που αναδείχθηκε, αντίστοιχα, δεύτερη ή πρώτη σε εκλογική δύναμη, αλλά δεν ανέδειξε τον δήμαρχο.
γ) Ο γραμματέας προέρχεται από την τρίτη σε εκλογική δύναμη παράταξη.

Το αν οι προβλέψεις αυτές του “Κλεισθένη” θα εφαρμοστούν προκειμένου να μην οδηγηθεί ο Δήμος Θερμαϊκού σε “τέλμα” μάλλον θα φανεί είτε στην διάρκεια του καλοκαιριού, είτε με την έναρξη της θητείας της νέας δημοτικής αρχής από την 1η Σεπτεμβρίου, αν και δυνατότητα αλλαγών και συμπράξεων υπάρχει και στην διάρκεια της θητείας που λήγει τον Δεκέμβριο του 2023.

Με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των τελικών αποτελεσμάτων από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, το thermaikos.news συγχαίρει όλους τους υποψηφίους, όλων ανεξαιρέτως των παρατάξεων, τόσο αυτούς που εκλέχτηκαν όσο και αυτούς που δεν εκλέχτηκαν για τον αγώνα τους.

Επίσης ευχαριστούμε τους χιλιάδες πολίτες του Δήμου Θερμαϊκού, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν την γρήγορη κι έγκυρη ενημέρωση τους, από τον διαδικτυακό τόπο ”ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΙΚΟ” στην διεύθυνση http://thermaikos.news όλο αυτό το διάστημα, τόσο προεκλογικά όσο και κατά την διάρκεια των δύο εκλογικών αναμετρήσεων και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα καθώς μας ανέδειξαν πρώτους στην τοπική ενημέρωση.

Μια ευχάριστη έκπληξη καταγράφηκε τις ημέρες των εκλογών και ιδιαίτερα από την στιγμή που το thermaikos.news, ξεκίνησε ζωντανά και σε πραγματικό χρόνο την ενημέρωση των αποτελεσμάτων καθώς η επισκεψιμότητα της σελίδας μας κατέγραψε νέα υψηλά ρεκόρ.

Είμαστε ευγνώμονες για την εμπιστοσύνη που μας δείξατε κι εγγυόμαστε ότι θα συνεχίσουμε στον ίδιο ανεξάρτητο δρόμο, στον δρόμο της πολυφωνίας, αφού δεν είμαστε ”υπάλληλοι” κανενός. Καθώς οι εξελίξεις είναι ταχύτατες και το thermaikos.news είναι δυναμικά παρόν, εσείς μας δίνετε κουράγιο να συνεχίσουμε να μην ενδίδουμε … και να παρουσιάζουμε απόψεις και γεγονότα, ακόμη όταν διαφωνούμε με αυτά, στα πλαίσια της αντικειμενικής πληροφόρησης.

Προηγούμενο άρθροΒενιζέλος: Αποχαιρέτησε τη Βουλή μετά από 26 έτη αδιάλειπτης θητείας
Επόμενο άρθροΑναδίπλωση της κυβέρνησης μετά το σάλο για τις προεκλογικές μετατάξεις
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here