Στο μυαλό μας έχει επικρατήσει πως το κομμάτι του Θερμαϊκού μπροστά από τη Θεσσαλονίκη είναι βρώμικο και παντελώς ακατάλληλο για μπάνιο. Δεν ισχύει όμως για όλα τα σημεία του Θερμαϊκού κι έτσι πολλοί Θεσσαλονικείς χάνουνε την ευκαιρία να απολαύσουν την καλοκαιρινή Θεσσαλονίκη στο έπακρο, με μπάνιο σε όμορφες κοντινές παραλίες και καταγάλανα νερά! Στον Δήμο Θερμαϊκού θα βρείτε πολύ καλά οργανωμένες παραλίες με γαλάζιες σημαίες και όλες αποτελούν ιδανικές επιλογές για κοντινές αποδράσεις το σαββατοκύριακο, αλλά και σταθερές επιλογές των Θεσσαλονικέων για διακοπές.

Ο Δήμος Θερμαϊκού είναι εύκολα προσβάσιμος με το αυτοκίνητο και την αστική συγκοινωνία με συχνότερα δρομολόγια τη θερινή περίοδο. Από τις αρχές του καλοκαιριού λειτουργούν επίσης τα Καραβάκια με θαλάσσια και ταυτόχρονα ρομαντική μεταφορά από και προς Θεσσαλονίκη – Περαία, Νέους Επιβάτες και Αγία Τριάδα.

paralies-dimoy-thermaikoy

Τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει σχεδόν απότομα, ο καιρός εγκαταλείπει τις καλλιτεχνικές βροχές του και ξεκινάει επίσημα η περίοδος που αναζητάμε την κοντινότερη όαση θάλασσας θα αρχίσουμε να ευχαριστούμε την τύχη της Θεσσαλονίκης η οποία, σχεδόν ευλογημένη, δεν έχει μόνον όμορφες παραλίες σε απόσταση αναπνοής, αλλά πολύ περισσότερο έχει πλέον και καθαρές παραλίες σε απόσταση αναπνοής. Περαία, Νέοι Επιβάτες, Αγία Τριάδα, Αγγελοχώρι, Νέα Μηχανιώνα, Επανομή (Ποταμός, Φανάρι, Ναυάγιο) είναι μερικές κοντινές και ταυτόχρονα αρκετά καλές θάλασσες που προσφέρονται για τις απόλυτες ημερήσιες αποδράσεις ακόμη και μετά την δουλειά.

Έξη από αυτές έχουν ήδη Γαλάζια σημαία, ναυαγοσώστες και οι περισσότερες προσφέρουν οργανωμένες υπηρεσίες για την ημερήσια σας απόδραση απέναντι στον καύσωνα χωρίς να είστε αναγκασμένοι να πάτε στην Χαλκιδική.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΕΡΑΙΑΣ

paralia-peraia

Τρανή απόδειξη είναι φυσικά η Περαία. Βρίσκεται σε ένα από τα ομορφότερα και πιο καθαρά σημεία του Θερμαϊκού κόλπου με τις παραλίες της να κατατάσσονται στις πιο όμορφες της Θεσσαλονίκης. Μόλις 25 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη η μεγάλη αμμώδης παραλία της Περαίας αποτελεί στέκι πολλών Θεσσαλονικέων και τις καθημερινές. Φημίζεται για τις ψαροταβέρνες της δίπλα στο κύμα και για την κοσμοπολίτικη διάθεσή της. Έχει μήκος 7 χιλιόμετρα και θέα τον Λευκό Πύργο απέναντι. Ακόμα κι αν ο καιρός δεν είναι ιδανικός για βουτιές λοιπόν κάντε μια βόλτα στην αμμουδιά και χαλαρώστε απολαμβάνοντας τον παφλασμό των κυμάτων και τη μαγευτική θέα με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Περπατήστε στον πεζόδρομο της Περαίας και απολαύστε καφέ, ποτό ή νόστιμους μεζέδες από τις δεκάδες ταβέρνες της και ευχαριστηθείτε φαγητό και ζωντανή μουσική σε πολλές από αυτές.

peraia-iliobasilema

 

ΠΑΡΑΛΙΑ ΝΕΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ (ΜΠΑΞΕΣ)

paralia-mpaxtse

Σε κοντινή απόσταση με την Περαία είναι οι γραφικοί και όμορφοι Νέοι Επιβάτες, γνωστοί και ως Μπαξέ Τσιφλίκι ή απλά Μπαξές. Καταπληκτική παραλία με όμορφα beach bar με μουσική για όλα τα γούστα, απίθανα κοκτέιλ, δωρεάν wifi, εύκολο παρκάρισμα και φυσικά παραδοσιακά ταβερνάκια με φρέσκες γευστικές απολαύσεις για όλα τα γούστα και κάθε βαλάντιο. Για το Μπαξέ Τσιφλίκι, συγκεκριμένα, γράφτηκαν και αλλά πολλά ρεμπέτικα (Τσιτσάνης) λόγω των καλών αναμνήσεων που πρόσφερε ανέκαθεν στους Θεσσαλονικείς. Κλασσικός τόπος παραθέρισης για τα καλοκαίρια. Κάθε χρόνο ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της Θεσσαλονίκης πήγαινε εκεί και νοίκιαζε διαμερίσματα κάτι που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Τα πρωινά στη θάλασσα και τα βράδια διασκέδαση στις παραθαλάσσιες ταβέρνες.

 

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑΣ

paralia-agias-triadas

Η Αγία Τριάδα είναι μία από τις πιο φημισμένες παραλίες στον Δήμο Θερμαϊκού. Τέλεια επιλογή για ημερήσια απόδραση. Χρυσή αμμουδιά, πεντακάθαρη , πάντα γαλήνια και ρηχή στα πρώτα μέτρα, εξαιρετική επιλογή για οικογένειες με μικρά παιδιά. Γνωστό σημείο η δημοτική πλαζ Αγίας Τριάδας πόλος έλξης εκατοντάδων τουριστών την καλοκαιρινή περίοδο. Μία όαση ανάπαυλας, δροσιάς μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Στην Αγία Τριάδα οι Ψαροταβέρνες και τα ουζερί είναι πάνω στο κύμα , με εξαιρετική θέα στον κόλπο προσφέρουν νόστιμα εδέσματα σε όλη την διάρκεια της ημέρας μέχρι αργά την νύχτα. Ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια κάνουν άνετη τη διαμονή σε αυτή την πανέμορφη παραλία.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΝΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ

paralia-neas michaniwnas

Τόσο κοντά στη Θεσσαλονίκη, αλλά τόσο γραφική και αυθεντική η Νέα Μηχανιώνα περηφανεύεται για το φρέσκο ψάρι, τα καθαρά νερά και τις άρτιες τουριστικές υποδομές.Η παραλία Νέας Μηχανιώνα ανήκει στα ανατολικά παράλια του εσωτερικού τμήματος του Θερμαϊκού Κόλπου και βρίσκεται στο βόρειο άκρο της πόλης Νέα Μηχανιώνα. Η παραλία έχει μήκος 300 μέτρα, μέσο πλάτος 30 μέτρα και νοτιοδυτικό προσανατολισμό. Καθαρή και πανέμορφη η αμμουδερή προσφέρεται όχι μόνο για σύντομες αποδράσεις, αλλά και για διακοπές. Στην παραλία Τουρμπαλί της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Μηχανιώνας, κυματίζει η Γαλάζια Σημαία, μετά τη βράβευση της ακτής από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΓΕΛΟΧΩΡΙΟΥ

paralia-aggeloxwrioy

Το Αγγελοχώρι είναι ένας οικισμός 30 περίπου χλμ νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης. Στην ομώνυμη παραλία των 400 μέτρων που απλώνεται δίπλα στο λιμανάκι των ψαράδων δεν υπάρχει οργάνωση σε ομπρέλες και ξαπλώστρες. Η παραλία είναι αμμώδης στο μεγαλύτερο μέρος της με λίγο ψιλό βοτσαλάκι σε κάποια σημεία με θέα τον επιβλητικό όγκο του Ολύμπου. Αν και ο οικισμός έχει μόνιμους κατοίκους, οι ταβερνούλες κοντά στην παραλία είναι κυρίως ανοιχτές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μια εξωτική παραλία σας περιμένει στo Αγγελοχώρι που συνδυάζει την άμμο και την κρυστάλλινη ρηχή θάλασσα. Ξεχωρίζει για την φυσική ομορφιά, τα καταγάλανα καθαρά νερά, αλλά και τις πολλές επιλογές για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ Windsurfing – SUP. Χώρος για ρακέτες, αλλά και τέρματα για πόλο. Μετά το μπάνιο, ξεχωριστή εμπειρία η επίσκεψη στον Φάρο με το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα και τα Οχυρά . Επίσης μην παραλείψετε την επίσκεψη στη λιμνοθάλασσα με τα σπάνια πουλιά και τις αλυκές. Για την διαμονή υπάρχουν ξενοδοχεία στην γύρω περιοχή σε κοντινή απόσταση. Τον οικισμό του Αγγελοχωρίου εξυπηρετεί και αστική συγκοινωνία από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Beach Bar θα βρείτε στις Αλυκές, στην Μύτη, με οργανωμένη παραλία, φαγητό, free wifi, άνετο δωρεάν πάρκινγ και η μουσική ακούγεται τόσο όσο να μην ενοχλεί.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΟΤΑΜΟΣ – ΕΠΑΝΟΜΗ

potamos-epanomi

Πολύ καλά οργανωμένη αμμώδες παραλία με φυσική ομορφιά, καθαριότητα και άνετους χώρους στάθμευσης. Κοντά στην παραλία υπάρχουν bar, ταβέρνες, κάμπινγκ και ξενοδοχείο. Η κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, η ποικιλομορφία της παραλίας και η ομορφιά του κοντινού Ναυαγίου, την καθιστούν ίσως τη δημοφιλέστερη παραλία δίπλα στη Θεσσαλονίκη.
Ο «Ποταμός» στην κοντινή Επανομή είναι ένα μέρος όπου το φυσικό κάλλος «δένει» ιδανικά με το καλοκαίρι και την κάνει εξαιρετικό προορισμό για τις βουτιές των Θεσσαλονικέων. Μακριά από την πολυκοσμία και τη «βαβούρα» των παραλιών της Χαλκιδικής και της Κατερίνης, δικαιολογείται απόλυτα ο ενθουσιασμός των ντόπιων που μιλούν με περηφάνια για την εξαιρετική ομορφιά και το παρθένο τοπίο που συναντάς σε μια παραλία που απέχει μόλις περίπου 30 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε οι πολλές πινακίδες που συναντά ο επισκέπτης όταν φτάσει στην Επανομή που αναγράφουν τη λέξη «Ποταμός», δείχνει ότι οι κάτοικοι και οι αρχές έχουν καταλάβει πως πολλοί Θεσσαλονικείς απαρνούνται τη Χαλκιδική και άλλες παραλίες για να βρεθούν γρήγορα και εύκολα για μπάνιο στον Ποταμό. Αν δεν έχεις αυτοκίνητο, ο ΟΑΣΘ κάνει τους καλοκαιρινούς μήνες τακτικά δρομολόγιο προς την παραλία του Ποταμού.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΦΑΝΑΡΙ – ΕΠΑΝΟΜΗ

fanari-epanomis

Ξεχωριστή τοποθεσία, από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας είναι η ”Μύτη” της Επανομής ή παραλία ”Φανάρι”. Φλερτάροντας σε δύο πλευρές του κόλπου, η μία προς τη Θεσσαλονίκη και η άλλη προς Χαλκιδική, η μύτη χάνεται στο πέλαγος με μαγεία.
Καταγάλανα νερά, ατελείωτη χρυσή αμμουδιά και απέραντο γαλάζιο μέχρι το βάθος του ορίζοντα. Η πρόσβαση στην παραλία αυτή γίνεται μόνο με 4χ4 τζιπάκι η με τα πόδια ( μισό χιλιόμετρο περίπου περπάτημα). Η παραλία «Φανάρι» είναι αρκετά δημοφιλής και γνωστή από τα παλαιότερα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι κοντά υπάρχει ο υδροβιότοπος της Επανομής.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΝΑΥΑΓΙΟ – ΕΠΑΝΟΜΗ

navagio-epanomh

Βρίσκεται νοτιανατολικά της Επανομής, καλά οργανωμένη, με εγκαταστάσεις βόλεϊ και τένις. Στο Ναυάγιο θα βρεις κυριολεκτικά τα πιο καθαρά νερά, ελαφρώς βαθύτερα από τα ρηχά που συνηθίζουμε στις παραλίες του Δήμου Θερμαϊκού και εντελώς δροσερά. Μία μεγάλου μήκους κυριολεκτικά ακτογραμμή με άμμο, ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό με τον πρωταγωνιστή αναμφίβολα το ομώνυμο ναυάγιο. Σκουριασμένο αγέρωχο και επιβλητικό, πολυφωτογραφισμένο το κουφάρι ενός πλοίου που κατέληξε εκεί όταν βυθίστηκε περίπου το 1970 δίνοντας το στίγμα του σε όλη την παραλία με τα φουγάρα του να παραμένουν ακόμα ορατά. Τα τελευταία χρόνια το Ναυάγιο της Επανομής δεν αποτελεί την μυστική παραλία που κάποτε οι Θεσσαλονικείς συνήθιζαν να θεωρούν αποκλειστικά δικό τους spot. Ωστόσο παραμένει μία από τις καλύτερες κοντινές παραλίες στην πόλη, ιδανική για όσους αγαπούν την δική τους ψάθα-ομπρέλα-ψυγιάκι, και με bonus αρκετά μεγάλη έκταση για παρκάρισμα ώστε να μην παιδευτείτε καθόλου.

Προηγούμενο άρθροΦωτιά σε ρωσικό υποβρύχιο – Πληροφορίες για 14 νεκρούς
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη – «ποταμός» του Τσίπρα στον ΣΚΑΪ: Τα «καρφιά» και όλα όσα είπε για τα φλέγοντα ζητήματα
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ