diabaseis1

Η ιδέα των 3D (τριών διαστάσεων) διαβάσεων πεζών ξεκίνησε από την Ινδία, όπου οι οδηγοί δεν φημίζονται για την προσοχή που δείχνουν και σκοπός τους ήταν να τους «τρομάζουν» ώστε να είναι πιο προσεκτικοί, εφαρμόστηκε και στην Ισλανδία, ενώ μόλις πρόσφατα «έφτασε» και στην Ελλάδα.

Μετά την Νάουσα, οι πρώτες 3D διαβάσεις πεζών στην Αθήνα έκαναν την εμφάνισή τους στο Χαλάνδρι σε δρόμους περιμετρικά από σχολεία.

Ειδικότερα, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σε θέματα σωστής οδικής συμπεριφοράς και ταυτόχρονα να ενισχυθεί η ασφάλεια στους δρόμους, δημιουργήθηκαν οι διαβάσεις τριών διαστάσεων (3D), περιμετρικά του 2ου Δημοτικού Σχολείου και του 2ου Νηπιαγωγείου Χαλανδρίου, στις οδούς Φιλ. Λίτσα, Σεβ. Καλλισπέρη και Αισχύλου στο κέντρο του Χαλανδρίου.

Οι διαβάσεις αυτές είναι σχεδιασμένες ώστε να μοιάζουν ότι αιωρούνται πάνω από το οδόστρωμα, δημιουργώντας μία οφθαλμαπάτη ουσιαστικά που είναι ορατή από τους οδηγούς που πλησιάζουν στα σημεία.

Την ιδέα αυτή έχουν υλοποιήσει αρκετοί φορείς οδικής ασφάλειας σε πολλές χώρες στον κόσμο με θετικά αποτελέσματα όπου εφαρμόστηκαν. Η ενέργεια αποτελεί πρωτοβουλία της OK! Anytime Markets σε συνεργασία με την ομάδα καλλιτεχνών της Urban Act.

xrwmata-2  diabaseis4

Για κάποιους οι διαβάσεις των πεζών αποτελούν εδώ και χρόνια μια καλλιτεχνική πρόκληση. Έτσι λοιπόν στην Μαδρίτη ξεκίνησαν να δίνουν χρώμα σε αρκετές διαβάσεις πεζών , με τους πεζούς αλλά και τις αρχές της πόλης να δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, κάνοντας την διάβαση ενός δρόμου μια ευχάριστη εμπειρία αλλά και ταυτόχρονα με τα έντονα χρώματα οι διαβάσεις πλέον ξεχωρίζουν καλύτερα και οι οδηγοί είναι πιο προσεκτικοί.

xrwmata-1 xrwmata-2

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ και ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ

Πρίν από λίγο λάβαμε ένα email από φίλο αναγνώστη της ιστοσελίδας μας, με πολλούς αποδέκτες, και το δημοσιεύουμε αυτούσιο, χαρακτηριστικό δείγμα ότι η παρούσα Διοίκηση του Δήμου υπό τον κ. Τσαμασλή έχει πολύ δρόμο μπροστά της για να ”συνεφέρει” τον Δήμο σε απλά πράγματα καθημερινότητας.

Αξιότιμοι Κύριοι,

Παρακαλούμε πολύ να κάνετε μία – δύο – τρεις διαβάσεις πεζών για τα παιδάκια και τους γονείς που περνούν καθημερινά και πηγαίνουν στα σχολεία (Νηπιαγωγείο – 1ο Δημοτικό Περαίας) απέναντι από το κτίριο του Δημαρχείου της Περαίας!!

Κατοικούμε στην Άνω Περαία (οδός Ειρήνης) και κάθε πρωί φοβόμαστε να περάσουμε τον δρόμο με το καρότσι και το παιδί που πηγαίνουμε στο σχολείο, το ίδιο συμβαίνει και όταν σχολάει.

Γιατί δεν γίνονται διαβάσεις έξω από τα σχολεία, σαμαράκια, κλπ κλπ κλπ;;;; Έχει 20 ημέρες που άνοιξαν τα σχολεία και ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα.

Γιατί δεν ανοίγετε την υπόγεια διάβαση ΜΟΝΟ για τις ώρες του σχολείου 7:30μμ – 16:30 και να τοποθετήσετε 1-2 κάμερες για τα παιδάκια που τη διασχίζουν;

Επίσης, υπάρχουν πάρα πολλά αυτοκίνητα που κλείνουν τα πεζοδρόμια και δεν μπορούν να περάσουν τα καροτσάκια με τα μωρά, αμαξίδια, κλπ; Γιατί δεν καλείτε την Αστυνομία για να τους γράψει κλήση ή να τους τα πάρει με γερανό;

Εμείς πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα σε αυτά τα παιδιά γιατί σε λίγα χρόνια θα είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας.

Σας ευχαριστώ πολύ για τις ενέργειές σας.

Με εκτίμηση,
Κ. Σ.

Ποιά είναι η παρούσα κατάσταση στον Δήμο Θερμαϊκού:

  • Πάρα πολλές διαβάσεις βρίσκονται σε λάθος σημεία.
  • Δεν διαθέτουν σήμανση και φωτισμό.
  • Έχουν πάντα παράνομα σταθμευμένα οχήματα δίπλα και ελάχιστες είναι διακριτές στο οδόστρωμα.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Θα πρέπει να γίνει μια καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης των διαβάσεων γιατί πολλές από αυτές βρίσκονται σε λάθος σημεία με μεγάλη επικινδυνότητα.

Αφού χαραχθεί ένας νέος χάρτης διαβάσεων θα πρέπει να γίνει η απαραίτητη σήμανση αλλά και φωτισμός.

Από τα 5 μέτρα πριν από κάθε διάβαση που απαγορεύεται η στάθμευση των οχημάτων θα μπορούσαν να γίνουν είτε πολύ όμορφα παρτέρια με λουλούδια και πράσινο είτε χώροι στάθμευσης ποδηλάτων.

ΣΤΟΧΟΣ: Η άμεση σχέση του πεζού με το αυτοκίνητο είναι στις διαβάσεις. Για να
υπάρξει ευαισθητοποίηση, παραδειγματισμός αλλά και εφαρμογή του ΚΟΚ θα πρέπει
πρώτα να υπάρχουν οι σωστές προϋποθέσεις ώστε να μπορεί να διασχίσει κάποιος
την διάβαση με ασφάλεια.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ: Σε όλο το εύρος του οδικού δικτύου του Δήμου Θερμαϊκού.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Αν υπολογίσουμε πως οι διαβάσεις που θα πρέπει να
διαθέτουν όλα τα παραπάνω στοιχεία (φωτισμό-σήμανση-διαγράμμιση-ηχητική
ειδοποίηση κλπ) είναι περίπου σε 100 σημεία σε ολόκληρο τον Δήμο Θερμαϊκού, με το κόστος για την κάθε μία στα 500 ευρώ τότε ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται στα 50.000 ευρώ.

diabaseis3

Προηγούμενο άρθροΕργασίες αντικατάστασης στηθαίων ασφαλείας στην είσοδο της Περαίας
Επόμενο άρθροΠρόσκληση συμμετοχής στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ