nd-1

Η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε μια μεγάλη νίκη με αυτοδυναμία.

Εξακομματική θα είναι η επόμενη Βουλή με τη ΝΔ να έχει 158 έδρες, τον ΣΥΡΙΖΑ 86, το Κίνημα Αλλαγής 22, το ΚΚΕ 15, την Ελληνική Λύση 10 και το ΜέΡΑ25 9 έδρες.

Είναι προφανές ότι το τρίπτυχο λιγότερο φόροι-νέες δουλειές–ασφάλεια έπεισε. Είναι εξίσου προφανές ότι η ΝΔ κατάφερε να εκφράσει εκλογικά τη δυσαρέσκεια από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το λεγόμενο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο».

Το εκλογικό αποτέλεσμα διαψεύδει πανηγυρικά όσους υποτίμησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πλέον ο κ. Μητσοτάκης καλείται να ανταποκριθεί στις μεγάλες προσδοκίες που καλλιέργησε για επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης, γενίκευση της ευημερίας και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Η εντολή που πήρε είναι πολύ ισχυρή.

Επομένως, εναπόκειται στον ίδιο και μόνο να τα καταφέρει.

Η έκπληξη

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τελικά την τύχη όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων. Έχει λεχθεί ότι το Μνημόνιο είναι μια καταστροφική μηχανή για κόμματα και κυβερνήσεις, πράγμα που επιβεβαιώθηκε εκ νέου.

Επιπλέον, αποδείχθηκε πολύ λανθασμένη η επιλογή να προηγηθούν οι ευρωεκλογές των βουλευτικών εκλογών.

Ωστόσο, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη. Δεν το είχαν προβλέψει οι δημοσκοπήσεις. Δεν το κατέγραψε το exit poll. Δεν το περίμεναν καν στο Μαξίμου.

Με 31,55% ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολύ ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση και κυριαρχεί στο χώρα της Κεντροαριστεράς.

Ο ΣΥΡΙZA σταθεροποιείται ως ο δεύτερος πόλος του νέου δικομματισμού. Την επόμενη τετραετία ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να δείξει στους πολίτες ότι έχει κατανοήσει τη δυσαρέσκεια τους κι έχει κάνει τις αναγκαίες αλλαγές.

Ισχυροποίηση δικομματισμού

Το άθροισμα Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε το 70%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό του δικομματισμού από το 2010.

Απέχει βέβαια πολύ από τα ποσοστά που έπαιρναν μαζί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από το 1981 έως το 2010. Ωστόσο, η ενδυνάμωση του δικομματισμού σε συνδυασμό με την εξαφάνιση των «κομμάτων της κρίσης» (Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων), αποτελούν δείγματα σταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος.

Η κρίση εκπροσώπησης που προκάλεσε το Μνημόνιο, φαίνεται να βαίνει προς το τέλος της.

ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Βαρουφάκης

Η Φώφη Γεννηματά κέρδισε το στοίχημα της αποπομπής Βενιζέλου. Το ΚΙΝΑΛ κατάφερε επίσης να ξεφύγει αλώβητο από τις συμπληγάδες του νέου δικομματισμού. Ωστόσο, το ΚΙΝΑΛ θα μείνει για άλλα τέσσερα χρόνια μακριά από την εξουσία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οριστικά η μεγάλη δύναμη του «προοδευτικού χώρου».

Το ΚΚΕ κατάφερε να μην υποχωρήσει από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Με δεδομένη την αντοχή του κόμματος, το ερώτημα για τον Περισσό είναι πώς θα μπορέσει να κάνει το βήμα της διεύρυνσης.

Η επιτυχία του Γιάνη Βαρουφάκη απέδειξε ότι υπάρχει σημαντικός πολιτικός χώρος στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί οι πολίτες δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε έναν ΣΥΡΙΖA μετατοπισμένο στο Κέντρο.

Έξω η Χρυσή Αυγή

Η εκλογική αποτυχία της Χρυσής Αυγής είναι αναμφίβολα μια μεγάλη νίκη για τη δημοκρατία καθώς μένει εκτός Βουλής για πρώτη φορά από το 2012. Τώρα οι χρυσαυγίτες βρίσκονται υπό τη Δαμόκλειο σπάθη της Δικαιοσύνης, χωρίς πια την κοινοβουλευτική «ασπίδα».

Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου ανήκει στον ακροδεξιό χώρο, αλλά δεν προβαίνει σε πράξεις βίας.

Στις κάλπες η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Τα επόμενα χρόνια θα δούμε αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός μιας νέας εποχής για τη χώρα ή ο τελευταίος πρωθυπουργός της περιόδου της κρίσης.

Ποια γνωστά ονόματα μένουν εκτός Βουλής

Εκτός της νέας Βουλής ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γρηγόρης Ψαριανός, η Κατερίνα Παπακώστα, ο Γιώργος Κυρίτσης, η Αννέτα Καββαδία

Το αποτέλεσμα των εκλογών έκρυβε πολλές εκπλήξεις καθώς αρκετά γνωστά ονόματα μένουν εκτός της Νέας Βουλής.

Με τη μέχρι τώρα την Νέα Δημοκρατία μένουν έξω η Φωτεινή Πιπιλή και ο Θόδωρος Φορτσάκης, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ μένουν εκτός η Ράνια Σβίγκου αλλά και η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά. Στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, εκτός μένει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Ρωμανός και ο Πέτρος Τατσόπουλος.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ μένουν εκτός η Ελένη Αυλωνίτου, η Αννέτα Καβαδία και ο Τέρενς Κουίκ. Στο Δυτικό Τομέα εκτός μένει ο Γεράσιμος Γιακουμάτος από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ μένουν εκτός ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Νίκος Τόσκας και ο Παναγιώτης Ρήγας.

Στον Νότιο Τομέα εκτός μένουν ο Γιάννης Καλιάνος, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκλέγονται η Κατερίνα Παπακώστα, ο υπουργός Τουρισμού Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Γιώργος Κυρίτσης.

Προηγούμενο άρθροΟμαλά διεξάγεται η εκλογική διαδικασία στην Α και Β Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΠώς ψήφισε στις εθνικές εκλογές το εκλογικό σώμα στον Δήμο Θερμαϊκού
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ