laiki-peraias

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει στην περιοχή της Περαίας η παραμονή της λαϊκής αγοράς της Δευτέρας επί της οδού Ιωνίας, η οποία λειτούργησε πριν από μερικά χρόνια με την λογική του ”προσωρινά” αλλά  έμεινε ”μόνιμα”.

Σύμφωνα με τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες τόσο του τέως όσο και του νύν Δημάρχου, θα έπρεπε να έχει μετακινηθεί εδώ και μήνες, στην πράξη όμως το όλο θέμα έχει «παγώσει». Η διαχείριση αυτή έχει ξεσηκώσει σφοδρές αντιδράσεις από τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν αντέχουν άλλο την κατάσταση αυτή και ζητούν εδώ και τώρα από την Διοίκηση του κ. Τσαμασλή να αναλάβει τις ευθύνες της.

Όπως τονίζουν, στις προσπάθειες τους να έρθουν σε επαφή με τους αρμόδιους του Δήμου ο ένας τους παραπέμπει στον άλλο ή ακόμα και στην Περιφέρεια , οι ευθύνες γίνονται “μπαλάκι” και τελικά το πρόβλημα παραμένει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση της περιοχής που έχει επιβαρυνθεί πολύ από τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, ανέχθηκαν τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς επί σειρά ετών χωρίς να έχουν δει ποτέ τον κανονισμό λειτουργίας της (αλήθεια υπάρχει;) και θέτουν σοβαρά ζητήματα σε ότι αφορά για την εν γένει νομιμότητα της.

Όπως αναφέρουν, η οδός Ιωνίας είναι μια από τις πιο νευραλγικές οδικές αρτηρίες της περιοχής καθώς οδηγεί στην ανατολική έξοδο της Περαίας μέσω του προβληματικού επίσης κόμβου της Φιλίππου, και αυτός από μόνος του είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο ουσιαστικά δεν θα έπρεπε να γίνεται λαϊκή αγορά, διότι με αυτό τον τρόπο αποδιοργανώνεται πλήρως η κυκλοφοριακή οργάνωση της περιοχής. Η λαϊκή έχει  επεκταθεί και στους γύρω κάθετους δρόμους (Ρήγα Φεραίου και Αποστόλων Πέτρου και Παύλου) οι οποίοι επίσης κλείνουν κατά την διάρκεια της λαϊκής και το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο. Έτσι η λαϊκή αγορά όχι μόνο εγκαθίσταται όπως φαίνεται μόνιμα άλλα χωρίς την ύπαρξη μιας στοιχειώδους μελέτης και παρατείνεται η λειτουργία της, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται και η οργή των πολιτών επί του θέματος. Οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής ζητούν τη άμεση μεταφορά της λαϊκής, αφού όπως τονίζουν, προκαλεί σημαντικά προβλήματα.

Για παράδειγμα καθίσταται αδύνατη την προσέγγιση των αυτοκινήτων για τη μεταφορά των παιδιών στα σχολεία, η πρόσβαση ασθενοφόρου ή πυροσβεστικού οχήματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δυσχεραίνεται ο εφοδιασμός κάθε είδους καταστημάτων και βέβαια υπάρχει η μεγάλη ηχορύπανση που ξεκινά από τις πρώτες πρωινές ώρες. Τονίζουν, επίσης, ότι σε πολλές περιπτώσεις παραβιάζονται ακόμα και οι αυλές των σπιτιών και ιδιωτικοί χώροι, για να τοποθετηθούν τέντες, ενώ τα ιδιωτικά πάρκινγκ των κατοίκων ουσιαστικά αποκλείονται και πολλές δεκάδες οχήματα των κατοίκων εγκλωβίζονται, λόγω της κατάληψης του δρόμου και των σημείων πρόσβασης στα πάρκινκ και τις πυλωτές.

Άλλο ένα πρόβλημα είναι η φασαρία που προκαλούν οι μικροπωλητές τόσο κατά την προσέλευσή τους όσο και κατά την αποχώρησή τους. Οι έμποροι προσέρχονται στο χώρο διεξαγωγής της λαϊκής νωρίς το πρωί, οι οποίες σύμφωνα με τον νόμο είναι ώρες κοινής ησυχίας. Όπως τονίζουν οι κάτοικοι, η Αστυνομία σε αυτή την περίπτωση δεν επεμβαίνει για τη διατάραξη της κοινής ησυχίας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, βρίσκονται σε μια κατάσταση παρατεταμένης ομηρείας  αφού με τη λειτουργία της λαϊκής εμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων στα σπίτια τους, οι οποίοι απεγνωσμένα αναζητούν χώρο για τη στάθμευση των οχημάτων τους  και συγκεντρώνουν ακαθαρσίες από τις αυλές τους που δημιουργούνται στη διάρκεια της λαϊκής.

Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι εκτός των άλλων, με τη διαχείριση που έχει επιλέξει ο Δήμος, εμφανίζεται ανακόλουθος και είναι απόλυτα εκτεθειμένος στην πολιτική κριτική, αφού δεν εφαρμόζει τον κανονισμό λειτουργίας των λαϊκών αγορών που οφείλει να υλοποιεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Οι κάτοικοι της περιοχής αναρωτιούνται με ποια λογική θα ζητήσει ο Δήμος Θερμαϊκού από τους πολίτες να εφαρμόζουν τις αποφάσεις του, όταν ο ίδιος δεν τις υλοποιεί.

Προηγούμενο άρθροΠρος πώληση το οικόπεδο της ΕΡΤ στην Περαία
Επόμενο άρθροΤα Θεοφάνεια στο Δήμο Θερμαϊκού
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ