peraia-all

Δηλώστε στον δήμο σας τα σωστά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων έως 31/3/2020 – Ρυθμίστε στον δήμο σας βεβαιωμένες οφειλές έως 31/12/2019

Στο πολυνομοσχέδιο «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις» το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή, υπάρχει διάταξη συγκεκριμένα το άρθρο 51 παράγραφος 2 το οποίο είναι εξαιρετικά θετικό για τους δημότες όλων των δήμων της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα η διάταξη του άρθρου 51 παράγραφος 2 αναφέρει ότι:

«Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ Α βαθμού, μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31.3.2020, χωρίς την επιβολή προστίμων για τη μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων αυτών, θα υπολογίζονται και θα οφείλονται από την 1η Ιανουαρίου 2020».

Μια εξαιρετικά ευνοϊκή διάταξη η οποία μας λέει ότι: οι δημότες μπορούν να απευθυνθούν στις δημοτικές υπηρεσίες του δήμου που κατοικούν και έως τις 31 Μαρτίου του 2020 να διορθώσουν τα τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών αλλά και των επαγγελματικών χώρων που έχουν στην ιδιοκτησία τους, χωρίς καθόλου πρόστιμα και καμία απολύτως προσαύξηση για πιθανή μη υποβολή ή υποβολή οποιασδήποτε ανακριβούς δήλωσης. Αν με βάση τη δήλωση αυτή βρεθούν και εντοπιστούν διαφορές σε παρελθόντα έτη και δηλώσεις η χρέωση που θα επέλθει θα ξεκινά από 1 Ιανουαρίου του 2020 και μετά.

Δηλαδή αν αλλαχτούν τα τετραγωνικά μέτρα βάσει των οποίων επιβαρύνονται τα Δ.Τ., ο Δ.Φ. και ο Τ.Α.Π. δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση ή πρόστιμο. Η χρέωση όλων αυτών των τελών με βάση τα σωστά τετραγωνικά μέτρα που θα δηλωθούν θα ξεκινήσει από για κάθε δήμο από 1 Ιανουαρίου του 2020.

Αν οι πολίτες αδιαφορήσουν να διορθώσουν τα τετραγωνικά μέρα των ακινήτων που έχουν στην ιδιοκτησία τους θα χάσουν μια πολύ σπουδαία ευκαιρία!

Αν δεν μεταβάλουν και δεν δηλώσουν σωστά τα τετραγωνικά μέτρα, τότε στο μέλλον θα βρεθούν με σοβαρά προβλήματα όπως είναι επιβαρύνσεις με πρόστιμα και προσαυξήσεις σε οποιαδήποτε περίπτωση πράξης μεταβίβασης, κάθε ακινήτου, στα μέλη της οικογένειάς τους, για το διάστημα που αφορά την τελευταία 5ετία.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι με βάση το ΦΕΚ 145/30-9-2019 δόθηκε και παράταση για την υποβολή αίτηση ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών σε δήμους έως και 31 Δεκεμβρίου 2019.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκου έκανε αμέσως δεκτό το αίτημα του Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Γιώργου Πατούλη να παραταθεί η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων των πολιτών προς τους Δήμους για ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους προς τους ΟΤΑ .

Η προθεσμία αρχικά έληγε στις 17 Σεπτεμβρίου 2019. Ο κ. Θεοδωρικάκος μετά το αίτημα του κ. Πατούλη φρόντισε με τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θ. Λιβάνιο και κατατέθηκε τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης εκ μέρους των πολιτών για ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών σε δήμους έως και την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Έτσι λοιπόν, αυτή τη στιγμή είναι σε ισχύ παράταση έως 31/12/2019 της ρύθμισης οφειλών προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, σε έως και 100 δόσεις!

Ένα πολύ σημαντικό μέτρο και αυτό. Δηλαδή, δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες των ΟΤΑ α’ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους που τους έχουν βεβαιωθεί σε έως 100 δόσεις, κατόπιν βεβαίως αιτήσεως του οφειλέτη.

Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν ποσοστό απαλλαγής από 100% έως και 50% από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς επίσης και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους, ανάλογα κάθε φορά με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο εκάστοτε πολίτης οφειλέτης.

Άρα,

με το ΦΕΚ του Ν. 4647/16.12.19 παράγραφος 2 του άρθρου 51, δηλώνουμε στον Δήμο τα σωστά τ.μ. των ακινήτων μας μέχρι και τις 31/3/2020,

και με το ΦΕΚ 145/30-9-2019 ρυθμίζουμε βεβαιωμένες οφειλές στους δήμους έως 31/12/2019.

Μην αμελήσετε…

Προηγούμενο άρθροΧριστούγεννα 2019: Δείτε live το μεγάλο ταξίδι του Άγιου Βασίλη
Επόμενο άρθροΧριστουγεννιάτικη μονομαχία στο Αμφιθέατρο ΚΑΠΠΑ
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here