kinitikotita

Αδειάζουν από υπαλλήλους τα δημαρχεία της χώρας λόγω του μέτρου της κινητικότητας, με κίνδυνο σημαντικές υπηρεσίες, και ειδικότερα αυτές που χαρακτηρίζονται από τους δημάρχους υπηρεσίες «πρώτης γραμμής», να μείνουν χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Οι δήμαρχοι δεκάδων δήμων εκπέμπουν SOS στο υπουργείο Εσωτερικών και ζητούν από τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο να μεριμνήσει πριν να είναι αργά και καταρρεύσει το σύστημα.

Το ζήτημα της κινητικότητας των υπαλλήλων που προκαλεί πονοκέφαλο στους δημάρχους θα συζητηθεί στην πρώτη συνεδρίαση του 2020 του δ.σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, έπειτα από αίτημα των αιρετών τόσο των 14 Θεσσαλονίκης όσο και των 24 των υπολοίπων νομών της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το σώμα μάλιστα θα λάβει υπόψη και την απόφαση που πήρε ήδη η ΚΕΔΕ με βάση την εισήγηση του α’ αντιπροέδρου, δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης. Λ. Κυρίζογλου. Την ίδια ώρα, την περασμένη Παρασκευή έληξε η προθεσμία που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών στις αρμόδιες Διευθύνσεις Προσωπικού να προβούν στον έλεγχο των προϋποθέσεων για τη δρομολόγηση των μετατάξεων/αποσπάσεων τις οποίες αιτήθηκαν υπάλληλοι που επιθυμούν να φύγουν από τις υπηρεσίες τους.

Οι δήμαρχοι της χώρας ζητούν από τον υπουργό να θεσμοθετήσει, ώστε οι όποιες μετακινήσεις πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του μέτρου της κινητικότητας (α’ κύκλος 2019) των δημοσίων υπαλλήλων, που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες (η κατάθεση των αιτήσεων ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο 2019) να γίνουν «με τη σύμφωνη γνώμη» τους. Η απουσία αυτής της πρόβλεψης έχει ως αποτέλεσμα δημοτικοί υπάλληλοι που κρίνουν ότι η δουλειά τους είναι απαιτητική, τα ωράρια εξαντλητικά και η πίεση μεγάλη να μετατάσσονται σε άλλες υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αφήνοντας πίσω τους μεγάλα κενά και σε πολλές περιπτώσεις το… χάος.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα δήμου της Θεσσαλονίκης όπου στο γραφείο Προϋπολογισμού, που απαρτίζεται από τέσσερις υπαλλήλους, έχουν κατατεθεί… τέσσερις αιτήσεις για κινητικότητα. Το ίδιο βέβαια δεν ισχύει για τους υπαλλήλους των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων, εκεί όπου για να υπάρξει η οποιαδήποτε αλλαγή ή μετακίνηση κρίνεται απαραίτητη η «σύμφωνη γνώμη» του οικείου δημάρχου, μετά την τροποποίηση του νόμου 4440/2016 με το άρθρο 42 του πρόσφατου νόμου 4647/2019.

Οι δήμαρχοι βέβαια από την πλευρά τους χαρακτηρίζουν τη λύση «ημιτελή», καθώς, όπως ισχυρίζονται, αφενός εισάγει αδικαιολόγητη διάκριση μεταξύ των υπαλλήλων ΟΤΑ και αφετέρου οδηγεί σε αποψίλωση νευραλγικών υπηρεσιών των δήμων. Σημειώνεται πως ο νόμος προβλέπει ότι για τη διενέργεια της μετάταξης ή της απόσπασης το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στο φορέα προέλευσης του κλάδου, στον οποίο ανήκει ο υπάλληλος κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων θα πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 65% επί του συνόλου των οργανικών θέσεων του εν λόγω κλάδου.

Επιλέγουν υπηρεσίες με επιπλέον… άδεια

Δημοτολόγια, Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, γραφεία Προϋπολογισμών, οικονομικές υπηρεσίες, γραφεία Τελών Ακίνητης Περιουσίας είναι ορισμένα μόνο από τα δεκάδες τμήματα των δήμων που κινδυνεύουν να αδειάσουν και να αποδυναμωθούν. Όπως αναφέρουν μάλιστα δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι κρατικές υπηρεσίες στις οποίες ζητούν να μετακινηθούν οι υπάλληλοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της κινητικότητας με τα πανεπιστήμια και τις διευθύνσεις (πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες) εκπαίδευσης να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας κατά 90%.

«Οι περισσότεροι επιθυμούν να μετακινηθούν σε υπηρεσίες όπου ο έλεγχος είναι μικρότερος, δεν υπάρχουν κάρτες προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία, δεν υπάρχουν deadlines, δεν κρίνονται από κανέναν και έχουν περισσότερες πέραν του νομίμου μέρες άδειας. Για παράδειγμα τα πανεπιστήμια είναι κλειστά τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το καλοκαίρι. Αυτό δεν συμβαίνει στους δήμους» σχολιάζει χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ» δήμαρχος.

Στον Δήμο Θερμαϊκού

Σύμφωνα με το δήμαρχο Θερμαϊκού Γιώργο Τσαμασλή, ο αριθμός των υπαλλήλων που θέλουν να μετακινηθούν ανέρχεται σε τέσσερις. «Δεν είναι όμως απλοί υπάλληλοι. Είναι στελέχη και προϊστάμενοι υπηρεσιών» σχολιάζει ο κ. Τσαμασλής, συμπληρώνοντας πως οι περισσότεροι επιθυμούν να δουλέψουν σε θέσεις όπου δεν θα υπάρχει κίνδυνος διώξεων λόγω υπογραφής. Για το δήμο Θερμαϊκού, όπως λέει ο δήμαρχος, το πρόβλημα είναι μεγάλο καθώς η προηγούμενη διοίκηση δεν ενέταξε το δήμο στο πρόγραμμα κινητικότητας.

ΠΗΓΗ: makthes.gr

 

Προηγούμενο άρθροΑποσύρονται οι ταμειακές μηχανές που δεν συνδέονται on line με την ΑΑΔΕ
Επόμενο άρθροΓιώργος Τσαμασλής: Δεν κοιμάμαι σπίτι μου για λόγους ασφαλείας
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ