activistis

Τι σημαίνει να είσαι ακτιβιστής; Τι ακριβώς κάνεις; Περνάς από κάποια εκπαίδευση ή μπορεί να γίνει ο καθένας; Να αντιδράς! Ακτιβιστής σημαίνει να αγωνίζεσαι για όσα πιστεύεις , αγαπάς και θες να προστατέψεις. Φυσικά δεν θέλει εκπαίδευση. Ακτιβιστής μπορεί να γίνει ο καθένας μας. Από έναν μικρό παιδί μέχρι και ένα ηλικιωμένο γεροντάκι. Ακόμα και ο πιο «απλός» άνθρωπός κρύβει τρομερή δύναμη μέσα του, αρκεί να βρει τον τρόπο να την εκφράσει. Εκεί είναι η δυσκολία! Τι κάνω… δύσκολη ερώτηση…Βλέπω , ακούω και μαθαίνω προς το παρόν. Θέλω να μάθω πολλά ακόμα. Να γίνω δυνατός. Να μπορώ όντος να κάνω πράγματα. Πράγματα για να αλλάξω τον κόσμο, όσο ουτοπικό η παιδιάστικο και να ακούγεται. Παράλληλα δραστηριοποιούμαι σε πολλούς χώρους. Το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα προσβάλλονται άμεσα καθημερινά. Εκεί έχω στραφεί.

activistis

Μία ακόμα έννοια που συνδέεται με τον Εθελοντισμό, τουλάχιστον σε κάποια χαρακτηριστικά του, είναι ο Ακτιβισμός. Πρόκειται για φιλοσοφική θεωρία που υποστηρίζει ότι η ουσία του ανθρώπου εκδηλώνεται με την πρακτική ενέργεια. Ακτιβισμός είναι και ο χαρακτηρισμός κάθε πολιτικής συμπεριφοράς που δίνει υπέρμετρη σημασία στη δράση και λιγότερη στη θεωρητική θεμελίωση μιας δραστηριότητας.

Τη σημερινή εποχή αφορά συστηματικές ενέργειες για την αναστολή, αναπροσαρμογή, διόρθωση ή τον επαναπροσδιορισμό εννοιών, νόμων, αξιών, θεσμών και συστημάτων, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής ποιότητας ζωής και την ελαχιστοποίηση παραγόντων που την υποβαθμίζουν ή οδηγούν στη στέρηση βασικών αγαθών  των ανθρώπων, απέναντι σε μια φαινομενικά ισχυρότερη ομάδα ατόμων. Γνωστές είναι οι δράσεις ακτιβισμού της Greenpeace για την προστασία των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση και την προστασία του παγκόσμιου κλίματος.

Πολύ κοντά στην έννοια του Εθελοντισμού είναι ο Κοινωνικός Ακτιβισμός, δηλαδή οι συλλογικές πρωτοβουλίες Αλληλεγγύης.

Τι ονειρεύεται ένας ακτιβιστής;

Έχουμε ταυτίσει τον ακτιβισμό με την επιθετικότητα και την αντίδραση. Πόσο κοντά τελικά βρίσκονται αυτές οι έννοιες; Πολύ! Δυστυχώς! Ο κόσμος έχει μάθει να αντιδρά με την Βία και την επιθετικότητα. Ως συνέπια η λέξη ακτιβισμός δεν ακούγετε τόσο φιλική σε πολλούς. Έχει σημασία λοιπόν το πώς θα αντιδράσεις. Βια ή μη Βία. Προσωπικά επιλέγω Μη Βία. Μακρής και ατσούμπαλος ο δρόμος αλλά αυτή την επιλογή έχω κάνει. Σε γενικές γραμμές ο κόσμος αντιδρά πιο δημιουργικά από παλιά. Αυτό είναι καλό.

Εσύ πώς «έμπλεξες» με τον ακτιβισμό στην GreenPeace; Γιατί επέλεξες την συγκεκριμένη οργάνωση για να προσφέρεις εθελοντικά; Μεγάλη ιστορία. Τους συνάντησα τυχαία ομολογώ. Γνώρισα άτομα πολύ αξιόλογα και που με εμπνέουν. Τι καλύτερο.Οι αρχές της οργάνωσης ( μη βια, οικονομική ανεξαρτησία, κοινή δράση ) με εκφράζουν πολύ βέβαια. Έχω συμμετάσχει εθελοντικά και ακτιβιστικά και σε άλλες ομάδες. Hαλήθεια είναι με την Greenpeace«έμπλεξα» κάπως περισσότερο.

Ποιες δυσκολίες και εμπόδια συναντάς συνήθως σε μια διαμαρτυρία; Κυρίως τον εαυτό μου. Κάθε φορά που δρω πρέπει να φοράω την «μάσκα μου», να κρύβω τις αδυναμίες μου και να κοιτάω τον στόχο μου. Όταν δεν το καταφέρνω, απλά θέλω να ανοίξει η γη να με καταπιεί.Φοβάμαι. Αν βλέπω τον εαυτό μου ως ένα μικρό φαντασμένο παιδί, τι θα δει και ο κόσμος ; Δεν είναι αυτό το οποίο θέλω να περάσω. Όλες οι υπόλοιπες δυσκολίες δεν είναι τίποτα. Αυτό ισχύει και γενικά πιστεύω.

Ποια είναι η πιο δυνατή σου εμπειρία όλο αυτό το διάστημα; Πολύ δύσκολο να πω. Η ένταση της στιγμής και το αποτύπωμα κάθε δράσης είναι πάντα πολύ δυνατά. Κάθε δράση την θεωρώ μοναδική . Στο μέλλον ελπίζω για πιο πολλές και πιο δυναμικές εμπειρίες.

Παράλληλα με την εθελοντική σου δράση ποια είναι η κύρια επαγγελματική σου δραστηριότητα; Πώς μπορείς να τα συνδυάζεις και τα δυο; Είμαι φοιτητής Γεωπονίας στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης. Έχω ακόμα μερικά χρονάκια. Δυστυχώς δεν τα συνδυάζω και τόσο καλά. Οι εξετάσεις χρειάζονται βιβλίο και αποστήθιση κάτι το οποίο δεν τρελαίνομαι να κάνω. Ο χρόνος, ναι, είναι μειωμένος. Δεν με πειράζει όμως. Αν στο μέλλον είναι πρόβλημα θα το αντιμετωπίσω.

Πώς οραματίζεσαι τον πλανήτη μας στο μέλλον; Χωρίς ρατσισμό. Χωρίς αίμα.Έναν κόσμο με σεβασμό προς ανθρώπους, ζώα και φυτά.Να μην κυριαρχεί στα πάντα το χρήμα και ο κόσμος να κυνηγά την ευτυχία γύρω του. Αυτά σαν όνειρο. Η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή. Θέλω να δω πολιτικούς να παίρνουν σωστές αποφάσεις. Εταιρίες να στρέφονται σε άλλες πηγές ενέργειας και πρώτες ύλες. Ο κόσμος να αντιδρά και να μάχεται για τα δικαιώματα του. Αν δεν το κάνει ο κόσμος ποιος θα το κάνει. Ένα πάντως ξέρω. Τα όνειρα είναι για να πραγματοποιούνται!

ΓΙΝΕ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ

Η Διεθνής Αμνηστία είναι οργάνωση δράσης, που βασίζεται στη δύναμη της πίεσης που ασκεί η κοινή γνώμη ώστε να επιτευχθούν αλλαγές.

Κινητοποιούμε την πίεση της κοινής γνώμης για να σταματήσουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να ενισχυθεί η υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα μέλη και οι υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας παίζουν το σημαντικότερο ρόλο προκειμένου να επιτευχθεί αυτό. Είτε αναλαμβάνουν δράση μόνοι τους, είτε με τους φίλους τους και τους γείτονές τους.

Ο καθένας μας έχει τη δύναμη να αλλάξει τα πράγματα. Όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε σημαντικές αλλαγές.

Τα μέλη της Διεθνής Αμνηστία κινητοποιούνται άμεσα. Στέλνουμε εκκλήσεις -γράμματα, κάρτες, ή ακόμα και μεγάλα πανό με υπογραφές- κατευθείαν στους κυβερνητικούς αξιωματούχους και σε άλλους που μπορούν να σταματήσουν τις παραβιάσεις. Οι δωρεές των μελών και των υποστηρικτών δίνουν τη δυνατότητα στην οργάνωση να διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα και παγκόσμιες εκστρατείες.

Οι υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας αυξάνουν την πίεση κινητοποιώντας ανθρώπους στα σχολεία τους, στις γειτονιές τους, στους χώρους εργασίας τους. Οι εθελοντές ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας ζητούν από άλλους να υπογράψουν έτοιμες εκκλήσεις, οργανώνουν υπαίθριες εκδηλώσεις και δρώμενα, δίνουν συνεντεύξεις και οργανώνουν δημόσιες ομιλίες και παρουσιάσεις.

Οι υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας επίσης οργανώνουν συναυλίες, θεατρικές βραδιές, εκθέσεις καλλιτεχνών ή παζάρια για την οικονομική ενίσχυση της δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας. Και πολλοί καλλιτέχνες -μουσικοί, ζωγράφοι, ηθοποιοί, συγγραφείς- προσφέρουν το ταλέντο τους για την υποστήριξη του έργου της Διεθνούς Αμνηστίας.

Τα μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας συνεργάζονται με μέλη άλλων οργανώσεων ή ομάδων με παρόμοιο αντικείμενο και διοργανώνουν από κοινού εκδηλώσεις.

Όλοι μπορούν να συμμετάσχουν, με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας.

Στη Διεθνή Αμνηστία έχετε στη διάθεσή σας σαφείς πληροφορίες σχετικά με τις παραβιάσεις που θέλουμε να σταματήσουμε, σαφείς και απλές οδηγίες για τις δραστηριότητες και τη δράση που ενδείκνυται να αναλάβουμε. Επίσης έχετε στη διάθεσή σας προσεγμένο υλικό για δράση και για τη δημοσιοποίηση των παραβιάσεων: έτοιμες εκκλήσεις, αφίσες, ενημερωτικά φυλλάδια, οπτικοακουστικό υλικό, σημειώσεις για να προετοιμάσετε ομιλίες και άλλα πολλά.

Η Διεθνής Αμνηστία είναι ανεξάρτητη και αμερόληπτη. Οι εκθέσεις της φωτίζουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οπουδήποτε και αν διαπράττονται.

Ενώ τα μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας κινητοποιούν ανθρώπους και δημιουργούν ευρεία πίεση της κοινής γνώμης, άλλα μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας επιφορτισμένα με συγκεκριμένους ρόλους καθώς επίσης και το προσωπικό της οργάνωσης δημιουργούν επιπρόσθετη πίεση προς εκείνους που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα από πιο εξειδικευμένες δραστηριότητες.

Για παράδειγμα, επικοινωνούν με κρατικούς αξιωματούχους και εφιστούν την προσοχή τους στις εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας ζητώντας τους να ασκήσουν εκείνοι πίεση για να σταματήσουν οι παραβιάσεις. Επίσης, η Διεθνής Αμνηστία συχνά συνεργάζεται με επαγγελματικούς φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις, θρησκευτικές ομάδες, ομάδες γυναικών και άλλες οργανώσεις. Άλλοτε επειδή τα μέλη εκείνων των οργανώσεων ενδιαφέρονται να αναλάβουν δράση για κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άλλοτε επειδή οι ηγέτες εκείνων των οργανώσεων έχει τη δυνατότητα να ασκήσει πίεση για να σταματήσουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξεκινά όταν ένας άνθρωπος αποφασίζει να μιλήσει εναντίον της παραβίασής τους δημοσίως. Οι παραβιάσεις σταματούν όταν πολλοί άνθρωποι ενώνουν τη φωνή τους. Η Διεθνής Αμνηστία δίνει σε όλους αυτή τη δυνατότητα.

Προηγούμενο άρθροΘερμαϊκός …. ένας κόλπος σε αποσύνθεση
Επόμενο άρθροΕπανομή Σοκ προκαλούν σκουπίδια και μπάζα σε ρέματα
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ