spiti-epanomi

Το ”Βοήθεια στο Σπίτι ΕπανομήςΔήμου Θερμαϊκού λειτουργεί από τις αρχές του 2003, και είναι η μοναδική Υπηρεσία που παρέχει δωρεάν  κατ’ οίκον φροντίδα σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με αναπηρία που χρήζουν βοήθειας .

Το προσωπικό του απαρτίζεται από 1 Κοινωνική λειτουργό από 1 Νοσηλεύτρια και από 1 οικογενειακή βοηθό και παρέχει κατ’ οίκον φροντίδα σε 3 επίπεδα.

α . Αρχική εκτίμηση: Μετά από επίσκεψη στο γραφείο του βοήθεια στο σπίτι  ή τηλεφωνική επικοινωνία  του ιδίου του ενδιαφερομένου ή συγγενικού και φιλικού προσώπου η Κοινωνική λειτουργός επισκέπτεται στο σπίτι το άτομο που ζητά βοήθεια . Εκεί λαμβάνεται από την ίδια ένα πλήρες κοινωνικό ιστορικό του ατόμου, έτσι ώστε να κατανοηθεί η συναισθηματική του κατάσταση, τα προβλήματα υγείας που τον επιβαρύνουν, καθώς επίσης και το είδος της σχέσης που έχει αναπτύξει με το οικογενειακό και το κοινωνικό του περιβάλλον.

β . Εκτίμηση αναγκών: Αφού ολοκληρωθεί η αρχική εκτίμηση, η Κοινωνικός Λειτουργός με το υπόλοιπο προσωπικό συζητούν για την τυχόν βοήθεια που δύναται να προσφέρουν ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν καταγραφεί.

γ . Παροχή υπηρεσιών υγείας και φροντίδας κατ’ οίκον: Στο τρίτο αυτό επίπεδο γίνεται προσπάθεια να παρέμβει το προσωπικό με σκοπό την αντιμετώπιση ποικίλων προβλημάτων του ατόμου. Παρέχεται δηλαδή ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν καταγραφεί ή που θα προκύψουν κοινωνική εργασία(συμβουλευτική σε θέματα ενδοοικογενειακών σχέσεων και συγκρούσεων, διενέργειες για παροχές/επιδόματα και συντάξεις κ.τ.λ.) νοσηλευτική βοήθεια(μέτρηση ζωτικών σημείων, αιμοληψίες σε κλινήρη άτομα και μεταφορά δείγματος στο Κέντρο Υγείας, ενέσεις, συνταγογράφιση , αλλαγή ουροκαθετήρων κ.τ.λ.) και οικογενειακή βοήθεια( ατομική υγιεινή, ψώνια, καθαριότητα σπιτιού, αγορά φαρμάκων κ.τ.λ.).

spiti-3

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»  Επανομής Δήμου Θερμαϊκού φέτος κλείνει 16 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και έχει καταγράψει πάνω από 750   περιπτώσεις που απευθύνθηκαν στο πρόγραμμα, ως επί το πλείστων ηλικιωμένους μη αυτοεξυπηρετούμενους, μοναχικούς, με οικονομική αδυναμία και άτομα με βαριές αναπηρίες.

Έχουν καταγραφεί επίσης πάνω από 50 περιπτώσεις οικογενειών που παραπέμφθηκαν από Εισαγγελία σε θέματα κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας, πάνω από 85 περιπτώσεις οικογενειών που παραπέμφθηκαν από την Πρόνοια σε θέματα κοινωνικών παροχών, και πάνω από 100 οικογένειες παραπέμφθηκαν από Κοινωνικές Υπηρεσίες για υλοποίηση προγραμμάτων όπως Στέγαση επανένταξη, εφ΄απαξ οικονομική ενίσχυση, Ειδικά Σχολεία, Νοσοκομεία κ.τ.λ. Πολλές από τις οικογένειες αυτές πέραν της Κοινωνικής έρευνας που διενεργήθηκε , τύχαν και συμπαράστασης  και ψυχοκοινωνικής στήριξης για πολλά χρόνια.

Σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ , η κοινωνική λειτουργός του  Βοήθεια Στο Σπίτι Επανομής έκανε κοινωνική έρευνα και ανέλαβε  όλη την διαδικασία που απαιτείται για εισαγωγή ασθενών ηλικιωμένων σε κλινικές και θεραπευτήρια χρονιών παθήσεων, έτσι ώστε να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων ο ΕΟΠΥΥ σε 15 άτομα.

spiti-2

Πάνω από 150 οικογένειες έχουν στηριχθεί οικονομικά όλα αυτά τα χρόνια με την εθελοντική δράση του Βοήθεια Στο Σπίτι, κινητοποιώντας φορείς της περιοχής και πολίτες ενισχύοντας τις οικογένειες με τρόφιμα, ρουχισμό, παροχή συσσιτίων, θέρμανση, κάλυψη εξόδων κατοικίας, ανακαινίσεις σπιτιών κ.τ.λ.

Το προσωπικό του Βοήθεια Στο Σπίτι  συμμετείχε  ενεργά σε προγράμματα που υλοποιούν οι Δήμοι όπως πρόγραμμα διανομής τροφίμων ΟΠΕΚΕΠΕ, επισιτιστικής βοήθειας ΤΕΒΑ , στέγασης –επανένταξης , αποστολές ειδών πρώτης ανάγκης σε έκτακτα γεγονότα ή θεομηνίες, μείωση δημοτικών τελών, κοινωνικές έρευνες για λήψη έκτακτου βοηθήματος κ.τ.λ. Επιπλέον έχει συνεργαστεί με Συλλόγους, Φορείς και Επιχειρήσεις όπως «Μαζί για το παιδί», ¨FILIA” κ.τ.λ. με σκοπό την στήριξη άπορων οικογενειών.

spiti-1

Επίσης έχει υλοποιήσει προγράμματα προαγωγής υγείας σε πολίτες όπως προληπτικές εξετάσεις σακχάρου, αρτηριακής πιέσεως , οστικής πυκνότητας στα ΚΑΠΗ Επανομής  και Μεσημερίου ενώ έχει συμμετέχει ενεργά με την συνεργασία άλλων Υπηρεσιών και Νοσοκομείων σε προγράμματα διάγνωσης και εξέτασης νόσου Αλτσχαιμερ  σε ηλικιωμένους, σε προγράμματα πρόληψης καρκίνου του μαστού με κινητή μονάδα μαστογραφίας  και σε πρόγραμμα μέτρησης οστικής πυκνότητας.

Διαθέτει 5 νοσοκομειακά κρεβάτια με 3 αεροστρώματα  , 11 αναπηρικά αμαξίδια, και 5 βοηθητικά για περπάτημα (πι,βακτηρίες , τρίποδες )από  δωρεές, τα οποία και μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί  σε πάνω από 80 άτομα με κινητικά προβλήματα . Επιπλέον έχει στην κατοχή του ένα νοσοκομειακό  μηχάνημα αναπνευστήρα, ένα μηχάνημα αναρρόφησης και μιας μάσκας οξυγόνου, τα οποία μπορεί να διαθέσει δωρεάν σε όποιον πολίτη τα χρειαστεί.

Πιστεύουμε ότι το «Βοήθεια στο Σπίτι» έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό της κρατικής μέριμνας απέναντι στις ευπαθείς ομάδες όπως είναι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι είναι η μοναδική Υπηρεσία που λειτουργεί σε κάθε Δήμο και που βρίσκεται πολύ κοντά στον πολίτη που τον χρειάζεται. Τόσο κοντά όσο είναι το σπίτι του… μέσα στο σπίτι του.

 Το προσωπικό του Βοήθεια Στο Σπίτι Επανομής

Τσάπα Χρυσούλα                         Σιώπη Ελένη                         Μποσνάκη Γεωργία

Κοινωνική Λειτουργός                  Νοσηλεύτρια                        Οικογενειακή Βοηθός

 

EΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

 Το προσωπικό του Προγράμματος Βοήθεια Στο Σπίτι Eπανομής Δήμου Θερμαϊκού  ευχαριστεί θερμά την οικογένεια Τζέκου για την ευγενική δωρεά προς το πρόγραμμα  ενός μηχανήματος αναπνευστήρα, ενός μηχανήματός αναρρόφησης και μιας μάσκας οξυγόνου,

εις μνήμην του εκλιπόντος  Τζέκου Αντωνίου ,τέως Προέδρου Κοινότητας Επανομής, με σκοπό να διατεθούν σε εξυπηρετούμενο του προγράμματος ή σε όποιον πολίτη της περιοχής τα έχει ανάγκη.

  Το προσωπικό του Βοήθεια Στο Σπίτι Επανομής Δήμου Θερμαϊκού

 

Προηγούμενο άρθροReuters: Η Ελλάδα απαγορεύει την εισαγωγή χοιρινού από τη Βουλγαρία
Επόμενο άρθροΕργασίες συντήρησης επί της οδού Θεσσαλονίκης – Αεροδρόμιου «Μακεδονία»
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ