Ασφαλιστικό «κέρδος» θα επιφέρει στους εργαζoμένους η παράλληλη απασχόληση, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Αδωνι Γεωργιάδη, η εργασία πέραν του βασικού 8ώρου, σε δεύτερο εργοδότη θα οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και κατά συνέπεια σημαντικά υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη.

Στο πλαίσιο της εξειδίκευσης των διατάξεων του εργασιακού νομοσχεδίου αλλά και της προετοιμασίας των ασφαλιστικών διατάξεων που αναμένεται να προσαρτηθούν εφόσον εγκριθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, στο υπουργείο Εργασίας εξετάζονται ήδη σενάρια για την «ανταπόδοση» των επιπλέον ωρών εργασίας –πέραν του βασικού 8ώρου– κατά την εργασία σε άλλον εργοδότη. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, η ασφαλιστική νομοθεσία ορίζει ρητά πως τον μήνα αναγνωρίζονται στον ιδιωτικό τομέα έως 25 ένσημα και κατά συνέπεια η δεύτερη εργασία «πάει χαμένη» από ασφαλιστικής πλευράς.

Στο υπουργείο Εργασίας αναγνωρίζουν ότι εάν παραμείνει η πρόβλεψη για μάξιμουμ 25 ένσημα ανά μήνα, τότε οι επιπλέον ώρες της παράλληλης απασχόλησης δεν θα έχουν ασφαλιστική ανταπόδοση στον εργαζόμενο. Υπάρχουν επισημάνσεις άλλωστε από ειδικούς, σύμφωνα με τις οποίες μόνο εάν υπάρχει ένα ασφαλιστικό κέρδος, θα υπάρξει και ενδιαφέρον από τους εργαζόμενους να δηλώσουν τη δεύτερη εργασία τους. Σε διαφορετική περίπτωση, απλώς θα συνεχίσουν να απασχολούνται «μαύρα».

O υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης ξεκαθαρίζει ότι η πολιτική απόφαση, οι επιπλέον ώρες απασχόλησης να οδηγούν σε υψηλότερη σύνταξη, αφού θα αυξάνουν το ποσοστό αναπλήρωσης, έχει ήδη ληφθεί. Αυτό που πλέον μένει να οριστικοποιηθεί είναι η διαδικασία. Για τον λόγο αυτό, έχει ήδη ξεκινήσει μελέτη από τη Μονάδα Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης, Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΜΕΚΥ), η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επομένων ημερών.

Οπως εξηγούν, πάντως, ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, το «μπόνους» αυτό δεν θα έχει καμία επίπτωση στα απαιτούμενα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε στο τραπέζι και το σενάριο, αντί για αύξηση της σύνταξης, να υπάρξει αύξηση του μισθού, μέσω μιας έκπτωσης στις εισφορές που καταβάλλονται για τη δεύτερη εργασία, κάτι που όμως φαίνεται ότι δεν προχωράει.

Η πολιτική απόφαση για το ζήτημα έχει ληφθεί, τονίζει ο υπουργός Εργασίας Aδωνις Γεωργιάδης.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, «στα όρια πάντα του ασφαλιστικού μας συστήματος» και έπειτα από αναλογιστικές μελέτες, όπως επισήμανε ο υπουργός Εργασίας.

Συνταξιούχοι
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, έχει οριστικοποιηθεί και η διάταξη για την απασχόληση των συνταξιούχων, με τις κρατήσεις στο εισόδημα από την εργασία να έχουν οριστικοποιηθεί στο 10%. Δεδομένη θεωρείται και η πρόβλεψη για ένα κατώτατο όριο, στο ύψος της εθνικής σύνταξης επί 12 μήνες, ήτοι 4.932 ευρώ, επί του οποίου δεν θα επιβάλλεται εισφορά. Ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχει και «κόφτης» ώστε στα υψηλά εισοδήματα από εργασία, οι κρατήσεις να μην ξεπερνούν το ποσό που αντιστοιχεί σήμερα στο πέναλτι του -30% στις συντάξεις. «Στόχος μας είναι, να μην υπάρχει ούτε ένας που να πληρώνει περισσότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Αλλά και η διάταξη που αφορά τους «εγκλωβισμένους» οφειλέτες του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη φαίνεται πως ολοκληρώνεται και τα «κλειδιά» που θα «ξεκλειδώνουν» τη συνταξιοδότηση με χρέη έως και 30.000 ευρώ σχετίζονται με τη θέσπιση περιουσιακών και τραπεζικών κριτηρίων. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συναινέσουν στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και στον έλεγχο της περιουσιακής τους κατάστασης (Ε9), προτού ενταχθούν στην ευεργετική ρύθμιση που θα τους επιτρέψει να λάβουν σύνταξη παρά το γεγονός πως είναι οφειλέτες.

Η αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 200.000 ευρώ, ενώ θα πρέπει να αποδεχθούν την άρση του τραπεζικού απορρήτου, ώστε να αποδειχτεί ότι έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και δεν διατηρούν καταθέσεις στις τράπεζες, με τις οποίες θα μπορούσαν να καλύψουν την οφειλή τους προς τον ΕΦΚΑ.

Κατηγορίες:
Tags:
Προηγούμενο άρθροΚαρέ – καρέ η δραματική διάσωση μεταναστών ανοιχτά της Λέσβου
Επόμενο άρθροΑΑΔΕ: Απορρίπτονται 7 στις 10 προσφυγές στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ