Ένοχος για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του κρίθηκε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, στο πλαίσιο της λεγόμενης «υπόθεσης Bygmalion».

Ο Νικολά Σαρκοζί καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους. Θα παραμείνει σε κατ΄οίκον περιορισμό υπό ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι). Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και τα 13 πρόσωπα που δικάζονται μαζί του και κρίθηκαν όλοι ένοχοι για συνέργεια σε παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας.

Ο 66χρονος Σαρκοζί είναι απίθανο να πάει στη φυλακή. Αναμένεται να ασκήσει έφεση, κάτι που θα αναστείλει την έκτιση της ποινής του. Η πρόεδρος του δικαστηρίου είπε επίσης ότι μπορεί να την εκτίσει κατ’ οίκον, με ηλεκτρονικό βραχιόλι.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους ήταν απών από το δικαστήριο του Παρισιού κατά την ανάγνωση της απόφασης. Είναι η δεύτερη ετυμηγορία που ανακοινώνεται φέτος σε βάρος του Σαρκοζί, ο οποίος κυβέρνησε τη Γαλλία από το 2007 έως το 2012 και διατηρεί επιρροή μεταξύ των συντηρητικών. Όπως δήλωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου Καρολίν Βιγκιέ, ο Σαρκοζί «συνέχισε να διοργανώνει συγκεντρώσεις» ακόμη και αφού «είχε προειδοποιηθεί γραπτώς για τον κίνδυνο να υπερβεί» το νόμιμο ανώτατο όριο δαπανών. «Δεν ήταν η πρώτη προεκλογική εκστρατεία του, είχε πείρα ως υποψήφιος», συνέχισε η πρόεδρος του δικαστηρίου.

Το συντηρητικό κόμμα του, επισήμανε η πρόεδρος του δικαστηρίου, ξόδεψε σχεδόν τα διπλά από τα 22,5 εκατ. ευρώ που επιτρέπονταν βάσει του εκλογικού νόμου και στη συνέχεια προσέλαβε μια φιλική εταιρεία δημόσιων σχέσεων (την Bygmalion) για να κρύψει το κόστος.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει να επιβληθεί στον Νικολά Σαρκοζί ποινή φυλάκισης ενός έτους, από την οποία οι έξι μήνες με αναστολή.

Τον περασμένο Μάρτιο ο Σαρκοζί είχε γίνει ο πρώτος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας που καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή – τρία έτη φυλάκισης από τα οποία το ένα χωρίς αναστολή – για διαφθορά και αθέμιτη επιρροή στη λεγόμενη «υπόθεση των υποκλοπών», στην οποία διωκόταν για απόπειρα διαφθοράς ενός δικαστή. Έχει ασκήσει έφεση.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την επανεκλογή του το 2012 επικεφαλής της Γαλλίας, ο Νικολά Σαρκοζί ζητούσε να γίνεται «μία συγκέντρωση την ημέρα», «σόου α λα αμερικάνικα» και άφησε τις δαπάνες να ξεφύγουν χωρίς να ενδιαφερθεί, υποστήριξε η εισαγγελία στο κατηγορητήριο.

Μια παράνομη διευθέτηση ανάμεσα στο τότε κόμμα της πλειοψηφίας, το UMP – το οποίο ο Σαρκοζί θα μετονομάσει στη συνέχεια σε LR – και την εταιρεία Bygmalion, που οργάνωνε τις συγκεντρώσεις, είχε καλύψει αυτή τη δαπανηρή εκστρατεία.

Αντίθετα από τους 13 συγκατηγορουμένους του (πρώην στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας και του UMP, καθώς και της εταιρείας Bygmalion), ο Νικολά Σαρκοζί δεν κατηγορούνταν για το σύστημα των διπλών τιμολογίων που είχε επινοηθεί για να κρύψει την υπέρβαση των εγκεκριμένων δαπανών της προεκλογικής εκστρατείας.

Δικαζόταν μόνο για «παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας».

Ωστόσο ωφελήθηκε «αναμφισβήτητα» από την απάτη, σύμφωνα με το δικαστήριο, καθώς διέθετε μέσα πολύ ανώτερα αυτών που ο νόμος όριζε – τουλάχιστον 42,8 εκατ. ευρώ. Ο Νικολά Σαρκοζί είχε αρνηθεί συλλήβδην τις κατηγορίες.

Κατηγορίες:
Tags:
Προηγούμενο άρθροΦοροελαφρύνσεις: Μείωση ΦΠΑ και κατάργηση φόρου γονικών παροχών – Τι αλλάζει από 1η Οκτωβρίου
Επόμενο άρθροΕκλογές στη Γερμανία: Η νέα κυβέρνηση πρέπει να εκσυγχρονίσει τη χώρα, λένε τα συνδικάτα
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected]os.news τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here