kaysi-elastikwn-peraia
Για πάνω από μία δεκαετία οι κάτοικοι της Κάτω Περαίας του δήμου Θερμαϊκού βιώνουν μία άκρως επιβαρυντική κατάσταση για την υγεία τους, αντιμετωπίζοντας ένα χρόνιο πρόβλημα χωρίς επικείμενη λύση στον ορίζοντα.

 Για το θέμα αυτό η διαδικτυακή μας εφημερίδα ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΙΚΟ εχει κάνει και στο πρόσφατο παρελθόν εκτενείς αναφορές επισημαίνοντας την σπουδαιότητα του και θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον, μέχρι επιτέλους να βρεθεί μια ολοκληρωμένη λύση.

Πριν από λίγες ημέρες το συγκεκριμένο θέμα κάλυψε με ρεπορτάζ στο κεντρικό του Δελτίο ο τηλεοπτικός σταθμός STAR (βλέπε video παρακάτω). Ομως το πρόβλημα παραμένει και οι μαύροι δηλητηριώδεις καπνοί μοιάζουν να αποτελούν φαινόμενο της καθημερινότητας των κατοίκων στην Περαία και την γύρω περιοχή του Δήμου Θερμαικού και Θέρμης.

Η συνεχής καύση καλωδίων και ελαστικών για την εξαγωγή χαλκού και άλλων μετάλλων προς πώληση δημιουργεί έντονη δυσφορία στους πολίτες που μένουν στην περιοχή, αλλά κυρίως απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα επικίνδυνες τοξικές και καρκινογόνες ουσίες. Μία ομάδα πολιτών, με πρωτεργάτες τρεις γυναίκες, ασχολείται με το θέμα σχεδόν από γέννησή του και προσπαθεί εδώ και χρόνια να ευαισθητοποιήσει όλους τους αρμόδιους φορείς που θα μπορούσαν να δώσουν ένα τέλος σε αυτή την «πληγή».

«Από το 2005 βλέπαμε σε αραιά διαστήματα έναν μαύρο καπνό. Εμείς μένουμε στην είσοδο της Περαίας, στα λεγόμενα νεόκτιστα, κι όπως κοιτούσαμε προς τα αριστερά, προς το αεροδρόμιο, τον βλέπαμε. Από το 2006 και το 2007 άρχισε να γίνεται πιο έντονο και από το 2009 ήταν πλέον ένα μόνιμο φαινόμενο σε τακτική βάση. Πλέον, μέρα παρά μέρα, από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, οι κάτοικοι της περιοχής κλείνουν πόρτες και παράθυρα γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να αναπνεύσουν, μυρίζει παντού καμένο λάστιχο. Το περιβάλλον μολύνεται με καρκινογόνες ουσίες και οι συνέπειες στην υγεία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μακροπρόθεσμες», αναφέρει η Μαρουτσέλλα Βασιλειάδου, συνταξιούχος τραπεζικός που μένει στο δήμο Θερμαϊκού εδώ και χρόνια.

Η ίδια, μαζί με τις Σοφία Γκινούδη και Σοφία Βασιλειάδου, αποφάσισαν πριν από λίγο καιρό να ξεκινήσουν μία καμπάνια ενημέρωσης στο avaaz και ταυτόχρονα ένα facebook group με τίτλο : ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ & ΘΕΡΜΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ προκειμένου να συσπειρωθούν όλοι οι κάτοικοι που βιώνουν αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Στην εκστρατεία «καύση καρκινογόνων υλικών – δήμος Θερμαϊκού» έχουν ήδη υπογράψει πάνω από 1500 άτομα, ζητώντας λύσεις και απαντήσεις από τον δήμαρχο Θερμαϊκού και τον δήμαρχο Θέρμης – μιας και η «κόκκινη» περιοχή βρίσκεται στα όρια των δύο δήμων, στα λεγόμενα Τσαΐρια -, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Την ίδια ώρα, η ομάδα «Κίνηση πολιτών και φίλων δήμου Θερμαϊκού ενάντια στην περιβαλλοντική ρύπανση» αριθμεί 800 μέλη με απώτερο στόχο να μετατραπεί σε μία δυναμική ομάδα που θα προβεί σε κινήσεις διαμαρτυρίας και θα απαιτήσει συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς. Η Κίνηση με πρόσφατη ανάρτηση στην σελίδα της στο facebook προσκαλεί -και προκαλεί θα λέγαμε-τους υποψηφίους Δημάρχους των Δήμων Θερμαϊκού και Θέρμης, να τοποθετηθούν δημοσίως με το πλάνο δράσης και υλοποίησης του, για την οριστική λύση του προβλήματος της καύσης των καλωδίων και ελαστικών στην περιοχή Τσαίρια!!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ STAR

Posted by Νίκη Γκινούδη on Friday, March 8, 2019

Προηγούμενο άρθροΠαράταση μέχρι τις 24 Απριλίου για την υποβολή δηλώσεων κτηματολογίου Μεσημερίου
Επόμενο άρθροΜόνον η ασφαλτόστρωση του αγροτικού δρόμου μέχρι τις Αλυκές Αγγελοχωρίου εγκρίθηκε στον Φιλόδημο
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ