peraia-g-1

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και η δεύτερη ημέρα των εορτασμών για τα γενέθλια της Περαίας απόψε 21 Σεπτεμβρίου 2019,  με πλήθος κόσμου να έχει παρακολουθήσει το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα , όπως άλλωστε συνέβη και στην χθεσινή πρώτη μέρα των εκδηλώσεων.

peraia-1

Σήμερα η αρχή έγινε με την καθιερωμένη λαμπαδηδρομία από το “Κοχύλι”,  επί της Κουντουριώτη και στην συνέχεια το ‘ΑΝΤΑΜΩΜΑ‘ στην Πλατεία Ελευθερίας, με τη Φιλαρμονική του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. και τα χορευτικά τμήματα,  καθώς και την αγκυροβόληση του καϊκιού ”ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ”. Μέχρι αργά το βράδυ ο κόσμος διασκέδασε με την ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής «Σαλονικιώτικο Τακίμι» με τον Γιώργο Δελιολάνη στην τρομπέτα, τον Γιάννη Μπούρα στην γκάιντα και τον Δρόσο Κουτσοκώστα στο τραγούδι, στην Πλατεία Μνήμης.

peraia-gen-7

Η ιστορία της έδρας του Δήμου Θερμαϊκού, της Περαίας, ξεκινάει το 1923, με 96 χρόνια να συμπληρώνονται φέτος, από τότε που 204 προσφυγικές οικογένειες μετά τον άγριο ξεριζωμό τους, αναζήτησαν καταφύγιο στην περιοχή, βρίσκοντας σε αυτήν μια νέα, φιλόξενη πατρίδα μακριά από τα πατρογονικά εδάφη.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις οι οποίες λήγουν αύριο Κυριακή, πραγματοποιούνται από Συλλόγους και φορείς του τόπου, υπό την αιγίδα του Δήμου Θερμαϊκού.

Τιμώντας κάθε χρόνο τους ανθρώπους αυτούς, που με πόνο ψυχής, με κακουχίες ατελείωτες, αλλά και με θάρρος και πείσμα ακλόνητο και άσβεστη την ελπίδα, έθεσαν το «θεμέλιο λίθο» για την ίδρυση του οικισμού της Περαίας, ο Δήμος Θερμαϊκού γιορτάζει και φέτος τη γενέθλια μέρα του, με μια σειρά τριήμερων εκδηλώσεων (20-21-22 Σεπτεμβρίου 2019). Σκοπός είναι, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, να τιμηθούν οι πρώτοι κάτοικοι της Περαίας, οι οποίοι κουβαλώντας στους ώμους τους πίκρα, δυστυχία, πήραν το δρόμο της προσφυγιάς, έχοντας τόσο νωπά χαραγμένη την καταστροφή από τις προγονικές εστίες τους στη Μικρά Ασία και στην Ανατολική Θράκη και εγκαταστάθηκαν στην Περαία, δημιουργώντας με πείσμα και περίσσια θέληση από το μηδέν, τον όμορφο και ευλογημένο αυτό τόπο του σήμερα.

Το Πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 περιλαμβάνει:

Ωρα 10:00 –  Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα Μνήμης στην Πλατεία Μνήμης στην παραλία Περαίας.

Ωρα 11:30 –  Γιορτή Φασολάδας στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στην Ανθέων με Λαϊκό και Παραδοσιακό γλέντι

peraia-g5

Την Υγειονομική κάλυψη των εκδηλώσεων Γενέθλιας Μέρας Περαίας ανέλαβε για μιά ακόμη χρονιά η ΕΘΟΠΑΚ.

ethopak-peraia

Συμμετέχουν:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ «ΞΑΣΤΕΡΙΑ» ΘΕΡΜΗΣ

ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΝΕΑΣ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΤΡΙΓΛΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΑΙΑΣ (ΠΟΣΠ)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ «ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ “ΑΠΟΛΛΩΝ”

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΝΟΜΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ «ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛ. Ν.ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ“ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ”

– “ΑΙΑΣ” ΠΕΡΑΙΑΣ

– 6ο ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑΥΤΟΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΠΕΡΑΙΑΣ

– ΕΘΟΠΑΚ

Προηγούμενο άρθροΗ Επανομή θα εξυπηρετείται με τα ΚΤΕΛ από την νέα χρονιά σύμφωνα με τον κ. Τσόλη
Επόμενο άρθροΕπείγουσα προκαταρκτική έρευνα διέταξε εισαγγελέας για την κατάσταση στα «Τσαΐρια»
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ