epanomi

Περίπου 14 χρόνια μετά την πρώτη καταγγελία και δύο χρόνια μετά τη δεύτερη, έπρεπε να συμβεί το τραγικό γεγονός στο Μάτι, για να κινητοποιηθούν οι αρχές και να δώσουν λύση στο θέμα των παράνομων περιφράξεων που κλείνουν την πρόσβαση προς τη θάλασσα, στην περιοχή Τούμπα Επανομής του Δήμου Θερμαικού.

Τα γεγονότα στην Αττική με τις φονικές πυρκαγιές και οι νέες καταγγελίες που υποβλήθηκαν στις αρχές, από πολίτες που ανησυχούσαν μήπως ζήσουν παρόμοιες καταστάσεις στην Επανομή, είχαν προκαλέσει την επέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Με την υπ` αριθμόν Α18/26233 παραγγελία του, ζητούσε να διερευνηθούν οι καταγγελίες για περιφράξεις που έκλειναν την πρόσβαση προς τη θάλασσα, στην περιοχή «Καραγιάννη» Τούμπα – Ναυτοπρόσκοποι Επανομής.

Όπως αναφέρει το έγγραφο της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Θέρμης που αποκαλύπτει σήμερα το GrTimes.gr, η υπηρεσία προχώρησε σε αυτοψίες σε τουλάχιστον 9 αγροτεμάχια, διαπιστώνοντας πως ενώ βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από τη θάλασσα, διατηρούσαν περιφράξεις που δεν επιτρέπονται, βάσει του άρθρου 23 του Ν.1337/83.

Η πολεοδομία επισημαίνει πως επειδή βρέθηκαν κάποιες ιδιοκτησίες κλειστές και δεν της έγιναν γνωστά τα στοιχεία των ιδιοκτητών, θα συνεχίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης και ανάλογα με την περίπτωση θα συντάξει τις εκθέσεις αυτοψίας, επιβάλλοντας πρόστιμα για τις αυθαίρετες περιφράξεις όπου απαιτείται. Στη συνέχεια θα αποστείλει «πίνακες προς την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να προγραμματιστεί η κατεδάφιση των περιφράξεων (νομίμων και αυθαιρέτων), βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας».

Όπως τονίζει η Πολεοδομία στο έγγραφο της προς τον Εισαγγελέα, η υπηρεσία «έχει θέσει σε προτεραιότητα τη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής, λόγω της επικινδυνότητας εξαιτίας των πρόσφατων γεγονότων πυρκαγιάς και δεσμεύεται για την όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση των ενεργειών της και αποστολή όλων των στοιχείων» ενώπιον των ιδίου και των συναρμόδιων υπηρεσιών.

Στο έγγραφο σημειώνεται επίσης πως:

  • Για περιφράξεις που κατασκευάστηκαν πριν την ισχύ του Ν.1337/83, με άδεια, δεν επιβάλλονται πρόστιμα, αλλά διατάσσεται η κατεδάφιση τους με βάση τις διαδικασίες που ισχύουν σήμερα.
  • Για τις αυθαίρετες περιφράξεις, επιβάλλονται πρόστιμα και προχωράει η κατεδάφιση τους.
  • Για τις αυθαίρετες περιφράξεις, για τις οποίες οι ιδιοκτήτες προβαίνουν σε υπαγωγή τους στους νόμους περί αυθαιρέτων (Ν.4495/17 , Ν.4178/13), δεδομένου ότι οι κατασκευές αυτές, δεν υπάγονται στις περιπτώσεις του άρθρου 89 του ν.4495/17, η υπηρεσία δεν θα επιβάλλει πρόστιμα.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ

Γ.Μαυρομάτης : Νομίζω ότι θα υπάρξει καθυστέρηση

Την εκτίμηση ότι η διαδικασία κατεδάφισης των περιφράξεων θα καθυστερήσει, εκφράζει με δηλώσεις του στο GrTimes.gr, ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης. Όπως τονίζει, παρακολουθεί στενά το θέμα και το έχει θέσει ως προτεραιότητα στην αρμόδια τεχνική υπηρεσία, καθώς και η δική του η πρόταση είναι πως «ότι υπάρχει και δυσκολεύει την πρόσβαση στην παραλία, πρέπει να γκρεμιστεί άμεσα».

Δυστυχώς όμως, αναφέρει, από την ενημέρωση που έχει πιστεύει «ότι θα υπάρξει μια καθυστέρηση λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν πριν την εφαρμογή της απόφασης. «Πρέπει να ενημερωθεί πρώτα η Περιφέρεια, ενώ οι ιδιώτες έχουν δικαίωμα ένστασης ή νομικών προσφυγών, οπότε, εμείς ως ΟΤΑ δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, αναφέρει.

Στο ίδιο «έργο» θεατές εδώ και 20 χρόνια

Ο αποκλεισμός της διόδου προς τη θάλασσα στην περιοχή Τούμπα Επανομής, είχε αρχίσει εδώ και περίπου 20 χρόνια, όταν οι ιδιοκτήτες των «πρώτων» οικοπέδων στη θάλασσα, άρχισαν σταδιακά να χτίζουν περιφράξεις γύρω από την περιουσία τους, αδιαφορώντας για όλον τον υπόλοιπο κόσμο που δεν μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση.

Από τότε μεσολάβησαν αρκετές καταγγελίες τόσο προς τον Δήμο, όσο και προς την Περιφέρεια και ενώ είχαν γίνει αυτοψίες και είχαν εντοπιστεί οι παρανομίες, οι περιφράξεις συνέχιζαν απλά να υπάρχουν.

Χαρακτηριστική είναι και η καταγγελία – αίτηση που είχε κάνει κάτοικος της περιοχής προς την Πολεοδομία Θεσσαλονίκης και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, κατά 10 ιδιοκτητών και κληρονόμων. «Αρκετά από τα παραπάνω οικόπεδα, όπου είναι κτισμένες μονοκατοικίες, από πολλών ετών είναι περιφραγμένα και από τις τέσσερις πλευρές τους με αποτέλεσμα να αποκλείουν σε μεγάλο μήκος την πρόσβαση προς τη θάλασσα. Μερικά όμως από αυτά, μέχρι πριν από 2-3 χρόνια, ήταν απερίφρακτα και χωρίς κτίσμα, κι έτσι εξυπηρετούμασταν από εκεί για να μεταβαίνουμε στη θάλασσα, διανύοντας την απόσταση των 100 περίπου μέτρων κάθετα. Όμως, από τότε, οι ιδιοκτήτες, λαθραία και κατά πάσα βεβαιότητα αυθαίρετα και χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής, περιέφραξαν από όλες τις πλευρές το οικόπεδο, χωρίς να αφήσουν την απαραίτητη απόσταση των 3 μέτρων από το γειτονικό τους οικόπεδο, είχε ως συνέπεια να μας αποκλείσουν παράνομα από την πρόσβασή μας στη θάλασσα».

ΠΗΓΗ grtimes.gr

Κατηγορίες:
Προηγούμενο άρθροΕπίδομα θέρμανσης Πότε θα δοθεί Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Επόμενο άρθροΔεν έχουν τέλος τα παράπονα κατοίκων του δήμου Θερμαϊκού
Σύλλογοι και Φορείς, Παρατάξεις, του Δήμου Θερμαϊκού από Αγγελοχώρι | Αγία Τριάδα | Επανομή | Κερασιά | Μεσημέρι | Νέα Μηχανιώνα | Νέοι Επιβάτες | Περαία μπορούν να μας στέλνουν στο [email protected] τις δραστηριότητες που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν καθώς και δελτία τύπου ή ανακοινώσεις ή άρθρα που αφορούν τον ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ προκειμένου να ενημερώσουμε τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής μας σελίδας ΖΩ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ